Συνέντευξη με την Ελίνα Αρμένη


Συνέντευξη με την Ελίνα Αρμένη, μία διαφορετική επιχειρηματία. Το ενδιαφέρον της για την εκπαίδευση παιδιών μας κέντρισε την προσοχή, και έτσι, είμαστε στην ευτυχή θέση να την έχουμε κοντά μας.

-Πείτε μου μερικά λόγια για εσάς:

Με λένε Ελίνα, είμαι επιχειρηματίας, είμαι γυναίκα και είμαι μαμά. Αν έπρεπε να περιγράψω τον εαυτό μου με τις λιγότερες λέξεις θα ήταν ειλικρινής, δοτική και ονειροπόλα.

-Σας ζητήθηκε συνέντευξη από μία φοιτητική ιστοσελίδα γιατί το έργο σας ξεφεύγει μακράν από το καθαρά κερδοσκοπικό πρίσμα των εποχών. Θέλετε να μας μιλήσετε γι αυτό;

Τη δουλειά μου την αγαπώ και θέλω συνεχώς να εξελίσσομαι σε αυτήν, το όραμά μου όμως ξεφεύγει πολύ από αυτό. Πιστεύω στην εκπαίδευση και πιστεύω στα παιδιά, οπότε με κάθε δυνατή ευκαιρία, προσπαθώ να προσφέρω στην κοινωνία, η οποία γυρίζει συνεχώς την πλάτη στα προβλήματά της. Αυτό που παρατηρώ εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι έχει χαθεί η ανθρωπιά από τον άνθρωπο και προσπαθώ να κάνω έστω μία μικρή προσπάθεια για να το αλλάξω αυτό.

-Πείτε μας, πώς ακριβώς θέλετε να φέρετε αυτήν την αλλαγή;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ταξίδι μας στην Ανάφη το καλοκαίρι του 2015, με λογοθεραπεύτρια η οποία πραγματοποίησε γλωσσολογικά τεστ σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Η επίσκεψή μας αυτή ήταν προϊόν της συνεργασίας μας με το Δήμο Ανάφης από την αρχή του 2015, ενώ στόχος μας ήταν να προσεγγίσουμε τα παιδιά αυτής της περιοχής και να καλύψουμε τις γνωστικές τους ανάγκες. Πριν την επίσκεψή μας στο νησί, πραγματοποιήσαμε διάφορες συνεδρίες μέσω Skype οι οποίες είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Όπως φαντάζεστε, όταν είδα τα παιδιά αυτά από κοντά η συγκίνησή μου ήταν απερίγραπτη. Για πολύ καιρό και με τη βοήθεια δασκάλων ερχόμασταν σε επικοινωνία με τα 33 παιδιά της Ανάφης, έγιναν κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Τα χαρούμενα μάτια τους όταν μας πρωτοαντίκρισαν, φορτωμένους με βιβλία και γραφική ύλη για εκείνα, ήταν η μεγαλύτερη ανταπόδοση για το έργο μας. Ήταν η επιβεβαίωση, ότι θέλω να το συνεχίσω.            

Τώρα, αποφάσισα να κάνω κάτι διαφορετικό. Έμαθα για το πρώτο δημόσιο σχολείο που έστειλε αποστολή στο Athens Model United Nations, ένα μοντελικό συνέδριο του ΟΗΕ που αφορά παιδιά λυκείου και γίνεται στην Αθήνα. Θεώρησα ότι η αδιάκοπη προσπάθεια μίας καθηγήτριας τα τελευταία 6 χρόνια να εκπαιδεύει αυτά τα παιδιά, τις περισσότερες φορές εκτός του διδακτικού προγράμματος, και των παιδιών που δείχνουν τέτοιο ενδιαφέρον και συγκέντρωση στο να εξελιχθούν, είναι αξιέπαινη. Και η εταιρεία το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να χορηγήσει την αξία της συμμετοχής των παιδιών αυτών στο συνέδριο.

-Παρατηρούμε ότι οι ενέργειές σας έχουν καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Θέλετε να μας πείτε γιατί;

Θεωρώ ότι η εκπαίδευση έχει απίστευτη δυναμική. Προσφέροντας, με τον οποιοδήποτε τρόπο, γνώση σε παιδιά, επενδύεις άμεσα και στο μέλλον ενός τόπου. Είναι ουτοπικό να ισχυριστούμε ότι όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή και στην εκπαίδευση. Από τη στιγμή που κανένας φορέας δεν έχει καταφέρει να επιφέρει αυτή την ισότητα, πρέπει να προσπαθήσουμε εμείς.

-Αν είχατε την ευκαιρία να διδάξετε μόνο ένα πράγμα σε έναν νέο, ποιο θα ήταν αυτό;

Δύσκολη ερώτηση. Όλα διδάσκονται, τίποτα δεν είναι μετρήσιμο. Δε μπορώ να αξιολογήσω και να θέσω προτεραιότητα στη γνώση. Αν μπορούσα όμως να διδάξω ένα μόνο πράγμα, αυτό θα ήταν το εξής: η γνώση να μοιράζεται, γιατί είναι κτήμα, αλλά είναι και δικαίωμα.

-Η σημερινή νεολαία, πιστεύετε ότι μπορεί να προσφέρει κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που χαρακτηρίζουν την Ελληνική πραγματικότητα;

Πιστεύω πάρα πολύ στους νέους! Έχουν όρεξη, γνώση, κίνητρο, ιδέες και αποφασιστικότητα. Πιστεύω ότι έχουν τη δύναμη να φέρουν τα πάνω κάτω. Πλέον οι νέοι είναι κοινωνικοί επιχειρηματίες, είναι πολίτες του κόσμου, είναι παιδιά του internet. Κι αν θέλετε τη γνώμη μου, οι δυσκολίες θα αναδείξουν τους ανθεκτικούς και τους προσαρμοστικούς. Είμαι σίγουρη ότι τα νέα παιδιά τα έχουν και τα δύο.

[[{“fid”:”10576″,”view_mode”:”wysiwyg”,”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Elina”,”title”:”Elina Armeni”,”height”:”270″,”width”:”270″,”class”:”media-element file-wysiwyg”}}]]

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Συνέντευξη με την Ελίνα Αρμένη

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format