Πάσχουμε από ψηφιακή αμνησία! Ας ευχαριστήσουμε το smartphone μας γι’αυτό!


Πάσχουμε από αμνησία! Όλοι! Ψηφιακή αμνησία! Ο μόνος τρόπος να την καταπολεμήσουμε είναι να αφήσουμε το δεξί μας χέρι κάτω! Όχι αυτό! Όχι κυριολεκτικά το δεξί μας χέρι! Εννοώ αυτό που είναι κολλημένο και στο δεξί και στο αριστερό χέρι παντού και πάντα! Μήπως όσο πιο έξυπνο γίνεται το κινητό και ο υπολογιστής μας, τόσο χαζεύουμε εμείς;

Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε στο Kaspersky Lab, μία επιχείρηση για διασφάλιση της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο, η υπερβολική εξάρτηση από τις ψηφιακές συσκευές αποδυναμώνει τη μνήμη μας.

Δείτε επίσης: Phone addiction! Εσύ κόλλησες;

Στην έρευνα πήραν μέρος 6000 άτομα από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι περισσότερο του 1/3 του δείγματος θα έψαχναν στο Διαδίκτυο για απαντήσεις χωρίς να προσπαθήσουν πρώτα να το επαναφέρουν στην μνήμη τους μόνοι τους. Επιπλέον, το 24% αυτών θα έχουν ξεχάσει την πληροφορία αφού την χρησιμοποιήσουν.

imagesΣύμφωνα με τους ερευνητές, η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την μνήμη μας, αφού αυτές οι πληροφορίες μπορούν να σβηστούν από το μυαλό μας σχεδόν αμέσως.

Η Maria Wimber από το Πανεπιστήμιο του Birmingham ανέφερε πως με το να επαναφέρουμε πληροφορίες στο μυαλό μας τις κάνουμε και πιο δυνατές, ενώ σβήνουμε άλλες λιγότερο σημαντικές. Αντιθέτως, επαναλαμβάνοντας παθητικά πληροφορίες αποδυναμώνει και την δυνατότητά μας να τις συγκρατήσουμε.

Η έρευνα δεν αναφέρεται τόσο σε δύσκολες πληροφορίες, αλλά σε βασικές, όπως είναι ο αριθμός του τηλεφώνου μας ή τωshutterstock118623172ν αγαπημένων μας. Πολλοί από τους συμμετέχοντες μπορούσαν να θυμηθούν ένα νούμερο από την παιδική τους ηλικία, ενώ δυσκολεύονταν σε νούμερα που χρειάζονται στην καθημερινότητά τους, όπως της δουλειάς τους ή των παιδιών τους.

Αυτό ισχύει και για την απαθανάτιση διάφορων στιγμών μας. Μπορεί να υπάρχουν μόνο στην μνήμη του κινητού μας και όχι στην δική μας. Όπως είπε και Maria Wimber η δυνατότητα αυτή μπορεί να μας αποδεσμεύσει από το να κάνουμε τις στιγμές αυτές μόνιμες στην μνήμη μας. Επίσης, μπορεί να μας κάνει να κωδικοποιήσουμε στην μνήμη μας τα γεγονότα αυτά με διαφορετικό τρόπο από ότι έγιναν.

Αντίλογος σε αυτή την έρευνα είναι ότι ο εγκέφαλος μας δεν χρειάζεται να κρατάει απλές πληροφορίες από την στιγμή που μπορεί να το κάνει η τεχνολογία για εμάς. Πλέον, το μυαλό μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλα πράγματα, όπως ανέφερε ο συγγραφέας Andy Walker.

Και σε αυτό το θέμα η μεσότητα φαίνεται ιδανική! Προφανώς η τεχνολογία έχει διευκολύνει την ζωή μας πάρα πολύ, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούμε και το μυαλό μας λιγάκι.

Συμβουλή: κάνε ένα μικρό τεστ! Σβήσε την ημερομηνία γέννησής σου από το facebook και δες πόσοι θα σε θυμηθούν! Το ένα χέρι είναι αρκετό για να τους μετρήσεις! Το άλλο χέρι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για τους υπολοίπους που δεν σε θυμήθηκαν. Ανοιχτό και προς το μέρος τους (μία μούτζα είναι αρκετή)!

Γράφει η Αργυρώ Σαμιώτη

Δείτε επίσης:

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
argiro

Πάσχουμε από ψηφιακή αμνησία! Ας ευχαριστήσουμε το smartphone μας γι’αυτό!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format