Hygiene kits for refugees: Όταν μια φοιτήτρια παίρνει πρωτοβουλίες για να αλλάξει τον κόσμο!


Τι γίνεται όταν ένας νέος προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο; Σε ένα σήμερα που χαρακτηρίζεται απο απάθεια για τα προβλήματα που συμβαίνουν γύρω μας, συναντήσαμε την Άλκηστη Μακρυνικόλα! Η Άλκηστη βλέποντας την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με το προσφυγικό, αποφάσισε να μην μείνει αμέτοχη αλλά μέσω μιας κοινωνικής δράσης να προσφέρει βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το “Hygiene kits for refugees“. Το MyStudentPass.gr μίλησε αποκλειστικά με την Άλκηστη και σας φέρνει μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη με επίκεντρο οτι η κοινωνική αλλαγή θα ξεκινήσει πρώτα απο εμάς τους ίδιους!

  1. Πες μας λίγα πράγματα για εσένα.

Είμαι μια ενθουσιώδης τριτοετής φοιτήτρια Οδοντιατρικής με πάθος για την τελειότητα και επιθυμία για συνεχή βελτίωση. Τα τελευταία τρία χρόνια ασχολούμαι με τον εθελοντισμό, εντάσσοντας την κοινωνική προσφορά στην καθημερινότητά μου. Έχω υπάρξει εθελόντρια σε διάφορους οργανισμούς, συμμετέχοντας σε events και κοινωνικές δράσεις, αναλαμβάνοντας συνεργασίες με φορείς και εταιρίες, αλλά και συντονίζοντας projects της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέσω αυτών των εμπειριών, υιοθέτησα αξίες όπως η οργάνωση, η υπευθυνότητα και ο επαγγελματισμός. Αυτό άλλωστε είναι που συνδέει και την Οδοντιατρική με τον εθελοντισμό. Ότι βασίζονται στις ίδιες αξίες.

       2. Hygiene kits for refugees”: Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Η ιδέα ξεκίνησε από μια ανησυχία για ένα πρόβλημα, που λίγο πολύ όλοι έχουμε σκεφτεί, το προσφυγικό. Αν αφήσουμε τους πρόσφυγες χωρίς βοήθεια τι θα γίνει; Πέρα από τη δυστυχία και την εξαθλίωση που θα βιώσουν. Είναι γνωστό πλέον ότι όντας τόσοι πολλοί, σίγουρα κάποιοι θα μείνουν στην Ελλάδα. Αυτοί λοιπόν, πώς θα ενταχθούν σε μία κοινωνία που τους γύρισε την πλάτη; Κι ακόμα κι αν δεν θέλουμε να ενταχθούν στην κοινωνία μας, με το επιχείρημα ότι βρισκόμαστε σε μία χώρα που δεν μπορεί να απορροφήσει ούτε τα δικά της παιδιά, είναι όντως η απομόνωση η καλύτερη λύση; Γιατί η ιστορία έχει δείξει ότι όταν περιθωριοποιείς μία ομάδα, η ομάδα αυτή αργά ή γρήγορα θα αντιδράσει και θα πάρει, με αθέμιτα μέσα, όλα αυτά που έπρεπε να της είχαν δοθεί εξ αρχής απλόχερα. Γιατί κάποια πράγματα είναι θέμα αξιοπρέπειας. Και η υγιεινή είναι σίγουρα θέμα αξιοπρέπειας. Έτσι, αφού μία εβδομάδα νωρίτερα είχαμε καταφέρει να φτιάξουμε 90 activity kits για τα παιδιά των προσφύγων, σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και 90 «Hygiene kits», που θα εξασφάλιζαν κάτι πολύ σημαντικότερο: πιο ανθρώπινες συνθήκες. Οπότε σκέφτηκα τα βασικότερα είδη προσωπικής υγιεινής. Έτσι, κατέληξα στο ότι κάθε σετ θα περιείχε ένα ρολό χαρτί υγείας, υγρά μαντηλάκια, σαπούνι και σερβιέτες. Αυτό όμως αύξανε πολύ το κόστος κάθε σετ, επομένως χρειαζόταν τη συμμετοχή περισσότερων ατόμων, άρα χρειαζόταν και ένα εξωτερικό venue. Για καλή μου τύχη, είχα ήδη χτίσει μια συνεργασία σε πολύ γερές βάσεις και τα δύο αυτά προβλήματα λύθηκαν πολύ εύκολα. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε η πρώτη δράση.

[[{“fid”:”10585″,”view_mode”:”wysiwyg”,”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”refugee_kits_3″,”title”:”refugee_kits_3″,”height”:”400″,”width”:”300″,”class”:”media-element file-wysiwyg”}}]]

    3. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα για εθελοντική προσφορά;

Η δράση ανακοινώθηκε Τετάρτη βράδυ και έλαβε χώρα Κυριακή απόγευμα. Ήρθαν 40 άτομα, ενώ είδη προσέφεραν πάνω από 60 άτομα. Το αποτέλεσμα; 560 σετ!

Αυτό που μου έμεινε όμως, ήταν η στιγμή που μία κυρία πέρασε έξω από το μαγαζί που γινόταν η δράση και ρώτησε τι κάνουμε. Αφού της εξήγησα συνοπτικά, αποχώρησε χωρίς να δώσω περαιτέρω βάση. Μισή ώρα αργότερα, η άγνωστη κυρία επέστρεψε με δύο μεγάλες σακούλες πράγματα. Εκεί κατάλαβα ότι υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να βοηθήσει, αλλά δεν ξέρει τον τρόπο. Γι’ αυτόν τον κόσμο λοιπόν, πρέπει εμείς οι νέοι να δημιουργήσουμε ένα μονοπάτι.

                                                                                  [[{“fid”:”10583″,”view_mode”:”wysiwyg”,”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”refugee_kits_2″,”title”:”refugee_kits_2″,”height”:”300″,”width”:”400″,”class”:”media-element file-wysiwyg”}}]]

   4. Πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες αναλαμβάνοντας αυτό το project;

Από τη στιγμή που ο ίδιος πιστέψει την ιδέα του και αυτό που πάει να κάνει, δεν είναι καθόλου δύσκολο.

Όταν μια πρωτοβουλία πραγματοποιείται με αγάπη και ειλικρίνεια, τότε σίγουρα θα προσελκύσει τα υλικά και τους ανθρώπους που χρειάζεται.
Εγώ ήμουν αρκετά τυχερή να έχω δίπλα μου πολλούς ανθρώπους που πίστευαν σε αυτό που κάνω και μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες καφέ να το στηρίζει.
Η μόνη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν η μεταφορά. Κι αυτό γιατί ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα γινόταν κάτι τόσο μεγάλο. Είχα στόχο τα 100 σετ και όλοι μαζί δημιουργήσαμε 560! Δεν είχα προνοήσει για τη μεταφορά τόσης ποσότητας. Ευτυχώς, τη λύση έδωσαν οι δύο κολλητές μου που είναι πάντα δίπλα μου, αναλαμβάνοντας με τα αυτοκίνητά τους τη μεταφορά των σετ στην αποθήκη της Παμπεϊραικής Πρωτοβουλίας που θα έκανε τη διανομή τους.

 [[{“fid”:”10586″,”view_mode”:”wysiwyg”,”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”refugee_kits_4″,”title”:”refugee_kits_4″,”height”:”400″,”width”:”225″,”class”:”media-element file-wysiwyg”}}]]

    5. Πόσο έχει καλλιεργηθεί η αξία του εθελοντισμού στους νέους του σήμερα;

Στην εποχή του internet, τα νέα διαδίδονται πολύ γρήγορα και ο εθελοντισμός είναι σίγουρα κάτι που έχει ακουστεί. Είναι πολύ όμορφο να βλέπει κανείς τη γενιά μας να ασχολείται, να ψάχνει και να προσφέρει. Και αυτός είναι άλλωστε και ένας βασικός στόχος του εθελοντισμού: η κινητοποίηση. Οι νέοι θέλουν και μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και για καλή μας τύχη, υπάρχουν πολλοί οργανισμοί και πλατφόρμες που δίνουν ευκαιρίες για εθελοντική εργασία, είτε αυτή είναι κοινωνικού περιεχομένου, είτε όχι.

   6. Αν μπορούσες να δώσεις μια συμβουλή σε ένα νέο εκεί έξω, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Να μην περιμένει να του δείξουν το δρόμο, αλλά να τον δημιουργήσει. Όταν κάτι δεν μας αρέσει, δεν πρέπει να περιμένουμε τους άλλους να το αλλάξουν. Πρέπει να σκεφτόμαστε τι ακριβώς είναι αυτό που δεν μας αρέσει και πώς μπορούμε να το αλλάξουμε. Και τότε να παίρνουμε πρωτοβουλία. Γιατί αν όλοι παίρναμε πρωτοβουλία για κοινωνικές δράσεις, τότε σίγουρα αυτός ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος.

Αν μία φράση με έχει στιγματίσει, αναμφισβήτητα είναι αυτή του Gandhi: «Αν θέλεις να δεις αλλαγή στον κόσμο, πρέπει να γίνεις η αλλαγή.»

                                                                                       [[{“fid”:”10582″,”view_mode”:”wysiwyg”,”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”refugee_kits_1″,”title”:”refugee_kits_1″,”height”:”300″,”width”:”400″,”class”:”media-element file-wysiwyg”}}]]

   7. Ποια είναι τα επόμενα βήματα του “Hygiene kits for refugees”;

Η δράση συνεχίζεται με πολύ μεγαλύτερο στόχο αυτή τη φορά, και πολλή περισσότερη στήριξη. Σας περιμένω στις 17 Απριλίου 2016 στο Flocafe Espresso Room στη Νέα Ερυθραία (Χαριλάου Τρικούπη 146 & Στροφυλίου) να γίνουμε όλοι μαζί η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο!
Η δράση “Hygiene kits for refugees” θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. Μέσω της δράσης αυτής στόχος είναι τόσο η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες, αλλά και η ενθάρρυνση των νέων να πάρουν οι ίδιοι πρωτοβουλία.

Μάθετε περισσότερα για την επόμενη δράση  εδώ

Συνέντευξη στη Βάσια Αποστολάκη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

-1
-1 points

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Hygiene kits for refugees: Όταν μια φοιτήτρια παίρνει πρωτοβουλίες για να αλλάξει τον κόσμο!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format