Συνέντευξη: Η Νίκη Ρουμπανή μιλάει για την ισότητα, την κοινωνική κρίση και το trafficking!


Με αφορμή την ομιλία της στο “Sparks by Glovo”, η Νίκη Ρουμπανή, Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης, μίλησε στο MyStudentpass.gr για το έργο της οργάνωσης, τη βοήθεια που παρέχουν, το φεμινισμό, αλλά και την κοινωνική κρίση που είναι πιο σημαντική από την οικονομική.

Αυτή τη στιγμή εκτελείτε χρέη Προέδρου στο Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης. Πείτε μας δύο λόγια για την οργάνωση.

Είμαστε ανεξάρτητη γυναικεία οργάνωση, με μέλη γυναίκες, αλλά και με εθελόντριες και εθελοντές που αγωνίζονται για: τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα όλων, με έμφαση στους ανήλικους και τις γυναίκες, την πρόληψη της βίας και τη στήριξη θυμάτων ενδο-οικογενειακής βίας και σκλαβιάς, την ειρηνική διευθέτηση διενέξεων, την προώθηση των δημοκρατικών θεσμών και την καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος. Έχουμε εκλογές του σωματείου μας κάθε χρόνο και εκλέγεται πενταμελές Δ.Σ. που συντονίζει τις δράσεις μας. Λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουμε κλείσει τα γραφεία μας και υποχρεωνόμαστε να χρησιμοποιούμε τους χώρους των σπιτιών μας για όλες τις δράσεις μας πράγμα αρκετά περιοριστικό.

Τι είδους βοήθεια προσφέρει το Δίκτυο στις γυναίκες που έρχονται και ζητούν βοήθεια από εσάς; Ποιοι είναι οι τρόποι που μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας;

Προσφέρουμε συμβουλευτική στήριξη, ψυχολογική βοήθεια και νομική πλαισίωση, καθώς και επικοινωνία με θεσμούς που τους αφορά η ενασχόληση με θέματα ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οιτρόποι επικοινωνίας μας είναι οι εξής:

Τηλέφωνα: 2109700814 (Γραμμή ΣΟΣ “Δίπλα σου”) και 210 6411449 είναι το τηλέφωνο του Σωματείου.

Το nroubani@gmail.com δέχεται καταγγελίες ηλεκτρονικά και η ιστοσελίδα μας είναι www.enowhumanrights.gr.

logo ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ENOW- SOS

Η οργάνωση δραστηριοποιείται και στον τομέα ισότητας των δύο φύλων στη σύγχρονη κοινωνία, κάτι που ακόμα αποτελεί θέμα taboo. Πολλοί, μάλιστα, συνδέουν τον φεμινισμό όχι με την ισότητα, αλλά με την ανωτερότητα του γυναικείου φύλου ως προς το αντρικό. Τι έχετε να δηλώσετε πάνω σε αυτό;

Προσωπικά, αντιλαμβάνομαι τον φεμινισμό ως μια αγωνιστική στάση απέναντι στην ανισότητα, κοινωνική, οικονομική και φιλοσοφική. Οι φεμινίστριες αγωνίστηκαν κι αγωνίζονται και για την κατάργηση της δουλείας. Η διαφορά μας από άτομο σε άτομο, σε ηλικίες, σε φύλο, σε φυλή, σε επιλογή σεξουαλική, σε εμφάνιση, κλπ, είναι ο πλούτος του ανθρώπινου είδους και δεν κατατάσσει τους ανθρώπους σε ανώτερους και κατώτερους. Η ισότητα είναι η βάση της δημοκρατίας. Όσοι πιστεύουν σε ανώτερους και κατώτερους ανήκουν σε ρατσιστικές, θρησκόληπτες ή φασιστικές φατρίες που δεν μπορούν να περιλαμβάνουν όσους αγωνίζονται για ανθρώπινα δικαιώματα.

Είστε μια από τους ομιλητές στην εκδήλωση “Sparks by Glovo” που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες. Ποιο είναι το θέμα της ομιλίας σας;

Το θέμα της ομιλίας μου είναι οι καλές πρακτικές για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα 36 χρόνια ύπαρξης του ΕΔΓΕ.

Οι άνθρωποι όταν σκέφτονται Τrafficking αμέσως το μυαλό τους πάει μόνο στον σεξουαλικό τομέα. Παρόλα αυτά, δεν είναι μόνο αυτό. Μπορείτε να μας δώσετε μια γενικότερη εικόνα του προβλήματος;

Το σύγχρονο δουλεμπόριο είναι μια πτυχή του οργανωμένου εγκλήματος που τραυματίζει βαθειά τις κοινωνίες και τη δημοκραία, γιατί υπερισχύει η κουλτούρα του φόβου και του άνομου συμφέροντος, δηλαδή της διαφθοράς. Πίσω από προαγωγούς, συχνά κερδοσκοπούν και ενισχύουν τη δύναμή τους, τοπικοί παράγοντες, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι των θεσμών, κόμματα και δημόσια πρόσωπα. Τα κέρδη είναι τεράστια και ένα μεγάλο ποσοστό πάει στην εξαγορά συνειδήσεων, πράγμα που αποτελεί και τον δυναμίτη της δημοκρατίας. Είναι η συλλογική αντίσταση όλων μας αυτό που δεν θα επιτρέψει στην κουλτούρα της εγκληματικότητας να επικρατήσει, τα αντισώματα που σαν κοινωνία θα φτιάχνουμε μέσα από τη αλληλεγγύη.

Τογκό,πρόγραμμα με το ΙΡΦΑΜ

Αυτό το κοινωνικό φαινόμενο δεν αφήνει ανέγγιχτο και τον ελληνικό χώρο. Μέσα σε μια κοινωνία που λόγω οικονομικής κρίσης σκέφτεται κυρίως προβλήματα τέτοιας φύσης, θεωρείτε ότι μπορεί ο πολίτης να ευαισθητοποιηθεί και σε άλλα προβλήματα της κοινωνίας;

Περισσότερο από την οικονομική κρίση πρέπει να φοβόμαστε την κοινωνική κρίση. Η κοινωνία στην Ελλάδα έχει αποδείξει γι΄ακόμα μια φορά ότι έχει ισχυρές αρχές αλληλεγγύης, αλλά αυτό δεν αρκεί, χρειάζεται να υπάρχει συμμετοχή σε κοινές προσπάθειες, ώστε να μην διαβρωθεί από τη οικονομική κρίση η κοινωνία μας. Οι οργανώσεις πολιτών και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν δείξει πως συνεισφέρουν πολύ σε αυτό.

Το Trafficking είναι ένα “βαρύ” θέμα για ομιλία, διότι μπορεί να αγγίξει βαθύτατα το κοινό και να το προβληματίσει. Με ποιον τρόπο θα το προσεγγίσετε στην ομιλία σας; Έχετε θέσει όρια σε αυτά που θα πείτε;

Δε θέτω όρια στην αλήθεια, έτσι που εγώ την αντιλαμβάνομαι, την παρουσιάζω, με δικαίωμα για συζήτηση κάθε θέματος, ιδιαίτερα όταν απευθύνομαι σε νέα άτομα που έχουν το δικαίωμα να μας ανακρίνουν, όχι μόνο για τις επιτυχίες, αλλά και για τα λάθη της γενιάς μας. Το μόνο όριο που θέτω είναι η ευπρέπεια στην έκφραση – δεν επιδιώκω να σοκάρω, ακόμα κι όταν μιλάω για δύσκολα θέματα – που μου έχει διδάξει ο πολιτισμός μας.

Θα ήθελα να μας δώσετε μια συμβουλή ή αν θέλετε μια φράση – στήριγμα για τους νέους-ες εκεί έξω.

Στους νέους το μήνυμα είναι πως δεν πρέπει να φοβούνται να αγωνίζονται για τα δίκαια του ανθρώπου. Διότι οι άνομοι και άδικοι δεν μπορούν να σκοτώσουν το πνεύμα ακόμα κι αν σκοτώνουν τα σώματα. Το πνεύμα είναι ελεύθερο και δυναμώνει όταν κινείται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έτσι, οι κοινωνίες χτίζουν τις άμυνες και τα αντισώματα και βάζουν τα θεμέλια σε μια πρόοδο που μπορεί να έρθει στην επόμενη ή την μεθεπόμενη γενιά, θα έρθει όμως αφού ο κόσμος μας το χρειάζεται.

Ευχαριστούμε τη Νίκη Ρουμπανή για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Το μήνυμα που μας έδωσε σίγουρα μας έδωσε τροφή για σκέψη για το μέλλον μας και τον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή.

Συνέντευξη από την Έφη Γκαραβέλα

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
1
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Συνέντευξη: Η Νίκη Ρουμπανή μιλάει για την ισότητα, την κοινωνική κρίση και το trafficking!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format