Τι μου δίδαξαν οι εργασίες της σχολής…


Για πολλούς οι εργασίες στη σχολή είναι μια αγγαρεία, για άλλους πάλι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μελετήσουν κάτι.

Τόσο για τους μεν όσο και για τους δε, η μελέτη και η έρευνα πάνω σ’ ένα θέμα με σκοπό την εκπόνηση μιας εργασίας, είναι μια διαδικασία που στο τέλος κάτι αφήνει, ίσως ένα νέο φίλτρο. Για μένα, οι εργασίες είναι ένα κίνητρο να διαβάσω κάτι πιο διεξοδικά, να βάλω ένα χρονοδιάγραμμα στη μελέτη μου και να χρησιμοποιήσω περισσότερο τη δημιουργικότητά μου παρά την βραχύχρονη μνήμη στην οποία συνήθως καταφεύγουμε κατά την εξεταστική περίοδο. Αν με ρωτήσεις, θυμάμαι όλα τα θέματα των εργασιών που έχω κάνει στα 6 χρόνια της φοιτητικής μου ζωής, παρά τους τίτλους των κεφαλαίων των μαθημάτων που έχω περάσει με εξετάσεις. Μέσα από όλες αυτές τις εργασίες, αισθάνομαι πως έχω αποχτήσει τις περισσότερες ή τις πιο ουσιαστικές –για να το θέσω καλύτερα- γνώσεις και δεξιότητες που με προσέφερε η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αναλυτικότερα διαπίστωσα:

*Όταν κάνεις εργασίες, θέλοντας και μη, πρέπει να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου στον υπολογιστή και τα διάφορα προγράμματα παρουσίασης. Στην αρχή φαίνεται δύσκολο, αλλά άπαξ και μάθεις μερικά εργαλεία, τα δάχτυλα πληκτρολογούν από μόνα τους.

*Όταν κάνεις εργασίες πάνω σε θέμα που σε ενδιαφέρει, έχεις πιο πολύ ενδιαφέρον να ψάξεις βιβλιογραφία, να καταθέσεις τη δική σου άποψη πάνω στο θέμα και γενικά ο τρόπος που την συντάσσεις και την παρουσιάσεις είναι αρκετά υψηλότερης ποιότητας.

*Όταν ανατρέχεις σε παραπάνω από ένα συγγράμματα, εγχειρίδια, άρθρα κλπ φτάνεις σε θέση να κρίνεις εσύ ποια πληροφορία είναι καλύτερα διατυπωμένη, ή ακόμα και να κάνεις σύνθεση που και σε βελτιώνει σαν κριτικά σκεπτόμενο άνθρωπο και στον καθηγητή παρουσιάζεις μια αξιοπρεπέστερη εικόνα.

*Όταν έχεις μελετήσει το θέμα προτού ξεκινήσεις να γράφεις, το γράψιμο είναι πιο εύκολη και πιο δομημένη υπόθεση.

*Αν μελετήσεις βιβλία που έχουν εκδοθεί πριν 30 χρόνια, μπορεί σε νεώτερα άρθρα ή βιβλία το περιεχόμενο των εννοιών να έχει αλλάξει ή εξελιχθεί, οπότε καλό είναι πάντα να διασταυρώνουμε αυτό για το οποίο αμφιβάλλουμε.

*Όταν κάνουμε τις εργασίες εξαμήνου πριν τα Χριστούγεννα, το διάβασμα της εξεταστικής είναι πιο αποδοτικό τον Ιανουάριο γιατί έχεις λιγότερες έγνοιες κι οφειλές.

lol

Από άποψη θεμάτων, θυμάμαι έντονα:

*Σε ένα μάθημα Λογοτεχνίας, χρειάστηκε να κάνω ένα εγχειρίδιο 140 σελίδων με δραστηριότητες πάνω σ΄ένα συγκεκριμένο παραμύθι του Oscar Wilde. Έκτοτε, όταν μου δίνεται ένα παιδικό βιβλίο, το επεξεργάζομαι με σχετική ευκολία, ενώ αν χρειαστεί να συνθέσω εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δε νομίζω να μου έπαιρνε πολλή ώρα να σκεφτώ κάτι.

*Σε μια εργασία για την κακοποίηση ανηλίκων ανέτρεξα στον ποινικό κώδικα ανηλίκων και σε δίκες που είχαν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα.

*Μελετώντας τη ζωή του Gauguin μέσα από διαφορετικής γκάμας βιβλίων και του προσωπικού του ημερολογίου, ήμουν σε θέση να συνθέσω την εργασία σα να μιλάω για κάποιον που γνωρίζω προσωπικά. Πλέον, αν εμφανιστεί πίνακας στην αρχική μου στο fb, ένα χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπό μου.

*Μελετώντας ένα μάθημα Αρχιτεκτονικής που έχουμε στη σχολή, περπατώ πια στους δρόμους της Αθήνας και πολλά από τα κλασικά κτίρια του κέντρου, έχουν άλλη αξία στα μάτια μου.

*Μελετώντας Ευρωπαϊκή Ιστορία (όντας ο πλέον ανιστόρητος), πολλές ταινίες ή θεατρικές παραστάσεις που είδα στη συνέχεια είχαν διαφορετικό αντίκτυπο στις σκέψεις μου, πόσο μάλλον τα σύγχρονα πολιτικά γεγονότα όπως οι επιθέσεις στο Παρίσι.

*Στη Θεατρολογία συχνά οι εργασίες αφορούν μελέτη συγκεκριμένων θεατρικών έργων, αυτό με βοηθά να συγκρίνω αργότερα περιόδους και συγγραφείς με μεγαλύτερη άνεση.

Αυτά είναι μόνο λίγα από αυτά που μπορώ να πω ότι οφείλω στις εργασίες που χρειάστηκε να κάνω για τη σχολή. Γιατί να μελετάς ένα βαρύ σύγγραμμα ένα βράδυ προτού δώσεις το μάθημα και να μην κάνεις μια εργασία με την ησυχία σου όσο απαιτητική κι αν φαίνεται; Πολλαπλά κερδισμένος θα βγεις.

Δείτε επίσης:

Γράφει ο Αναστάσης Πινακουλάκης


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Τι μου δίδαξαν οι εργασίες της σχολής…

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format