Εξετάζεται η διακοπή της αμοιβής των καθηγητών στα μεταπτυχιακά


Το υπουργείο Παιδείας επιμένει στην απόφαση του να απαγορεύσει στους πανεπιστημιακούς να πληρώνονται για τη διδασκαλία στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Πρόκειται για απόφαση που επικρίνεται από τους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι αναφέρουν ότι πλήττει την ανταγωνιστικότητα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, καθώς ποιος θα επιλέξει να πληρώσει αδρά μεταπτυχιακές σπουδές, εάν αυτές δεν βασίζονται σε αναγνωρισμένους πανεπιστημιακούς.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρμόδια για την ανώτατη εκπαίδευση αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου εξετάζει την προοπτική να εντάξει στο νομοσχέδιο για την έρευνα, διάταξη που ορίζει ότι «οι πανεπιστημιακοί απαγορεύεται να λαμβάνουν οποιασδήποτε φύσεως και μορφής αμοιβές από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών».

Η ίδια διάταξη αποτελούσε το άρθρο 9 (παράγραφος 16) του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, το οποίο, κατόπιν της αντίδρασης των δανειστών, στο πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας, δεν θα προχωρήσει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά θα εξετασθεί στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την παιδεία. Ωστόσο, χθες πληροφορίες ανέφεραν ότι η κ. Αναγνωστοπούλου εξετάζει να εντάξει την εν λόγω ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την έρευνα, που οδεύει προς τη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

Η θέση του υπουργείου για την απαγόρευση των αμοιβών των πανεπιστημίων αιτιολογείται, όπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Παιδείας και της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, από την προσπάθεια να δοθούν ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες να βρουν δουλειά, με στόχο και τoν περιορισμό της διαρροής εγκεφάλων από την Ελλάδα.

Επίσης, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί σωρηδόν μεταπτυχιακά προγράμματα από καθηγητές πoυ επιθυμούν, μέσω της αμοιβής από αυτά, να αναπληρώσουν τις περικοπές των μισθολογικών αποδοχών τους. Ωστόσο, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας έχει ληφθεί χωρίς αξιολόγηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και χωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της στην ποιότητα των προγραμμάτων.

«Οι καθηγητές, αν δεν πληρωθούν για τις επιπλέον ώρες, θα προτιμήσουν να μη διδάξουν και θα καθίσουν με την οικογένειά τους ή θα κάνουν κάτι άλλο. Αυτό συνεπάγεται ότι τα μεταπτυχιακά θα κλείσουν, καθώς σχεδόν όλοι οι καθηγητές υπερκαλύπτουν τον διδακτικό φόρτο τους», ανέφερε στην «Κ» καθηγητής του ΟΠΑ, απαντώντας και στο επιχείρημα ότι υπάρχουν καθηγητές του ΕΜΠ που δεν πληρώνονται.

«Κάθε Τμήμα στο ΕΜΠ έχει 60-80 καθηγητές, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι συνάδελφοι στο ΕΜΠ να χρειάζεται να διδάξουν σε μεταπτυχιακά στο ΕΜΠ, ώστε να καλύψουν τον απαιτούμενο διδακτικό φόρτο, όπως ορίζει ο νόμος», λέει με νόημα.

Πηγη: Η Καθημερινή

Δες ακόμα στο mystudentpass.gr:

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Εξετάζεται η διακοπή της αμοιβής των καθηγητών στα μεταπτυχιακά

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format