Ενθαρρύνοντας την Κοινωνική Πρόοδο


Ζούμε σε μια εποχή χωρίς προηγούμενο. Μια εποχή πρωτόγνωρη στην ιστορία του ανθρώπου. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τις δυνατότητες που έχουμε σήμερα, δυνατότητες τις οποίες αποκτήσαμε χάρη στην ψηφιακή επανάσταση. Αυτό αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι στην πραγματικότητα κανείς δεν εξουσιάζει σε αυτόν τον κόσμο, κανείς εκτός από τους ίδιους τους εαυτούς μας. Ζούμε σε έναν κόσμο αυτορρυθμιζόμενο όπου ο καθένας ενεργεί και επηρεάζει τους γύρω του με τις επιλογές του. Εμείς διαμορφώνουμε τον κόσμο που κατοικούμε.

Πράγματι στην παγκόσμια ιστορία υπάρχουν πολλές μελανές σελίδες: θάνατοι, φτώχεια, πόλεμοι, πείνα, δυστυχία, τυραννία αλλά τώρα εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή. Τώρα πλέον τα περιθώρια στενεύουν και η αδικία δεν μπορεί να κρυφτεί εύκολα μα ούτε και να εφαρμοστεί απροκάλυπτα.

Είναι αλήθεια πως πάμπολλες φορές τύραννοι προσπάθησαν να σφετεριστούν την ελευθερία των ανθρώπων, αλλά όλοι τους κατέληξαν στην πτώση τους εν τέλει. Σαφώς, δυνάστες υπάρχουν ακόμα και στις μέρες μας αλλά όσο η τεχνολογία εξαπλώνεται τόση πιο πολλή ισχύς έρχεται στα χέρια του καθενός. Η ορμή που μπορεί να δημιουργήσει αυτό το τεχνολογικό κύμα είναι τεράστια και πλέον δεν μπορεί να σταματήσει, διότι αν μπορούσαν να την ελέγξουν ή να την περιορίσουν για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς σκοπούς θα το είχαν κάνει ήδη και, αν κατάφεραν να το κάνουν, η δυνατότητα του να το κάνουν ξανά λιγοστεύει με τον καιρό. Όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνονται ενεργά μελή της διαδικτυακής κοινότητας τόσο πιο πολύ αυτήν διογκώνεται και τόσο που δύσκολο γίνεται αυτήν να ελεγχθεί από λίγους.

Το θέμα, ωστόσο, που προκύπτει είναι τι κάνει ο καθένας με αυτήν την ισχύ που του δίνεται. Όσο η τεχνολογία εξαπλώνεται φαίνεται το ίδιο να συμβαίνει και με την δημοκρατία. Χάρη στις δυνατότητες που αποκτήσαμε από την τεχνολογία και συγκεκριμένα από την δημιουργία του Ίντερνετ, πλέον ο καθένας μπορεί να καταγγείλει την διαφθορά και την ασυδοσία που απειλούν τις κοινωνίες μας.
Η τεχνολογία μας δίνει πλέον την δυνατότητα να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση που έχει να εμφανιστεί από την εποχή της κλασικής Αθηνάς. Μας επιτρέπει να έχουμε μια δημοκρατία όχι απλά αντιπροσωπευτική, όπως έχουμε τώρα αλλά μια αληθινή δημοκρατία όπου ο καθένας θα μπορεί να πει την γνώμη του. Θα προκύψει μια κατάσταση όπου, οι δημοκρατίες μας θα αντιπροσωπεύονται μεν από τους αντιπροσώπους αλλά τα κενά δημοκρατίας θα καλύπτονται από εμάς τους ίδιους, που θα μπορούμε να διατυπώσουμε τις προτάσεις μας, όπως γινόταν στην Εκκλησία του Δήμου στην αρχαία Αθήνα.

Και όπως η δημοκρατία εδραιώνεται για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος στην αρχαιότητα ξανά και ξανά και πάλι η Ελλάδα, η χωρά, η όποια πρώτη εφάρμοσε τις δημοκρατικές αρχές, έρχεται να την αναγεννήσει για άλλη μια φορά προσφέροντας στο κάθε ξεχωριστό άτομο την ευκαιρία να εκφράσει την άποψη του, όχι ως ένα σύνολο ανθρώπων μέσα από τις εκλογές αντιπρόσωπων, αλλά προσωπικά και ξεχωριστά όπως ακριβώς στην δημοκρατίας της αρχαίας Αθηνάς. Και αυτό συμβαίνει μέσα από πολλές ηλεκτρονικές εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί από νέους ανθρώπους με στόχο να δώσουν φωνή στην κοινωνία μας, να ακουστούν ιδέες και απόψεις που αλλιώς δεν θα ακούγονταν και δε θα δεχόντουσαν προσοχής από τους γύρω τους. Δεν έχει άλλωστε, πλεχθεί άδικα για την Ελλάδα ότι είναι μια μικρή χωρά που όμως έχει προσφέρει τόσα πολλά.
Αλλά, μάλλον, δεν θα μπορούσε να έχει γίνει και αλλιώς, δηλαδή, η ψηφιακή δημοκρατία να εμφανιστεί κάπου άλλου και όχι στην παλαιά γενέτειρα της. Βεβαία ας μη λησμονηθεί πως οι συνθήκες για να γίνει κάτι τέτοιο προέρχονται από έξω, με την έννοια ,ότι η τεχνολογία αναπτύχθηκε έξω από το ελληνικό έδαφος, αλλά μέσα στην πατρίδα της θα μπορούσε να γίνει η σωστή ζύμωση ώστε να έχουμε την εμφάνιση της ψηφιακής δημοκρατίας. Πράγμα που αποδεικνύει για άλλη μια φορά το ήθος των Ελλήνων και πως δεν είναι όλοι τους πονηροί και διεφθαρμένοι. Γιατί πραγματικά υπάρχουν νέοι που έχουν κατανοήσει την ανάγκη για αλλαγή του παλαιού κατεστημένου στην χωρά μας. Νέοι που αγωνίζονται να κάνουν την Ελλάδα ένα εκσυγχρονισμένο κράτος, να κάνουν την Ελλάδα, Ευρώπη.

Αλλά αυτό ξεφεύγει από τα στενά όρια της Ελλάδας ή της Ευρώπης. Οι δυνατότητες για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας είναι παγκόσμιες, είναι ψηφιακές, είναι ασταμάτητες εάν δοθεί η ώθηση για να μπορέσουν οι πολίτες να πουν αυτό που θέλουν αλλά και να προτείνουν όσα σκέφτονται τότε, ίσως να εισέλθουμε σε ένα νέο κεφάλαιο για την ανθρωπινή ιστορία. Δημοκρατία έχουμε αλλά είναι καιρός να γίνει πιο άμεση, είναι καιρός ο καθένας μας να γίνει ενεργότερο μέρος αυτής.

Γράφει ο Φίλιππος Φιλιππίδης – Φοιτητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο τμήμα του Οικονομικού
12506733_10153986127773394_438088567_n


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
nick

Ενθαρρύνοντας την Κοινωνική Πρόοδο

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format