Συνέντευξη: Η Έλενα Χρηστίδη μας συστήνει στην Colour Youth Κοινότητα!


Είσαι μέλος της Colour Youth – LGBT Κοινότητας και πολλοί δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό. Πες μας μερικά πράγματα για το σωματείο σας: ποιος είναι ο σκοπός σας, τις δράσεις σας, το έργο σας.

Η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας ασχολείται με τη παροχή υποστήριξης και υπεράσπιση των δικαιωμάτων της λεσβιακής, γκέι, αμφιφυλόφιλης, τρανς, κουίρ και μεσοφυλικής (lesbian, gay, bisexual, trans, queer, intersex) νεολαίας της Αθήνας. Η Colour Youth οραματίζεται έναν κόσμο στον οποίο ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα και η έκφραση φύλου, τα χαρακτηριστικά φύλου αλλά και τα σώματα στην ποικιλία τους μπορούν να εκδηλωθούν χωρίς το φόβο της κριτικής, της περιθωριοποίησης και της βίας, και στον οποίο όλοι οι νέοι και νέες θα μπορούν ελεύθερα να συμμετέχουν χωρίς διακρίσεις σε κοινότητες και κοινωνίες. Ιδρύθηκε το 2011 και ήταν η ιδέα 4 ατόμων, εθελοντών του Athens Pride, που θεωρούσαν πως η LGBTQΙ νεολαία χρειάζεται φωνή και εκπροσώπηση.

Διαθέτετε ένα μεγάλο αριθμό εθελοντών. Ποιες είναι οι δραστηριότητες τις οποίες αναλαμβάνουν και ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να ενταχθεί στο Colour Youth;

H Colour Youth ως σωματείο βασίζεται κυρίως στα μέλη της, τα οποία αναλαμβάνουν την πλειοψηφία των εργασιών και των δράσεων της οργάνωσης, οπότε αν κανείς θέλει να βοηθήσει ουσιαστικά την δουλειά της Colour Youth αυτός θα ήταν ο δρόμος. Συχνά όμως έχουμε ανάγκη από εθελοντές και εθελόντριες για τη διεκπεραίωση δράσεων δρόμου, μοίρασμα φυλλαδίων, στελέχωση ενημερωτικών τραπεζιών και άλλων εργασιών. Εν γένει ο ευκολότερος τρόπος να έρθει σε επαφή κανείς μαζί μας είναι να έρθει σε μία από τις ανοιχτές συναντήσεις μας που οργανώνουμε κάθε Σάββατο στις 18:00, και ανακοινώνουμε στη σελίδα μας στο Facebook. Σε αυτές μπορεί ένα άτομο να μας γνωρίσει καλύτερα και να το γνωρίσουμε καλύτερα, να δούμε με τί θα ήθελε να ασχοληθεί και πώς αυτό θα μπορούσε να ενταχθεί στο έργο της οργάνωσης. Τέλος, υπάρχει μία φόρμα καταγραφής δεξιοτήτων εθελοντών που μπορεί να βρει κανείς στη σελίδα μας στο Facebook.

tumblr_npxyp7dRpu1uqvt5do1_1280

Συμμετείχες στην εκδήλωση “Sparks by Glovo“, στην οποία ήσουν ομιλήτρια. Ποιο είναι το θέμα της ομιλίας σου;

Το θέμα της ομιλίας μου στην εκδήλωση αφορούσε τη ΛΟΑΤΚΙ* κοινότητα (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφί, τρανς, κουίρ και ίντερσεξ άτομα), τα στερεότυπα που ακολουθούν τις ως άνω ταυτότητες, τις διακρίσεις που υφίστανται, αλλά και τις διεκδικήσεις της κοινότητας σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο.

Αποδοχή της σεξουαλικότητας: Είναι μια εύκολη ή δύσκολη διαδικασία για έναν νέο στην Ελλάδα; Θεωρείς ότι έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης του σύγχρονου Έλληνα πάνω στο θέμα της ομοφυλοφιλίας;

Για να είμαστε ακριβέστερες και ακριβέστεροι, μιλάμε για τη συμφιλίωση ενός ατόμου με το σεξουαλικού προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου του. Η διαδικασία συμφιλίωσης, αυτογνωσίας και αποδοχής λοιπόν, διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να είναι επίπονη διαδικασία εξαιτίας των κοινωνικών διακρίσεων και των στερεοτύπων που αναπαράγονται καθημερινά από το οικογενειακό, σχολικό/εργασιακό, φιλικό και ευρύτερο κοινωνικό του περίγυρο.

Όσο αναφορά στον τρόπο σκέψης των πολιτών στον ελλαδικό χώρο, μπορούμε να διακρίνουμε βελτιώσεις αλλά και ισχυρές αγκυλώσεις που εξακολουθούν να ισχύουν και να αναπαράγονται. Ας μην ξεχνάμε, ότι ενώ από τη μία παρατηρείται κάποιες φορές ένας προοδευτικότερος δημόσιος λόγος και κάποιος προβληματισμός γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παραβίασή τους, την ίδια στιγμή ζούμε σε μία χώρα που μέχρι στιγμής δεν έχει κατοχυρώσει νομικά το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, ούτε τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ενώ αρνείται να συζητήσει το θέμα της παιδοθεσίας από ομόφυλους γονείς. Επίσης, έχει καταγραφεί πληθώρα κρουσμάτων ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας τα έτη 2014-2015 και βέβαια παραμένει τρίτο κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο, ένα ρατσιστικό και νεοναζιστικό μόρφωμα, η Χρυσή Αυγή.

tumblr_nqiv2h8FCi1rymubho4_500

Το “coming out“, καλώς ή κακώς, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, οικογενειακά, ερωτικά, μέχρι και επαγγελματικά. Δηλαδή μπορεί ένας νέος να μην επιθυμεί να μιλήσει ανοικτά για τη σεξουαλικότητα του για ποικίλους λόγους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι συνειδητοποιημένος ή δεν αγαπά αυτό που είναι. Ποια είναι η άποψή σου πάνω σε αυτό;

Η ίδια η ερώτηση περιέχει ένα βάρος στον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα του “coming out”, σα να του έχει προσδώσει δηλαδή εξαρχής ένα αρνητικό στίγμα. Όντως, λόγω της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας, μπορεί ένα άτομο να αντιμετωπίσει προβλήματα γνωστοποιώντας το σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου του. Πώς ξέρουμε όμως αν ένα άτομο, με τη μη γνωστοποίηση τους, δεν υφίσταται μία άλλου είδους καταπίεση και δύσκολη συναισθηματική κατάσταση; Με λίγα λόγια το ζήτημα του coming out είναι λεπτό και πρόκειται για μία πολύ προσωπική υπόθεση και διαδικασία. Όντως, δεν υπαρχει κανόνας που να λέει πως όποιος δεν το κάνει δεν αγαπά τον εαυτό του! Το σίγουρο, λοιπόν, είναι πως το ίδιο το άτομο έχει δικαίωμα να αποφασίσει μέσω των εσωτερικών του διεργασιων, αν επιθυμεί να κάνει αυτό το βήμα, πότε και σε ποιους. Πολλές φορές, η γνωστοποίηση της ταυτότητάς μας γίνεται κατ’ εξακολούθηση και όχι μία φορά, σε διαφορετικά περιβάλλοντα και ανθρώπους και δεν είναι απόλυτη και οριζόντια.

To moto της εκδήλωσης ήταν “Light the Dark”. Ακόμα και σήμερα πολλά άτομα της LGBT κοινότητας δέχονται bullying από το περιβάλλον της ελληνικής κοινωνίας. Με ποιον τρόπο μπορούν τα θύματα της κατάστασης αυτή να ρίξουν φως στο σκοτάδι τους;

Τα θύματα διακρίσεων και σωματικής, λεκτικής, συναισθηματικής ή άλλης βίας που έχει ως έναυσμα την lgbtqi ταυτότητά τους, είναι σημαντικό να μη σιωπούν. Για να διαχειριστούν το βίαιο περιστατικό που βίωσαν, να μη διστάσουν να απευθυνθούν σε ειδικούς για τη νομική και ψυχοκοινωνική στήριξη που χρειάζονται, ώστε να κατανοήσουν ότι δεν είναι τα ίδια υπαίτια της επίθεσης, αλλά και ότι μπορούν να βρουν τη δύναμη να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη κατάσταση που επακολουθεί μιας επίθεσης. Η Colour Youth “τρέχει” το πρόγραμμα “Πες το σ’ εμάς” που απευθύνεται ακριβώς σε άτομα που έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού τους ροσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους και ως οργάνωση προσφέρει δωρεάν τα παραπάνω. Σημαντικό είναι τα θύματα να κάνουν το πρώτο βήμα. Να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια.

10155885_795479627142492_3694662092800287149_n

Ένα θέμα που απασχολεί εδώ και καιρό είναι η σχέση ομοφυλοφιλίας – οικογένειας, δηλαδή κατά το πόσο ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων μπορεί να δημιουργήσει την δική του οικογένεια. Έχουν ακουστεί πολλά πάνω στο θέμα αυτό, θετικά και αρνητικά. Ποια είναι η θέση της Colour Youth κοινότητας;

Είναι ενδιαφέρουσα η ερώτηση, γιατί με βοηθάτε να ξεκαθαρίσω τη διαφορά μεταξύ “γνώμης” και «καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Στο συγκεκριμένο θέμα λοιπόν, δεν τίθεται θέμα γνώμης. Το ανθρώπινο δικαίωμα στην αναπαραγωγή, την απόκτηση απογόνων και την παιδοθεσία και γενικά στη δημιουργία οικογένειας είναι αδιαπραγμάτευτο και ας παραβιάζεται συστηματικά για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Κάθε κοινωνία λοιπόν που θέλει να λέγεται ανθρωποκεντρική, προοδευτική ή “κοινωνία δικαίου” δεν μπορεί παρά να το να σέβεται.

Αν τώρα μπορώ να προσθέσω μία επιστημονική άποψη, να πω ότι πολλές μελέτες με παιδιά ομόφυλων ζευγαριών αποδεικνύουν ότι τα παιδιά αυτά κανένα πρόβλημα στην ψυχική τους υγεία και την κοινωνική τους συμπεριφορά δεν αντιμετωπίζουν λόγω του σεξ. προσανατολισμού των γονιών τους. Η Αμερικανική παιδιατρική εταιρεία και άλλοι φορείς έχουν ήδη τοποθετηθεί αντίστοιχα επισήμως. Ξαναλέω όμως, ότι το δικαίωμα στην οικογένεια και την παιδοθεσία δεν είναι θέμα άποψης. Είναι αδιαπραγμάτευτο.

athenspride

Θα ήθελα να κλείσουμε με ένα μήνυμα για τους όλους νέους-έες που ζουν στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Να δουλεύουμε τα στερεότυπα και τα κουτάκια που έχουμε όλες και όλοι μέσα μας. Και να μην ξεχνάμε το επίκεντρο στις απόψεις και τις δράσεις μας να είναι πάντα ο άνθρωπος.

Ευχαριστούμε πολύ την Έλενα για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Πώς θα ήταν άραγε μια κοινωνία χωρίς στερεότυπα και λογοκρισία, όχι μόνο σε θέματα σεξουαλικότητας – τα οποία είναι και προσωπικά, αλλά και σε γενικό επίπεδο; Στο χέρι μας είναι να τη δημιουργήσουμε.

Συνέντευξη από την Έφη Γκαραβέλα


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Συνέντευξη: Η Έλενα Χρηστίδη μας συστήνει στην Colour Youth Κοινότητα!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format