Οι πρόσφυγες που άλλαξαν τον κόσμο..


Είναι μερικοί από τις πιο διάσημες προσωπικότητες της σύγχρονης εποχής που μέσα από το έργο τους κατάφεραν να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλους. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί όμως είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι αναγκάστηκαν είτε από πολύ νωρίς είτε κάποια στιγμή στην ζωή τους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους  λόγω άσχημων συνθηκών και να μετακινηθούν σε διαφορετικές χώρες.

refugees_change_01_486599702-1000x600

1.Albert Einstein

Παρά το γεγονός ότι ήταν ένας από τους πιο διάσημους και διακεκριμένους επιστήμονες στη χώρα, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία μετά την αντισημιτική πολιτική των Ναζί που είχε καταστήσει πολύ  δύσκολο για αυτόν να συνεχίσει το έργο του.

362322

Μετά τη μετακίνηση του προς τις ΗΠΑ με τη σύζυγό του, ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσικός έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσει και ο ίδιος πολλούς Γερμανούς – Εβραίους από τους Ναζί. Αγωνίστηκε γνωρίζοντας ότι ενώ ήταν ασφαλής, τόσο πολλοί από τους συμπατριώτες του δεν ήταν τόσο τυχεροί,  λέγοντας μάλιστα ότι: “Ντρέπομαι να ζω σε ειρήνη, ενώ ξέρω ότι οι υπόλοιποι αγωνίζονται και υποφέρουν.”

2. Madeleine Albright

Η Madeleine Albright  πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο. Όμως η οικογένειά της, που διέφυγε από το πραξικόπημα της Τσεχοσλοβακίας το 1948, έγινε δεκτή από τον λαό του Ντένβερ με ανοιχτές αγκάλες.

Όπως αναφέρει η ίδια  “Οι άνθρωποι ήταν απίστευτα καλοί μαζί μας, και μας παρείχαν ακόμα και έπιπλα και χριστουγεννιάτικα δώρα.” Μετά την εγκατάστασή της στις ΗΠΑ, έγινε  η πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

3. Bob Marley

Η Ρασταφαριανός τραγουδιστής-τραγουδοποιός αναγκάστηκε να φύγει από την γενέτειρά του την Τζαμάικα το 1976 μετά από μια απόπειρα δολοφονίας δύο ημέρες πριν εμφανίστεί στην συναυλία που διοργανόνωνταν από τον Πρωθυπουργό με σκοπό να κατευνάσει τις πολιτικές εντάσεις. O Μάρλεϊ, η γυναίκα του και ο μάνατζερ του  πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν στο σπίτι των Μάρλεϊ αφήνοντας πολλούς να ισχυρίζονται ότι η επίθεση ήταν μια πολιτική προειδοποίηση.

bob-marley-abstract-74-2000-nw

Παρόλο που ο τραυματισμένος  Μάρλεϊ τραγούδισε στην συναυλία, τελικά αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα του και μετά από ένα μήνα στις Μπαχάμες, μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου πέρασε δύο χρόνια στην αυτοεξορία. Για τον θρυλικό reggae τραγουδιστή, αυτή η περίοδος χορήγησης ασύλου σηματοδότησε επίσης την αρχή της σόλο καριέρας του, η οποία κορυφώθηκε με τοθρυλικό άλμπουμ του Exodus το 1977.

4. Sergey Brin

Είναι ένας από τους πιο διάσημους επιχειρηματίες της Αμερικής, αλλά ο Sergey Brin δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ. Το 1979, με τη βοήθεια ενός Συλλόγου Εβραίων Μεταναστών αυτός και η οικογένειά του κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη Σοβιετική Ένωση, όπου εκεί ο κίνδυνος για τον ολοένα και αυξανόμενο αντισημιτισμό ήταν πολύ μεγάλος.

Ο Σεργκέι, ο οποίος ήταν μόλις έξι ετών, όταν έφυγε από την πατρίδα του, βρήκε τη μετακίνηση του αυτή αρκετά σκληρή και όπως είχε δηλώσει ήταν μια από τις πιο δύσκολες  περιόδους της ζωής του. Όμως το δύσκολο αυτό ξεκίνημα δεν φαίνεται να κράτησε πολύ για εκείνον καθώς το 1998, ίδρυσε την  Google μαζί με τον φίλο του Larry Page.

5. Δαλάι Λάμα

O Δαλάι Λάμα ήταν μόλις 24 ετών όταν εξορίστηκε από το Θιβέτ μετά από μια αναταραχή, και μετακινήθηκε στην Ινδία όπου του  χορηγηθηκε άσυλο. Γεννήθηκε το 1933, απο αγρότες γονείς και  μόλις σε  ηλικία των 5 ετών,το 1940, είχε ανακυρηχθεί επίσημα ως ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ.

e66b4ff7f398475d9bdd0d4b63de2eba

Μέχρι το 1959 η έδρα του Δαλάι Λάμα ήταν η πρωτεύουσα του Θιβέτ, Λάσα. Το 1959, όταν κατέλαβαν το Θιβέτ οι Κινέζοι, ο Δαλάι Λάμα κατέφυγε στην Ινδία.  Θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει στη γη τη ζωντανή ενσάρκωση τουΒαδισάτβα Αβαλοκιτέσβαρα, που είναι μια από τις μορφές του Βούδα και συγκεκριμένα η μορφή του ελέους.

6. Henry Kissinger

Όταν ο Henry Kissinger έφτασε στη Νέα Υόρκη μαζί με τους γονείς του και τον αδελφό του το 1938,  πάνω από το 67% των Αμερικανών ήταν εναντία στην χορήγηση ασύλου στους Εβραίους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το ναζιστικό καθεστώς. Ο Κίσινγκερ και η οικογένειά του ήταν μεταξύ των λίγων τυχερών που  κατάφεραν να αποκτήσουν άδεια εισόδου στη χώρα.

Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και ως γραμματέας του κράτους, και έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1973.

7. Sigmund Freud

Όταν η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Αυστρία το 1938, ο Sigmund Freud ήταν ήδη ένα μια πολύ γνωστή φυσιογνωμία. Μόλις οκτώ χρόνια νωρίτερα, είχε λάβει το βραβείο Γκαίτε, σε αναγνώριση της συμβολής του στην ψυχολογία και τη γερμανική κουλτούρα.

sigmund_freud_by_fenx07-d4omeqo

Παρότι είχε αρχικά αρνηθεί να αφήσει την Βιέννη, ο Βρετανός ψυχαναλυτής Ernest Jones κατάφερε να πείσει τον Freud ότι η κατάσταση εκεί είχε γίνει πολύ επικίνδυνη, και έτσι τον βοήθησε να οργανώσει την αναχώρησή του.

Παρά το γεγονός ότι πέθανε ένα χρόνο μετά την άφιξή του στην Αγγλία, αναγνωρίστηκε ως ο πρόσφυγας που έκανε την πιο σημαντική συμβολή στον βρετανικό βίο.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο δες ακόμα:


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Οι πρόσφυγες που άλλαξαν τον κόσμο..

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format