“Εάν οι μέλισσες εξαφανιστούν από τον πλανήτη οι άνθρωποι θα ακολουθήσουν” Ισχύει?


Ο Αϊνστάιν φέρεται να έχει πει τη γνωστή φράση ότι εάν οι μέλισσες εξαφανιστούν τελείως από τον πλανήτη οι άνθρωποι θα ακολουθήσουν αμέσως μετά.  Αν και η πλειονότητα των ρητών στο διαδίκτυο  που φέρονται να έχουν πει διάσημες προσωπικότητες είναι λανθασμένα αποδοθέντες, στο συγκεκριμένο  ίσως και να υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια.

H ανθρώπινη κοινωνία είναι εξαιρετικά περίπλοκη και έχει χτιστεί πάνω σε μερικούς ευθραύστους πυλώνες ένας από τους οποίους είναι και οι μέλισσες. Οι μέλισσες έχουν τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο. Η αξία των φυτών που γονιμοποιούν κάθε χρόνο υπολογίζεται γύρω στα 265 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ ένα στα τρία γεύματα που τρώνε οι άνθρωποι περιλαμβάνουν τροφές οι οποίες χωρίς τις μέλισσες δεν θα υπήρχαν καν!

Διάβασε τις: 5 υπέροχες φράσεις για τη ζωή από τον Stephen Hawking που όντως έχει πει ό ίδιος!

Bees-from-Asia-not-Africa-Plan-Bee-Ltd-1Μάλιστα είναι τόσο σημαντικές που εάν οι μέλισσες εξαφανιστούν τελείως, χιλιάδες φυτά θα εξαφανιστούν επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα αφήνοντας ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης σε τεράστια έλλειψη τροφίμων. Φαγητά όπως μήλα,  κρεμμύδια, κολοκύθια αλλά και πολλά άλλα που αποτελούν την βάση διατροφής της ζωικής παραγωγής όπως κρέας και γαλακτοκομικά απλά θα πάψουν να υπάρχουν.

Και το γεγονός είναι ότι οι μέλισσες τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίζει να εξαφανίζονται με έναν πρωτοφανή γρήγορο ρυθμό. Οι μελισσοκόμοι σε όλο τον κόσμο βλέπουν κάθε χρόνο απώλειες στα μελισσοσμήνη τους της τάξης του 30 με 90%! Ο πληθυσμός των κυψελών στις ΗΠΑ έχει μειωθεί μάλιστα από τα 5 εκατομμύρια  το 1988 σε 2,5 εκατομμύρια το 2015 ενώ από το 2006 μέχρι και σήμερα ένα φαινόμενο που ονομάζεται CCD (από το Colony Collapse Disorder) κάνει τις μέλισσες σε πολλά μέρη του κόσμου να εξαφανίζονται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς χωρίς κανείς να μπορεί να πει ακόμη με σιγουριά τι το προκαλεί.

colony-collapse-disorder-kristin-llamasΣτις τελευταίες δεκαετίες οι μέλισσες έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια σειρά από πολλούς και σοβαρούς εχθρούς όπως μικροσκοπικά  παράσιτα (acarapis woodie, varoa destructor κτλ) και διάφορους μύκητες οι οποίοι τρέφονται,  παρασιτούν η μεταδίδουν ιούς μέσα στις κυψέλες των μελισσών. Υπό  φυσιολογικές συνθήκες βέβαια αυτοί οι εχθροί μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και δεν εξηγούν την ραγδαία μείωση του πληθυσμού των μελισσών  σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από το 1990 και μετά όμως τα νέα παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα τα οποία  εισήρθαν  στην αγορά ως εναλλακτικά σε χημικά όπως το DDT (χλωριούχος ένωση, ισχυρά τοξική που χρησιμοποιήθηκε ως εντομοκτόνο για την καταπολέμηση των κουνουπιών στις ελώδεις περιοχές για περιορισμό της μετάδοσης της ελονοσίας) περιέχουν μεγάλες ποσότητες νεονικοτινοειδών.

Τα νεονικοτινοειδή προέρχονται από τη νικοτίνη και  λόγω της υψηλής νευροτοξικότητάς τους για τα έντομα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για τον έλεγχο ορισμένων παρασίτων. Τα νεονικοτινοειδή τα οποία χρησιμοποιούνται για τον ψεκασμό των φυλλωμάτων, σε κόκκους ή ως επικάλυψη των σπόρων είναι από τα πιο διαδεδομένα εντομοκτόνα στη γεωργία με τζίρο της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο (25% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς στα εντομοκτόνα).

3500Χρησιμοποιούνται στο καλαμπόκι, τον ηλίανθο, σε οπωροφόρα δέντρα, πατάτες και πολλές άλλες καλλιέργειες και έχουν διασυστηματικές ιδιότητες, δηλαδή απορροφώνται από ολόκληρο το σύστημα των φυτών, ενώ τα υπολείμματά τους εντοπίζονται σε όλα τα μέρη των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της γύρης και του νέκταρ.

Οι μέλισσες έρχονται σε επαφή με την χημική ουσία όταν συλλέγουν την γύρη από τα άνθη των φυτών αυτών και την μεταφέρουν στην κυψέλη τους μολύνοντας έτσι ολόκληρο τον πληθυσμό.  Ακόμα και μια μικρή δόση μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες καθώς επηρεάζει τις μέλισσες σε πολλαπλά επίπεδα όπως για παράδειγμα στο νευρικό τους σύστημα και στην αίσθηση του προσανατολισμού τους. Όταν βγαίνουν έξω από την κυψέλη για να συλλέξουν γύρη μπορούν να αποπροσανατολιστούν και να χάσουν τον δρόμο της επιστροφής στην κυψέλη τους.

Το 2013 στην Αμερική μόνο τα νεονικοτινοειδή χρησιμοποιούνταν στα 95% των καλλιεργειών της κανόλας (ποικιλία ελαιοκράμβης από την οποία παράγεται φαγώσιμο λάδι και αποτελεί επίσης πηγή παραγωγής βιοντίζελ) και του καλαμποκιού και στην πλειονότητα των πιο γνωστών φρούτων και λαχανικών όπως μήλα, κεράσια, πορτοκάλια, μούρα, μαρούλια, ντομάτες , πατάτες, δημητριακά, ρύζι, σταφύλια και πολλά άλλα.

Δες εδώ ότι:  Τρώμε ότι είμαστε!

bee-headerΈρευνες χρηματοδοτούμενες από μεγάλες χημικές εταιρείες καταδεικνύουν αποτελέσματα που δείχνουν πολύ μικρότερη τοξικότητα των μελισσών στα  νεονικοτινοειδή σε σχέση με τα αποτελέσματα ανεξάρτητων ερευνητικών μελετών που στην πλειοψηφία τους καταδεικνύουν την σοβαρότητα αυτής της ουσίας στη μείωση του πληθυσμού των μελισσών.

Από την 1η Δεκεμβρίου 2013, τα τρία νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα thiamethoxam (που παράγεται από την Syngenta), imidacloprid και clothianidin (που παράγονται από την Bayer), υπόκεινται σε μερική απαγόρευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), άρα και στη χώρα μας. Τα εντομοκτόνα απαγορεύτηκαν λόγω των αποδεδειγμένων επιβλαβών επιπτώσεων τους στις μέλισσες. Όμως η μερική απαγόρευση των νεονικοτινοειδών, ισοδυναμεί με μερική προστασία των μελισσών και της διατροφής μας.

Γεγονός είναι ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έχουν και αυτοί την επίδραση τους στο φαινόμενο του CCD όπως η μεγάλη επιλεκτική ομοιογένεια του γενετικού κώδικα των μελισσών, η μονοκαλλιέργεια φυτών, ο υποσιτισμός των μελισσών, το στρες που υφίστανται λόγου της όλο και πιο έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας, άλλα φυτοφάρμακα κ.α.

largerΤο καθένα από αυτά αποτελεί από μόνο του τεράστιο πρόβλημα για τις μέλισσες αλλά όλα μαζί έχουν οδηγήσει τις μέλισσες αυτή την στιγμή να μάχονται για την επιβίωση τους, μια μάχη που εάν χαθεί θα είναι εξίσου καταστροφική για εκείνες όσο και για εμάς.

Η ανθρωπότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φυσικό της περιβάλλον και εάν θέλουμε να έχουμε και στο μέλλον την αφθονία και ποικιλία των φαγητών που έχουμε σήμερα θα πρέπει να λάβουμε πολύ δραστικά μετρά για να προστατέψουμε αν όχι  τις μέλισσες τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Εαν βρήκες αυτό το άρθρο ενδιαφέρον σίγουρα πρέπει να ρίξεις μια ματιά και σε αυτά: 

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

“Εάν οι μέλισσες εξαφανιστούν από τον πλανήτη οι άνθρωποι θα ακολουθήσουν” Ισχύει?

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format