Αγορά Εργασίας 101: Έχεις αυτό που χρειάζεται;


Τα τελευταία χρόνια μια νέα ορολογία έχει μπει στις ζωές των νέων ανθρώπων που προσπαθούν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, τα soft skills. Από μικροί πηγαίνουμε στο σχολείο, μαθαίνουμε απ’ έξω σημειώσεις και σχολικά εγχειρίδια, εστιάζουμε στην απόκτηση γνώσης και όταν φτάνουμε αισίως στη δεύτερη δεκαετία της ζωής μας μαθαίνουμε ότι όλα αυτά μπορούν να είναι άχρηστα αν δεν ακολουθούνται από μια σειρά δεξιοτήτων, που πολύ μικρή σχέση έχει με την αποστειρωμένη γνώση. 
Τα soft skills, λοιπόν, δεν είναι τίποτα άλλο παρά δεξιότητες που οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν κυρίως μέσα από την πρακτική εξάσκηση σε ένα αντικείμενο και την τριβή τους με την πραγματικότητα. Θα μου πείτε ότι ίσως δεν σας λέω κάτι που δεν γνωρίζατε ήδη. Κι όμως, ακόμη και σήμερα πολλοί νέοι αφοσιώνονται μόνο στην περάτωση των σπουδών τους χωρίς να σκεφτούν τι άλλο μπορούν να κάνουν και ποια είναι τα πραγματικά εφόδια για την αγορά εργασίας. Αμελούν τη σημασία της δημιουργικότητας, της αποτελεσματικής επικοινωνίας, της κριτικής σκέψης ή της ικανότητας να επιλύουν προβλήματα και πιστεύουν πως ακόμη μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί με μοναδικό εφόδιο τους τον βαθμό πτυχίου. 
Οι τελευταίες έρευνες έρχονται, βέβαια, να διαψεύσουν αυτή την άποψη. Σύμφωνα με το World Economic Forum, τα soft skills για την είσοδο σε μια αγορά εργασίας είναι, όχι μόνο απαραίτητα αλλά και ταχύτατα εναλλασσόμενα. Έτσι, ενώ το 2015 στις πρώτες θέσεις διακρίνουμε τη διαχείριση προβλημάτων, τη συνεργασία με άλλους ανθρώπους, την ικανότητα διαπραγματεύσεων και τον έλεγχο ποιότητας, σύμφωνα με προβλέψεις το 2020 τα δεδομένα θα έχουν αλλάξει. Η λεγόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα συμβάλει στην εξάλειψη ορισμένων θέσεων εργασίας, αλλά και στη δημιουργία άλλων που θα έχουν ως βάση τους τη δημιουργικότητα, τη συναισθηματική νοημοσύνη, αλλά και την κριτική σκέψη. Όπως φαίνεται, η αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών θα απλοποιήσει πολλές εργασίες και ταυτόχρονα θα δώσει χώρο στις καινοτόμες και δημιουργικές ιδέες για την επίτευξη ανάπτυξης. 
Αυτό που θα έπρεπε, ίσως να μας προβληματίσει είναι το κατά πόσο οι φοιτητές αποφοιτούν έχοντας όντως αυτές τις δεξιότητες. Και αν, τελικά, ακόμη κι αν δεν τις έχουν υπάρχουν άλλοι τρόποι, πέρα από το Πανεπιστήμιο προκειμένου να τις αποκτήσουν. Το μόνο που ξέρουμε στα σίγουρα είναι πως μόνο ένα πτυχίο δεν φτάνει. Και οι γνώσεις από τα βιβλία δεν είναι οι μόνες που μας κάνουν πραγματικά έξυπνους. Μια πρακτική άσκηση, μια δουλειά, η συναναστροφή με άλλους επαγγελματίες και η τριβή είναι τα μόνα πράγματα που μπορούν να μας εγγυηθούν ότι τελικά μπορεί να έχουμε αυτό που χρειάζεται για να αποκτήσουμε τη δουλειά των ονείρων μας. 
 

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Αγορά Εργασίας 101: Έχεις αυτό που χρειάζεται;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format