Πανελλήνιες 2016-Άγχος Προ των πυλών


Ο χρόνος περνάει και το άγχος αυξάνεται μέρα με την μέρα για τους μαθητές της τρίτης λυκείου που κοντεύουν να δώσουν πανελλήνιες. Φτάσαμε λοιπόν στον Φεβρουάριο, μόλις τέσσερις μήνες πριν τις εξετάσεις και όλοι είναι ανασφαλείς, αν οι καρποί των κόπων τους έχουν δρέψει.

Πριν φτάσουμε όμως στο να δώσουμε τις εξετάσεις, πρέπει να περάσουν πρώτα τα δύο πολύ σημαντικά χρόνια της Β΄ και της Γ΄ λυκείου. Μέσα σε αυτά τα πολύ κρίσιμα χρόνια, εμείς οι μαθητές θα πρέπει να προετοιμαστούμε γνωσιολογικά αλλά και ψυχολογικά, αφού η πίεση που θα δεχτούμε είναι τεράστια. Πριν λίγο καιρό είχα ρωτήσει τους καθηγητές μου πώς θα τα βγάλω πέρα και ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας και όλοι μου απάντησαν το ίδιο πράγμα, να έχω προσήλωση στον στόχο μου. Όλοι εμείς σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να πάρουμε μερικές αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον μας, επομένως θα πρέπει να έχουμε και έναν στόχο που όλοι θέλουμε να φτάσουμε. Είμαι μαθητής Β’ λυκείου και έχω αρχίσει από τώρα να καταλαβαίνω τι εννοούν.

Το σημαντικό δεν είναι με πόσο πήρα το απολυτήριο γυμνασίου ή με πόσο πήρα το lower ή το B2, γιατί κάτι τέτοιο δεν μετράει στην τελική αξιολόγηση. Αυτό που μετράει είναι η αφοσίωση μου στον στόχο μου και οι γνώσεις που έχω συλλέξει κατά την διάρκεια της μαθητικής μου καριέρας. Θα πρέπει όλοι εμείς οι μαθητές να μειώσουμε όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες όπως οι έξοδοι και η ενασχόληση με κάποιο άθλημα ώστε να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που έχει πραγματική σημασία.

Δεν έχει καμία σημασία που οι φίλοι μου μπορεί να βγαίνουν και χωρίς εμένα και να διασκεδάζουν, γιατί ενώ αυτοί χάνουν χρόνο, εγώ ετοιμάζομαι καλύτερα και όταν χρειαστεί θα είμαι πιο έτοιμος από εκείνους να αντιμετωπίσω ότι έρθει μπροστά μου. Το ίδιο ισχύει και για τις προπονήσεις που όλο και γίνονται πιο αραιές ενώ παράλληλα ο ελεύθερος χρόνος μου μειώνεται σταδιακά χωρίς εγώ να μπορώ να κάνω τίποτα για αυτό. Δεν πειράζει που μερικές φορές μπορεί να κάθομαι ως αργά το βράδυ, διαβάζοντας κάτι για πολλοστή φορά ώστε να είμαι σίγουρος ότι το έχω αποστηθίσει. Όλα αυτά είναι για ένα μικρό χρονικό διάστημα που όμως θα κρίνει το μέλλον μου σε αυτή τη χώρα.

Οι παραπάνω απόψεις μπορεί να ακούγονται τρομακτικές και άδικες αλλά στον κόσμο που ζούμε θα πρέπει να υπακούμε και στους κανόνες του και όταν ξέρω ότι έκανα ότι καλύτερο μπορούσα ακόμα και αν απέτυχα θα νιώθω τουλάχιστον ευχαριστημένος από τον εαυτό μου.

Για να τελειώσω αυτό το άρθρο, θέλω να πω ότι  εμείς οι μαθητές του λυκείου είμαστε η γενιά των επόμενων πολιτών που μόνο εμείς, διαθέτοντας τα κατάλληλα εφόδια όπως η σφαιρική μόρφωση και η σκληρή δουλειά, θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τον κόσμο και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Όμως για κάτι τέτοιο, απαιτούνται θυσίες όπως και ότι άλλο κάνουμε στην καθημερινότητα μας.

Γράφει ο Θάνος Βέγγος

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Πανελλήνιες 2016-Άγχος Προ των πυλών

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format