Ζητούνται ήρωες


Αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμη (που το κόβω λίγο χλωμό), μου αρέσει να περνάω το χρόνο μου βλέποντας σειρές και ταινίες. Οι χαρακτήρες είναι πολύπλοκοι, υπάρχουν πάντα εξελίξεις, σε κάθε δεύτερη ατάκα μπορείς να βρεις λίγο δράμα και κυρίως οι ζωές τους δεν είναι βαρετές. Από τον Iron Man και τον Captain America (ναι το Civil War πλησιάζει και όχι δεν έχω διαλέξει πλευρά) μέχρι τους εμβληματικούς χαρακτήρες του Di Caprio και του Johnny Depp (γι’ αυτούς θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο), παντού μπορείς να βρεις κάτι ενδιαφέρον. Κάθε ήρωας κρύβει μια ιστορία και κάθε ιστορία μπορεί να μας ταξιδέψει εκεί που η δική μας ομολογουμένως πιο βαρετή καθημερινότητα, μπορεί να μη φτάσει ποτέ.

Οπότε σήμερα θα προσπαθήσω να απαντήσω σε αυτά τα φλέγοντα ερωτήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα: γιατί οι άνθρωποι αγαπάμε τους ήρωες; Γιατί τους χρειαζόμαστε στις ζωές μας; Γιατί νιώθουμε τόσο μεγάλη ανάγκη να τους δημιουργούμε και να ταυτιζόμαστε μαζί τους; Η απάντηση είναι εύκολη και, μάλλον, υπερβολικά προφανής (κυρίως επειδή το ανέφερα και λίγο πιο πάνω): ψάχνουμε ήρωες στις ταινίες γιατί φοβόμαστε ότι εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε ποτέ ένας από αυτούς. Έχουμε πιστέψει πως οι ζωές μας δεν θα μπορούσαν να γίνουν κάτι τόσο ξεχωριστό ή απλά δεν κάνουμε τον κόπο. Συνήθως βρίσκουμε τους ήρωες μας εκεί όπου εμείς θα θέλαμε μια μέρα να φτάσουμε. Όσο μελό κι αν ακούγεται, οι ήρωες μας είναι η αντανάκλαση της ζωής που θα θέλαμε να ζήσουμε.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Οι ήρωες έχουν την ικανότητα να σώσουν τον κόσμο. Και τις περισσότερες φορές, μπορούν να το κάνουν χωρίς καν να διακινδυνεύσουν να πεθάνουν. Και αυτό για εμάς, τους απλούς θεατές, αποτελεί μια τεράστια ειρωνεία απέναντι στη θνητότητα μας. Κι όμως, συνεχίζουμε να τους θαυμάζουμε, συνεχίζουμε να θέλουμε να γίνουμε σαν αυτούς με την ελπίδα ότι μια μέρα θα καταφέρουμε το ακατόρθωτο. Θα πραγματοποιήσουμε τις πιο τρελές φιλοδοξίες μας, θα έχουμε στα χέρια μας τόση δύναμη και παρ’ όλα αυτά θα επιλέγουμε να την αξιοποιήσουμε για καλό σκοπό. Θα μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και την ίδια στιγμή να έχουμε μια ζωή με εγγυημένα ευτυχισμένο τέλος.

Και κάπως συνεχίζουμε να ταυτιζόμαστε και να κυνηγάμε δυνάμεις πάνω από μας για να νιώσουμε για λίγο αθάνατοι. Χρειαζόμαστε τους ήρωες για να ξεπεράσουμε τη θνητότητα μας κι όμως, αν κανείς προσέξει καλά, θα διαπιστώσει ότι αυτό που τελικά κάνει κάποιον ήρωα είναι η ανθρωπιά που κρύβει μέσα του. Και αυτή, ευτυχώς, μπορεί να βρεθεί ακόμη μέσα σε κάθε άνθρωπο, είτε είναι ήρωας είτε όχι.

 

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Ζητούνται ήρωες

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format