Τους φίλους μας τους επιλέγουμε. Ή μήπως όχι;


Όλα ξεκινούν με το “Παιδάκι; Θέλεις να γίνουμε φίλοι;”. Όσο περνούν τα χρόνια βέβαια τα κριτήρια μας για να βάλουμε κάποιον στην ζωή μας αλλάζουν. Λέγεται ότι οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε, οπότε προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη “οικογένεια” για μας.

Άλλοι είναι μόνο για παρέα, άλλοι κολλητοί και άλλοι απλά γνωστοί. Εμείς επιλέγουμε ποιοι  θα μπουν στην ζωή μας, για πόσο και ποια θέση θα πάρουν. 

Δείτε επίσης: Οι σχέσεις που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής!

Πολλές φορές βέβαια η επιλογή μπορεί να μην είναι σωστή και να νιώσουμε προδομένοι αλλά αυτό δεν πρέπει να μας επηρεάζει αρνητικά στις υπόλοιπες σχέσεις μας. Ίσως κάτι τέτοιο μας βοηθήσει να μάθουμε να κρίνουμε τους ανθρώπους καλύτερα και απλά να καταλάβουμε ότι δεν ήταν αυτός ο άνθρωπος για μας. Ίσως με κάποιον άλλο να τα έβρισκε καλύτερα. Στο καλό, λοιπόν, να πάει.

  Η φιλία είναι μία σχέση εμπιστοσύνης. Σε εκείνον θα πεις ότι σκέφτεσαι, ότι σε προβληματίζει, μαζί θα χαρείτ21624-Best-Friends-Foreverε για επιτυχία ή θα κλαίτε με μία αποτυχία. Μάζι σε χωρισμούς, σε γάμους και βαφτίσια. Μαζί θα μοιραστείτε τις πιο περίεργες εμπειρίες που μεγαλώνοντας θα λέτε και θα γελάτε, πάντα βέβαια με μία δόση υπερβολής.

Υπάρχουν και εκείνοι που ενώ παλιότερα νόμιζες ότι είχατε πολύ καλή σχέση, μεγαλώνοντας να μην βρίσκετε πλέον κοινά. Διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Η παροιμία “μαζί μιλάμε, χώρια καταλαβαίνουμε” επικρατεί σχεδόν κάθε φορά που βρίσκεσαι μαζί τους.

Πλέον μπορεί να έχεις έναν φίλο από το σχολείο, έναν από την σχολή, έναν από την δουλειά και έναν που συνάντησες τυχαία. Μήπως όμως η επιλογή μας δεν βασίζεται μόνο από κοινωνικά κριτήρια αλλά επηρεάζεται και από κάτι ακόμα;

Σύμφωνα με μία έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Proceedings of the National Academy of Sciences», υπάρχουν γονίδια που επηρεάζουν την επιλογή μας. Οι άνθρωποι με ορισμένα γονίδια έλκονται μεταξύ τους, ενώ απωθούνται από άλλους με διαφορετικά γονίδια.Το πρώτο γονίδιο, το DRD2, εκκρίνει συγκεκριμένες ουσίες, που όταν συμπίπτουν μεταξύ κάποιων ατόμων, αυξάνει τις πιθανότητες αλκοολισμού και τις πιθανότητες φιλίας μεταξύ τους. Το άλλο γονίδιο, το CYP2A6 σχετίζεται με τον μεταβολισμό μας αλλά και με την επιθυμία μας για νέες εμπειρίες. Όσοι το έχουν όμως επιλέγουν να μην έχουν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους. Οι ερευνητές βέβαια, δεν αποκλείουν και τους κοινωνικούς παράγοντες επιλογής των φίλων.

Με όποιο τρόπο και να έχουν έρθει στη ζωή σου, είναι εκεί και σε βασανίζουν, εννοώ σε στηρίζουν ακόμα. Μπορεί να τσακωθείτε, να μαλλιοτραβηχτείτε ή απλά να παραξηγηθείτε. Ξέρεις όμως ότι μόλις τους κάνεις τις γλύκιες σου, ο τσακωμός θα different_but_best_friends-5119αποτελεί παρελθόν. Cool bro, B.F.F.E (για όσους δεν το ξέρουν και δεν το έγραφαν ΠΑΝΤΟΥ, σε τσάντες, θρανία, τοίχους και πάνω τους, σημαίνει Best Friends For Ever).

Γράφει η Αργυρώ Σαμιώτη

Δείτε επίσης:


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
argiro

Τους φίλους μας τους επιλέγουμε. Ή μήπως όχι;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format