Συνέντευξη: Η ομάδα του Effect μιλάει για την νέα πλατφόρμα εκπαίδευσης στο MyStudentpass.gr!


Πώς θα σου φαινόταν αν σου λέγαμε ότι μέσα από μια πλατφόρμα θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις τις γνώσεις σου στο αντικείμενο σπουδών σου, να εργαστείς πάνω σε αυτό και να συνεργαστείς με νέα άτομα σαν εσένα; Η ομάδα της πλατφόρμας Effect μιλούν στο MyStudentpass.gr και μας παρουσιάζουν το πρόγραμμα που θα αλλάξει τα δεδομένα στην εκπαίδευση.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: πώς ακριβώς λειτουργεί η πλατφόρμα Effect;

Καταρχήν ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον που δείξατε στο MyStudentPass.

Η Effect είναι ο τρόπος μας να αντιμετωπίσουμε τη νεανική ανεργία μέσω της εκπαίδευσης. Ως πρώτη μας δράση δημιουργήσαμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης, που ονομάζεται Success Academy. Μέσω αυτού, βοηθάμε νέους απόφοιτους και τελειόφοιτους να αναπτύξουν συγκεκριμένες δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια εισόδου στην αγορά εργασίας. Για να γίνει αυτό, το πρόγραμμα 6 εβδομάδων περιλαμβάνει διαχείριση ενός πραγματικού επαγγελματικού project σε συνεργασία με μια εταιρία και δουλειά μέσα σε ομάδες, κάτι που θα είναι χρήσιμη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.

IMG_2257 copy

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στο να εμπνευστείτε αυτή την ιδέα σαν ομάδα και να “τρέξετε” ένα τόσο φιλόδοξο project;

Βασική μας πεποίθηση είναι ότι μέσω της εκπαίδευσης μπορούμε να λύσουμε τα σημαντικότερα προβλήματα της κοινωνίας. Δυστυχώς πολλοί βλέπουν την εκπαίδευση ως πρόβλημα και όχι ως εργαλείο και παρόλο που ασκούν κριτική, δεν παίρνουν μια πρωτοβουλία για να κάνουν τα πράγματα καλύτερα.

Είμαστε τυχεροί, γιατί είχαμε την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε την εκπαίδευσή μας τόσο με πρακτικές εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες, όσο και βλέποντας το εκπαιδευτικό σύστημα του εξωτερικού. Αυτό που δε μας άρεσε ήταν, ότι σε πανεπιστήμια του εξωτερικού οι μέθοδοι διδασκαλίας είναι έτσι οργανωμένοι, ώστε οι φοιτητές, εκτός από τις γνώσεις που παίρνουν, να μαθαίνουν πώς να δουλεύουν μέσα σε μια ομάδα, πώς να παρουσιάζουν αποτελεσματικά τις ιδέες τους, πώς να διαχειρίζονται το χρόνο τους και τα deadlines.

Μας χαροποίησε πολύ, όταν την προηγούμενη εβομάδα, ένας καθηγητής μας στο ΟΠΑ, αφιέρωσε 10 λεπτά από τη διάλεξη για να μας εξηγήσει ότι μέσα από το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να κυνηγάμε τις τεχνικές γνώσεις, γιατί αυτές θα μας τις μάθουν και πιο στοχευμένα στην εργασία μας και μάλιστα πολύ πιο πρακτικά και γρήγορα. Αυτό που θα πρέπει να κυνηγάμε είναι να μάθουμε πώς να διαβάζουμε, να ερευνούμε και να δουλεύουμε μεθοδικά και αποτελεσματικά.

Από πόσα μέλη και ποια αποτελείται η ομάδα του Effect;

Αυτή τη στιγμή, η βασική μας ομάδα είναι 2 άτομα, η Μαριάνθη Νίκα και ο Σωτήρης Μπαράτσας. Φυσικά, πιστεύουμε ότι τόσο στο προσωπικό μας δίκτυο, όσο και στην πανεπιστημιακή κοινότητα υπάρχουν άτομα εξαιρετικής ποιότητας, με τα οποία επιδιώκουμε να συνεργαστούμε και συζητάμε τη συμμετοχή τους ως ομιλητές, trainers και συμβούλους του εγχειρήματος. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη θετική διάθεση και τις γνώσεις των καθηγητών, στελεχών και άλλων ατόμων που έχουν προσφερθεί να μας βοηθήσουν!

EffectsCORE

Σαν εγχείρημα η πλατφόρμα ακούγεται αρκετά δύσκολο στην οργάνωση και δημιουργία του. Ποια είναι τα εμπόδια που συναντήσατε κατά τη δημιουργία του και πώς τα αντιμετωπίσατε;

Έχεις δίκιο ότι είναι! Αυτό που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε απαιτεί συνεργασία από όλες τις πλευρές, αλλά αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύουμε ότι θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία. Ως νέο μέλος της startup κοινότητας, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πάρει μια γεύση από τις τρικυμίες και τις προκλήσεις που υπάρχουν στο χώρο, είτε αφορά θέματα οργάνωσης και ψυχολογίας, είτε νομικά και φορολογικά ζητήματα. Νομίζω ότι αν ξεκινήσουμε να τα αναλύουμε θα γίνει ξεχωριστή συνέντευξη!

Αυτή τη στιγμή επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι διαφορετικοί συμμετέχοντες και συνεργάτες θα μείνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και να διατηρήσουμε τον έλεγχο του χρόνου στην διεκπεραίωση του project, μιας και είναι διαφορετική η διαθεσιμότητα χρόνου που έχει ένας φοιτητής και διαφορετική η διαθεσιμότητα χρόνου ενός στελέχους. Η υποστήριξη από τα πανεπιστήμια είναι επίσης μια από τις βασικές μας προτεραιότητες.

Οι φοιτητές που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμά σας χρειάζεται να διαθέτουν κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις ή skills για να “εγκριθεί” η συμμετοχή τους σε αυτό;

Ξεκινώντας, επικεντρωνόμαστε στη συμμετοχή τελειόφοιτων και αποφοίτων με Business, Engineering και Computer Science background. Για τα άτομα που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, δεν έχουμε περιορισμούς σε θέματα δεξιοτήτων. Θέλουμε ωστόσο να έχουν διάθεση να μάθουν και να γίνουν καλύτερα σαν άτομα και υπευθυνότητα απένταντι στις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν ως μέλη μιας ομάδας.

Η ομάδα της Effect και οι υπόλοιποι Έλληνες συμμετέχοντες του Social Impact Vision Summit 2015 στη Βιέννη.
Η ομάδα της Effect και οι υπόλοιποι Έλληνες συμμετέχοντες του Social Impact Vision Summit 2015 στη Βιέννη.

Για την υλοποίηση του Effect απαιτείται η συνεργασία εταιρειών, φοιτητών και πανεπιστημίων. Τι όφελος θα έχει ο καθένας μέσα από την λειτουργία της πλατφόρμας;

Όπως σου είπαμε, βασική μας προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε τους φοιτητές να εμπλουτίσουν την εκπαίδευσή τους με αυτό που λέμε “μεταβιβάσιμες ικανότητες” και να έρθουν όσο πιο κοντά γίνεται στο ξεκίνημα μιας καλής σταδιοδρομίας. Η αλλαγή που θα δεχτούν μέσω του Success Academy θα τους βοηθήσει να διαχειριστούν τη ζωή και την καριέρα τους με διαφορετικό mindset, να βλέπουν ευκαιρίες και να γίνονται συνεχώς καλύτεροι. Μαζί με τους φοιτητές επωφελούνται και τα πανεπιστήμια, που θα δουν τους φοιτητές τους να είναι πιο ικανοί να μπουν στην αγορά εργασίας και θα βιώσουν πώς μπορεί να εφαρμοστεί μια μέθοδος project-based-learning για να βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Συνεργαζόμαστε με εταιρίες που κατανοούν την αξία των ιδεών και insights από νέα άτομα και ενδιαφέρονται να προσελκύσουν τα καλύτερα εφοδιασμένα νέα ταλέντα στο ανθρώπινο δυναμικό τους. Μέχρι το 2020 η γενιά μας θα αποτελεί το 50% του εργατικού δυναμικού παγκοσμίως και ταυτόχρονα μεγαλώνει συνεχώς και η καταναλωτική μας δύναμη. Βοηθάμε εταιρίες να κατανοήσουν και να ανταπεξέλθουν στις αλλαγές αυτές, δίνοντάς τους πρόσβαση στην προοπτική και τον τρόπο σκέψης μιας νέα γενιάς, την οποία δεν κατανοούν απόλυτα.

Πότε θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του προγράμματος;

Αυτή τη στιγμή οργανώνουμε την πιλοτική έκδοση του προγράμματος που θα ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου και έχει σκοπό να πάρουμε χρήσιμο feedback για τα αποτελέσματα που έχει το Success Academy και τη γνώμη των συμμετεχόντων και συνεργατών για τη μέθοδο που ακολουθείται. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι’ αυτό, γιατί επιτέλους θα δούμε τα αποτελέσματα της δουλειάς που ρίξαμε τους τελευταίους μήνες.

δφγη

Πείτε μας μια συμβουλή που θα δίνατε στους φοιτητές του σήμερα για να την κρατήσουν;

Η λογική μας είναι: Αφού δεν μπορούμε να ελέγξουμε άμεσα τις θέσεις εργασίας που είναι διαθέσιμες για τους νέους, θα γίνουμε αρκετά ικανοί και εφοδιασμένοι για να μην υπολοιπόμαστε σε τόσο μεγάλο βαθμό ενός πιο έμπειρου υποψηφίου.

Στα πλαίσια αυτού, η συμβουλή μας για τους νέους είναι να προσπαθούν κάθε μέρα να μαθαίνουν κάτι νέο, να μην επαναπαύονται απλά σε ό,τι περιέχεται στις διαλέξεις του μαθήματος και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους δίνονται για να γίνουν καλύτεροι.

Το Success Academy της Effect θα ξεκινήσει πιλοτικά το Νοέμβριο του 2015. Μείνετε συντονισμένοι για την εξέλιξή του μέσω facebook ή newsletter.

Ευχαριστούμε πολύ την ομάδα του Effect για τη συνέντευξη που μας παραχώρησαν.

Συνέντευξη από την Έφη Γκαραβέλα


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Συνέντευξη: Η ομάδα του Effect μιλάει για την νέα πλατφόρμα εκπαίδευσης στο MyStudentpass.gr!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format