Αυτό θα φέρει την επανάσταση στην εκπαίδευση!


Η τεχνολογία έχει φέρει τεράστιες και ριζικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας μας. Παρόλα αυτά ένας τομέας φαίνεται  ότι παραμένει στάσιμος εδώ και δεκαετίες παρά τις  προβλέψεις που έχουν γίνει για αυτόν. Μάλιστα καμία άλλη πρόβλεψη δεν έχει γίνει πια συχνά και πιο λανθασμένα από την φράση «Αυτό θα φέρει την επανάσταση στην εκπαίδευση»

thomas-edison-motion-picture-revolutionize-educationΤο 1922 ήταν ο Tomas Edison που είπε ότι «η κινούμενη εικόνα είναι γραπτό να φέρει την επανάσταση στην εκπαίδευση και μέσα σε μερικά χρόνια θα αντικαταστήσει πλήρως ακόμα και την χρήση των βιβλίων». Το 1930 ήταν η ιδέα του ραδιοφώνου που θα αντικαταστούσε τον δάσκαλο στις τάξεις  και το 1950 το ίδιο ειπώθηκε και για την τηλεόραση.

Την δεκαετία του 80 δεν υπήρχε αμφιβολία ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα έφερναν την επανάσταση στην εκπαιδευτική διαδικασία ενώ σήμερα πολλά πράγματα φέρονται επίσης ως τα επόμενα που θα φέρουν την επανάσταση στην εκπαίδευση όπως τα tablets, τα smartphones, τα smartboards, τα social media κτλ.

technology-tools-in-education-today

Παρόλο ότι  οι τεχνολογικές εξελίξεις  έχουν φέρει αδιαμφισβήτητα αρκετές θετικές αλλαγές στην εκπαίδευση όπως η μετάδοση της πληροφορίας με πιο παραστατικούς τρόπους, η  από απόσταση επικοινωνία, η ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού κτλ, εντούτοις δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο πως και σε ποιον βαθμό αυτά μπορούν να φέρουν μια πραγματική επανάσταση στην εκπαίδευση.

Δες εδω: Τεχνολογία vs. Εξεταστική!

  • Για παράδειγμα ίσως ισχυριστεί κάποιος ότι είναι προτιμότερο να δει ένα video πού να παρουσιάζει την διαδικασία της φωτοσύνθεσης παρά να διαβάσει ένα κείμενο που να εξηγεί ακριβώς το ίδιο. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να είναι απόλυτο γιατί το video ναι μεν μπορεί να είναι πιο άμεσο και κατανοητό από την άλλη όμως εφόσον δεν χρειάζεται κανείς να καταβάλει μεγάλη πνευματική προσπάθεια για να φανταστεί την διαδικασία είναι λιγότερο πιθανό να το θυμάται αργότερα.
  • Επίσης μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι μέσα από την διαδικασία προγραμματισμού οι μαθητές βελτιώνουν την ικανότητα να σκέφτονται και να πράττουν λογικά. Όμως όλες οι σχετικές έρευνες δεν έχουν καταδείξει κάτι τέτοιο

Group of teenagers sitting in classroom with raised hands.Η εκπαιδευτική διαδικασία στην βάση της φαίνεται να έχει παραμείνει ίδια και απαράλλακτη απο αρχαιοτάτων χρόνων, με τους μαθητές να συγκεντρώνονται σε ένα χώρο όπου ένας δάσκαλος  μεταδίδει γνώσεις και πληροφορίες. Και αυτό ίσως τελικά συμβαίνει για κάποιον λόγο ο οποίος δεν έχει να κάνει με την αδυναμία της εκάσταστε κυβέρνησης και εξουσίας να φέρει την επαντάσταση μέσω σύγχρονων μεθόδων εκπαίδευσης, λόγω γραφειοκρατίας, έλλειψης χρηματοδότησης και ουτο καθεξης.

Το θέμα της εκπαίδευσης για μένα έχει να κάνει περισσότερο με το να κατανοήσουμε τι πραγματικά προκαλεί στον μαθητή την επιθυμία να εμπλακεί στην διαδικασία της μάθησης. Αν ο μοναδικός ρόλος του δασκάλου ήταν να μεταβιβάζει πληροφορίες στους μαθητές  τότε  αυτός ο ρόλος θα είχε ξεπεραστεί εδώ και αρκετά χρόνια. Στο YouTube υπάρχουν άπειρα εκπαιδευτικά video που μπορεί να δει κανείς,  δωρεάν εκπαιδευτικά μαθήματα από διαδικτυακές πλατφόρμες, επιστημονικά άρθρα από το Google Scholar, διαδικτυακά βιβλία και άλλα πολλά.

Η τεχνολογία  είναι χρήσιμη, εφόσον εμπλέκεται με σαφείς μαθησιακούς στόχους όμως δεν πρόκειται ποτέ ναCreativity-Flow-People-Education-Design-Backgrounds φέρει την πολυπόθητη επανάσταση. Και αυτό γιατί όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εκπαίδευση είναι
στην βάση της μια διαδικασία που ευδοκιμεί καλύτερα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, οπού ο δάσκαλος  έχει φυσική παρουσία με σκοπό  να  επιβραβεύει, να παρακινεί, να εμπνέει και  να δίνει κίνητρα στους μαθητές τους ώστε να εμπλακούν στην διαδικασία της μάθησης ανεξάρτητα απο το μέσο με το οποίο λαμβάνουν τις πληροφορίες.

Διάβασε επίσης: Ο νέος πλήρης οδηγός του προγράμματος Erasmus+

και δήλωσε συμμετοχή στο νέο project του mystudentpass: mystudentproject


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Αυτό θα φέρει την επανάσταση στην εκπαίδευση!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format