Οι 3 μεγάλες αλλαγές που έρχονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση


Διετές Λύκειο, μηχανογραφικά πριν από τις εξετάσεις και πτυχία ειδικοτήτων, μεταξύ των αλλαγών που προτείνονται από την Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου. Υπό συζήτηση είναι και η κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων σε πάνω από τις μισές σχολές το σχολικό έτος 2017-18.

Διετές Λύκειο

«Το σημερινό τριετές Λύκειο ακυρώνεται από τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Το σημερινό τριετές Γυμνάσιο δεν επαρκεί για να διαμορφώσει την πρώτη επιστημονική ιστορική και φιλοσοφική συνείδηση των μαθητών. Επομένως τετραετές Γυμνάσιο και διετές Λύκειο.” δήλωνε χαρακτηριστικά προ ημερών στο Βήμα ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου Αντώνης Λιάκος. Το σκεπτικό αυτής της πρότασης αφορά ένα Γυμνάσιο απελευθερωμένο από τις εξετάσεις και ένα Λύκειο ερευνητικού χαρακτήρα απελευθερωμένο από τα φροντιστήρια.

Μηχανογραφικά από νωρίς

Yπο συζήτηση βρίσκεται και η πρόταση να κατατίθενται τα μηχανογραφικά στην αρχή της δεύτερης και τελευταίας τάξης του νέου Λυκείου προκειμένου η διενέργεια, ή μη, των εισαγωγικών εξετάσεων στα πανεπιστημιακά τμήματα να κρίνεται από τη ζήτηση τους. Στόχος είναι να πριμοδοτούνται οι σπουδές σε αντικείμενα που αποτελούν πρώτη επιλογή ανά μαθητή. “Οι εξετάσεις πρέπει να περιοριστούν εκεί όπου απαιτούνται κάποιες ειδικές δεξιότητες και εκεί όπου οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις. Στις λίγες σχολές υψηλού ανταγωνισμού. Αν δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να κυκλοφορούν μέσα στις σχολές, τη δυνατότητα συνδυαστικών πτυχίων πρώτης και δεύτερης ειδικότητας, θα αλλάξουμε τhν εικόνα. Τα παιδιά δεν θα συνθλίβονται σε προγράμματα που δεν τα ενδιαφέρουν” ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Αντ. Λιάκος.

Πτυχία ειδικοτήτων

Όσον αφορά τα ίδια τα πτυχία εξετάζεται και η εισαγωγή ενός συστήματος διατμηματικών πτυχίων και ευέλικτων προγραμμάτων σπουδών ανά τμήμα προκειμένου οι φοιτητές να αποκτούν ειδίκευση σε περισσότερα από ένα αντικείμενα. Ώς το τέλος Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθεί η τελική έκθεση της επιτροπής που θα περιλαμβάνει μέτρα προς άμεση υλοποίηση για τη νέα χρονιά.

Πηγή: Η Αυγή


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Οι 3 μεγάλες αλλαγές που έρχονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format