Ταξιδεύοντας στην Ολλανδία


31 Δεκεμβρίου , παραμονή πρωτοχρονιάς , γιορτινές μέρες , άφθονο φαγητό και οικογενειακές συναθροίσεις . Παράλληλα η καλύτερη εποχή για να πραγματοποιήσεις ένα ταξίδι που θα σε αναζωογονήσει και θα σε ανανεώσει συθέμελα , θα σου προσφέρει μια νέα προοπτική στον τρόπο θέασης της πραγματικότητας και θα σε γεμίσει εμπειρίες ωθώντας σαγηνευτικά δυναμικά την  αρχή σου απέναντι στο νέο έτος . Έχοντας τα παραπάνω κατά νου ξεκίνησα διστακτικά τις προετοιμασίες ώστε να πάω να συναντήσω ένα αγαπητό οικείο πρόσωπο στο κοσμοπολιτικό Άμστερνταμ .   
Ενθουσιασμένος φυσικά όπως κάθε κάλος ταξιδιώτης μπροστά στο νέο του ταξίδι , έφτασα στον προορισμό μου ύστερα από τρεις ατέλειωτες ώρες πτήσεις ( αιτία η τυπική ελληνική οικογένεια που παίρνει μαζί της όλα τα πιθανά και μη μέλη της όταν πάει διακοπές ) για να βρεθώ έκπληκτος μέσα σε ένα υπερσύχρονο αεροδρόμιο όπου όλα κυλούσαν ομαλά χωρίς προβλήματα , όπως ακριβώς συνέβαινε και με τα μεταφορικά μέσα της χώρας . H πρώτη εντύπωση που λαμβάνεις μέσα στο τρένο παρατηρώντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε καθηλώνει και αυτό βασίζεται στην ιδιόμορφη αρχιτεκτονική της πόλης. Παλιά , vintage σπίτια που διατηρούν ακέραιο τον αισθητισμό και την ρομαντική αίγλη τους , σαν να μην άγγιξε ποτέ αυτήν την πόλη το αδηφάγο πνεύμα του εργολαβισμού , η ανίατη αρρώστια που πάσχει κάθε ελληνική πόλη , δημιουργούν έναν άκρως μελαγχολικό , υποτονικό τόνο στο μυαλό μα που παράδοξος σε ηρεμεί . Ίσως σε αυτό να συμβάλλουν και τα κανάλια της πόλης , πήγες έμπνευσης εικαστικών τεχνών. 
Σύγχρονη πρωτεύουσα που θυμάται ακόμα τις ρίζες της και την ιστορία της , που αγκάλιασε τις διδαχές του διαφωτισμού και παρήγαγε σημαντική πολιτισμική κληρονομία , στο μεγαλύτερο μέρος της καλά φυλαγμένη και προσεγμένη στα εθνικά της μουσεία . Rembrandt, Van Gogh, Vermeer μερικοί κύριοι που βρίσκονται κλεισμένοι σε αυτά. Βεβαίως ως συνεχιστές της  παράδοσης οι κάτοικοι της προβάλουν και έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και οργάνωσης καθώς ψάχνεις να βρεις αυτοκίνητα ( εξαιτίας και της δομής της πόλης) και αυτοανακηρύσσονται ως η χωρά του ποδήλατου . Ατέλειωτοι ποδηλατόδρομοι , εταιρείες ενοικίασης ποδηλάτων , τριώροφα , ναι τριώροφα πάρκινγκ για αυτά και χιλιάδες ολλανδοί και μη , να πηγαινοέρχονται μαζί τους . Χρήση σε αηδιαστικό βαθμό μάλιστα καθώς ακόμη και όταν βρέχει προτιμούν να βάλουν τα καλά τους , ένα αδιάβροχο και να πάνε στην δουλεία . 
Και αν η πρώτη εντύπωση βασίζεται κυρίως στον ενθουσιασμό που σε μεθεί καθώς έρχεσαι σε επαφή με το καινό το ανοίκειο , η δεύτερη βρίσκει τα ερείσματα της στην λογική. Μια πόλη με εξαιρετικό γούστο , πηγή έμπνευσης που εύκολα μεταβάλλεται όμως σε αποσύνθεση και παρακμή εξαιτίας της αμετροέπειας που την διέπει . Κάνοντας μια βόλτα στα στενά  αρκεί για να αισθανθείς ΄΄φτιαγμένος΄΄ από τις μυρωδιές και μόνο που συνυπάρχουν με τον αέρα της , να βρεις δυο τρεις καθημερινούς ανθρώπους που εξίσου εύκολα θα σου πλασάρουν κάποιο ναρκωτικό , αλλά και γυναίκες να πουλάνε το σώμα τους σαν να είναι ένα κομμάτι κρέας , και ναι αυτήν την στιγμή ακριβολογώ…! Όλα φαίνεται να κινούνται ανάμεσα σε δίπολα που έχουν τις ίδιες άκρες , ή το υπερβολικό ή το μέγιστο.
Τι διαφεντεύει όμως την σκέψη σου αργότερα μαζί με τις αναμνήσεις ; Η αύρα του Βόρειου αυτού λάου . Δεν χωράει αμφιβολία πως μέσα στην δική τους Βαβέλ κατάφεραν να συνθέσουν ένα εναρμόνιο κράμα , πάτησαν γερά στο έδαφος και σφυρηλάτησαν τις υποκειμενικότητες τους , με μια διάφορα , μοναδικά θερμές, ασκούν μια πρωτοφανή πολεμική απέναντι στην μιζέρια . Στην μιζέρια που ενυπάρχει μέσα σε κάθε κοινωνική δομή , που ψάχνει την σπίθα για να οξειδωθεί και να κατασπαράξει , δεν την αποκληρώνουν αλλά την ενστερνίζονται , αφήνουν στην άκρη τις έγνοιες της ζωής τους και ατενίζουν αγέρωχοι το μελλούμενο. Αρνούνται να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα , καταπατούν και υπερβαίνουν τα όρια τους , μεταδίδοντας με έναν μοναδικό τρόπο , με μια μόνο μάτια την αύρα τους αυτή στους παρατηρητές .
Εν κατακλείδι ,είναι ευτύχημα να αδράξεις την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με νέους ανθρώπους , ήθη και έθιμα , να βλέπεις , να αισθάνεσαι , να γεύεσαι και να συνειδητοποιείς την όσμωση που διεκπεραιώνεται στο ασυνείδητο σου . Να καταργείς τα διακριτικά  φυλετικά σου όρια και να επιτυγχάνεις την πνευματική ανάταση . Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν και αλλά τόσα που μου διαφεύγουν αυτήν την στιγμή , ένα όμως μετράει , κάθε ταξίδι είναι μια περιπέτεια , μια περιπέτεια δίχως αρχή , μέση και τέλος. 

Γράφει ο Άλεξ Χαρίτογλου
 

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Ταξιδεύοντας στην Ολλανδία

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format