Συνέντευξη: Ο Έλληνας με την υψηλότερη νοημοσύνη στον κόσμο μιλάει στο MyStudentpass.gr!


Ο Ευάγγελος Κατσιούλης είναι ένας άνθρωπος με πολλές ασχολίες γύρω από την ιατρική, τη νευρολογία, τη ψυχιατρική, τη φιλοσοφία και την αρθρογραφία. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τη διάκρισή του ως το άνθρωπο με την υψηλότερη καταγεγραμμένη νοημοσύνη στον κόσμο. Το MyStudentpass.gr μίλησε μαζί του και μας ανέλυσε τις απόψεις του πάνω στο έργο του, την εξελικτική πορεία ενός επαγγελματία, τον Mark Zuckerberg, αλλά και τους στόχους ζωής που έχει θέσει.

Ο λόγος που σας έμαθε ο περισσότερος κόσμος παγκοσμίως είναι το γεγονός ότι αναδειχθήκατε ως τον άνθρωπο με την κορυφαία νοημοσύνη. Ωστόσο, έχετε σπουδαίο έργο να μας παρουσιάσετε. Θα μπορούσατε να μας πείτε δύο λόγια για την δουλειά σας;

Δεν πιστεύω ότι με γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος παγκοσμίως, αλλά από όσους με γνωρίζουν, οι περισσότεροι έχουν μάθει για μένα λόγω της διάκρισής μου στη νοημοσύνη. Από όσο παλιά δύναμαι να ανακαλέσω, γοητευόμουν από τις δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού και δη από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του. Κάπως έτσι άρχισα να αποτυπώνω εν γραπτώ σκέψεις μου από καιρό, όπως και δελεάζομαι από την κάθε τύπου επικοινωνιακή δυναμική, την οποία εκφράζω και αξιοποιώ επίσης μέσα από τις επαγγελματικές επιλογές μου. Αν δεν ακουγόταν στομφώδης η δήλωση, θα έλεγα ότι θεραπεύω ψυχές ή με άλλα, πιο κοινότυπα λόγια, δραστηριοποιούμαι ως ψυχοθεραπευτής, ψυχίατρος.

Επιπρόσθετα, συμμετείχα στην δημιουργία και λειτουργία ομάδων ειδικών ενδιαφερόντων στην Ελλάδα για την ενίσχυση και υποστήριξη νέων και την ανάδειξη των ικανοτήτων τους, όπως και αρκετών διεθνών κοινοτήτων υψηλής νοημοσύνης με στόχο την επίταση της δημιουργικότητάς και αποτελεσματικότητας επίτευξης των στόχων τους. Από τις πιο δυναμικές και ενδιαφέρουσες ενασχολήσεις μου είναι η πρόκληση της συγγραφής, μέσα από την οποία αποδίδω στοιχεία της προσωπικής μου θεώρησης και φιλοσοφίας ζωής, ενίοτε κατά αντιπαράσταση των νορμότυπα αναμενόμενων.

Με τι εφόδια πρέπει να είναι κανείς «εξοπλισμένος», προκειμένου να αναδειχθεί ως ο άνθρωπος με την κορυφαία, παγκοσμίως, νοημοσύνη; Είναι μία διαδικασία, που ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας;



Πραγματικά δεν γνωρίζω, οπότε μπορείτε να απευθύνεται την ερώτηση στον άνθρωπο με την κορυφαία νοημοσύνη παγκοσμίως. Για να αποσαφηνίσω την αποστασιοποίησή μου από τον συγκεκριμένο τίτλο, ήθελα να ενημερώσω πως είναι γεγονός πως σήμερα κατέχω την υψηλότερη καταγεγραμμένη επίδοση νοημοσύνης ενηλίκων. Όμως, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι δοκιμαστεί ως προς τη νοημοσύνη τους και δεν είναι η απόλυτη απόδειξη νοημοσύνης, η επίδοση σε μια δοκιμασία νοημοσύνης. Νομίζω ότι η πιο πρακτικά ενδιαφέρουσα και ουσιαστική χρήση και κατά συνέπεια απόδειξη νοημοσύνης είναι η επίτευξη ποιότητας ζωής και η αυτοπραγμάτωση που καθένας μας επιζητεί. Υπό το δεδομένο ορισμό της νοημοσύνης, αντιλαμβάνεστε ότι ο άνθρωπος με την κορυφαία νοημοσύνη παγκοσμίως είναι μάλλον όποιος έχει καταφέρει να πετύχει και να ζήσει όσα θέλει στην ζωή του, έχει την εμπειρία της ικανοποίησης των αναγκών του και μπορεί να νιώθει ευτυχισμένος.

Με αυτήν την διευκρίνηση, είμαι σε θέση να τοποθετηθώ πως η αξιοποίηση του δυναμικού του ανθρώπινου μυαλού ξεκινα πολύ νωρίς, ίσως ακόμα και από την εμβρυική περίοδο. Η ανάπτυξη των νευρώνων είναι μια δυναμική διαδικασία σε άμεση αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Όσο το περιβάλλον επικαλείται τις εγκεφαλικές λειτουργίες, τόσο ο εγκέφαλος δραστηριοποιείται και δημιουργούνται νευρωνικές συνάψεις. Όπως συμβαίνει και με το σώμα, όσο περισσότερο και πιο τακτικά χρησιμοποιούμαι τον εγκέφαλο και τις ικανότητές του, τόσο περισσότερο πλησιάζουμε τα βιολογικά ορισμένα όρια αυτών των ικανοτήτων. Προσωπικά, ασχολήθηκα με τα ενδιαφέροντά μου από πολύ μικρός, όπως με την ανάγνωση ποικίλων συγγραμάτων και με την άμεση έκφραση δικών μου σκέψεων.

Πώς αισθάνεστε για το γεγονός, ότι ήσασταν ο μοναδικός Έλληνας στην λίστα των εξυπνότερων ανθρώπων; Θεωρείτε πως ο τόπος που μεγαλώνει και δραστηριοποιείται ένας επαγγελματίας, επηρεάζει την εξελικτική του πορεία;



Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε τόσο πολυπληθής λαός, έτσι ώστε να έχουμε πολλαπλή, αλλά ούτε καν απλή αντιπροσώπευση σε μια τέτοια ολιγάριθμη παγκόσμια ταξινόμηση. Από την άλλη, σίγουρα θα βρεθούν κάποιοι να πουν πως εμείς οι Έλληνες είμαστε οι πιο έξυπνοι στον κόσμο, οπότε κατά αυτούς ίσως θα έπρεπε να είναι όλοι Έλληνες σε αυτήν την λίστα. Υπάρχει μια τέτοια λίστα μόνο με Έλληνες, μόνο που αυτή λέγεται λίστα Lagarde…

Ο τόπος και το περιβάλλον ανατροφής αποτελούν ένα κορυφαίας σημασίας σύνολο παραγόντων που επιδρούν αποφασιστικά στην διάπλαση και διαμόρφωση τόσο της προσωπικότητας των νέων, όσο και στην ανάδειξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους. Επειδή προτιμώ τα παραδείγματα, το περιβάλλον αποτελεί το χώμα, το νερό και τον ήλιο γύρω από κάθε νέο σπόρο. Μπορείτε να φανταστείτε την σχετικά βέβαιη μη εξέλιξη ενός σπόρου υπό δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως και είναι αναμενόμενη η δυναμική που μπορεί να έχει η ανάπτυξη του σπόρου, όταν οι συνθήκες είναι επιτρεπτικές και βοηθητικές.

001(292)

Ο τόπος διαμονής επιβάλλει τις συνθήκες και τους κανόνες στους οποίους καλείται καθένας να προσαρμοστεί και υπό τους οποίους να διαμορφώσει την πορεία του στην ζωή σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Οι τρέχουσες συνθήκες στην Ελλάδα, βέβαια, δύσκολα θα χαρακτηρίζονταν ευοδωτικές για την επαγγελματική ανέλιξη οποιουδήποτε νέου επαγγελματία, αλλά ούτε καν και για την απλή συντήρηση ή επιβίωση υπαρχόντων και καταξιωμένων επαγγελματιών.

Ίσως είναι αυτή η περίοδος που περισσότερο από κάθε άλλη φορά καλούμαστε να επανεκτιμήσουμε την νοοτροπία μας, την αδιάφορη θέση μας ως πολίτες, τον εγωκεντρισμό, τον ωχαδερφισμό και τον στρουθοκαμηλισμό που από γενιές επιδεικνύουμε ως προς τα κοινά.

Ο Mark Zuckerberg δίπλα σε έναν Έλληνα Ψυχίατρο –και όχι ένας Έλληνας ψυχίατρος δίπλα στον Mark Zuckerberg. Η πορεία μιας επιχείρησης κατά πόσο μπορεί να σχετίζεται με το υψηλό IQ ενός σπουδαίου γιατρού; 



Καταρχήν η σχετική θέση προσώπων και λέξεων μικρή σημασία έχει ως προς το ποιος και τί έχει σημασία. Μπορεί να είναι απλά ένα λεκτικό παιχνίδι δημοσιογράφων ή μέσων. Ο Zuckerberg έχει καταφέρει να κάνει το ειδικό του ενδιαφέρον μια παγκόσμια επιχείρηση με μεγάλη επιτυχία και αποδοχή. Όσο για το ιατρικό επάγγελμα, το αντιμετωπίζω πρωτίστως ως λειτούργημα και όχι ως επιχείρηση. Είναι σημαντικά τα πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει κάθε επαγγελματίας στο χώρο της υγείας, αλλά όταν έρχεσαι σε επαφή με άτομα που χρειάζονται την βοήθειά σου, δύσκολα μπορείς να τα αντιμετωπίσεις μόνο με επαγγελματικούς όρους.

Η νοημοσύνη, δηλαδή η ικανότητα και ταχύτητα ανάλυσης, επεξεργασίας και κρίσης μπορεί να συντελέσει στην αποτελεσματικότερη επίτευξη στόχων σε κάθε επίπεδο. Συνιστώσες διαστάσεις της νοημοσύνης, όπως η πρωτοπορία, η επινοητικότητα, η εφευρετικότητα, η φαντασία, η ελεύθερη (out of the box) σκέψη, η εναλλακτική σκέψη, η αφαιρετική ικανότητα, η συγκέντρωση, η αυτοπεποίθηση και η πίστη στην επιτυχία σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με ένα θετικό αποτέλεσμα κάθε πρωτοβουλίας.

«Το πρόβλημα με τον κόσμο είναι ότι οι έξυπνοι άνθρωποι είναι γεμάτοι αμφιβολίες, ενώ οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση.»(Charles Bukowski) Κατά πόσο θεωρείτε ότι ισχύει κάτι τέτοιο; Συμβαίνει σε εσάς; 



Όσο λιγότερα ξέρει ή αντιλαμβάνεται κανείς, τόσα λιγότερα πιστεύει ότι υπάρχουν, τόσα περισσότερα ο ίδιος διαθέτει και τόσο μεγαλύτερος και σημαντικότερος ο ίδιος είναι ή μπορεί να κάνει. Από την άλλη, δεν θα έλεγα ότι η κριτική ικανότητα, η σκέψη ή η νοημοσύνη είναι εχθροί της αυτοπεποίθησης. Θα τόνιζα τη μεγάλη σημασία που έχει η προσωπικότητα και η δομή της στην διαμόρφωση της εικόνας εαυτού και στην απότοκη αυτοπεποίθηση. Για κάποιους ανθρώπους, η ζωή είναι ένας δρόμος γεμάτος διλήμματα, κινδύνους, κρυμμένες παγίδες και λακούβες, γκρεμούς και ρέματα που πρέπει να εντοπίσουν εγκαίρως, να αποφύγουν ή να αντιμετωπίσουν. Μπορεί να θεωρούν την ζωή ως μια ατέρμονη ακολουθία εμποδίων και προβλημάτων, τα οποία προκύπτουν παντού και πάντα, στα οποία είναι εκτεθειμένοι. Αν αυτή η στάση ζωής συνδυαστεί με μια αυξημένη αντιληπτική ικανότητα, είναι εύλογη μια αναβλητικότητα, αναποφασιστικότητα, αλλά και χαμηλή αποτελεσματικότητα στην ζωή ενός ευφυούς ανθρώπου. Από την άλλη, ένας άνθρωπος με περιορισμένες αντιληπτικές ικανότητες, μπορεί να πιστεύει πως βάση όσων λίγων γνωρίζει και καταλαβαίνει, έχει τις δυνατότητες να κάνει τα πάντα, να πετύχει ό,τι στόχους βάζει, να διεκδικήσει και να ζήσει. Όπως συνηθίζω να υπογραμμίζω και κατά τις συνεδρίες μου, συνήθως σκεφτόμαστε ό,τι δεν κάνουμε.

fcesty_8

Ο υψηλός δείκτης νοημοσύνης σε έναν άνθρωπο κατά πόσο επηρεάζει τις συναναστροφές του εν τέλει;

Όσο και η πολλή ομορφιά ενός ανθρώπου. Αν κάποιος προβάλει ή απαιτεί διαφορετική μεταχείριση ένεκα οποιασδήποτε διαφορετικότητάς του, μάλλον χτίζει μόνος του αναχώματα ανάμεσα στον ίδιο και τους άλλους. Είναι αρκετά συχνή παρατήρηση, άτομα με διαπιστευτήρια υψηλής νοημοσύνης, να απομονώνονται κοινωνικά και να απαιτούν την αποδοχή και την επιβεβαίωση από τους άλλους απλά και μόνο για τον όποιο τίτλο πιστεύουν ότι έχουν. Φυσικά και δε λειτουργούν έτσι οι ανθρώπινες σχέσεις και μία τέτοια στάση είναι συνταγή σίγουρης κοινωνικής αποτυχίας.

Επειδή όμως, όπως το συνηθίζω στην κουβέντα μας, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, ένα άτομο με υψηλές αντιληπτικές και κριτικές ικανότητες μπορεί να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες, επικοινωνιακές ικανότητες, χιούμορ και ενδιαφέροντα, τα οποία να αποτελούν δέλεαρ για τις κοινωνικές συναναστροφές του. Μπορεί ίσως εύκολα να κεντρίσει το ενδιαφέρον άλλων ανθρώπων και να μπορεί να προσαρμοστεί πιο αποτελεσματικά σε νέες παρέες και συνθήκες.

Ως σκοπό ζωής έχετε θέσει το να βρείτε τι πραγματικά είναι η ψυχή και τι κρύβει. Πώς προέκυψε αυτός ο στόχος; 



Η ψυχή ήταν και ακόμα είναι αυτή η μη αντιληπτή, μη σαφώς ορισμένη διάσταση της ανθρώπινης φύσης. Έχει περιγραφεί ως αέρας, ως ενέργεια, ως αποτέλεσμα βιολογικών λειτουργιών, ως ανωθεν ή έξωθεν δώρο, όπως και πολλά άλλα, χαριτωμένα και μη. Δεν γνωρίζουμε τί είναι η ψυχή και αυτός είναι ο κύριος λόγος που μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Επέλεξα την Ιατρική προσέγγιση της ψυχής μέσα από την ειδικότητα της Ψυχιατρικής, όπως και την φιλοσοφική της θεώρηση μέσα από τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στην φιλοσοφία, προκειμένου να ενημερωθώ για τις διαθέσιμες γνώσεις περί ψυχής. Η θέση μου σήμερα είναι πως η ψυχή είναι η αυτεπίγνωση της ύπαρξης και είναι αποτέλεσμα σύνθετης εγκεφαλικής λειτουργίας. Στα πλαίσια της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου, ο εγκέφαλος και οι λειτουργίες του αναπτύχθηκαν αρκετά. Η ίδια η εξέλιξη προκάλεσε την ανάπτυξη της αντίληψης της ψυχής, όπως ο εγκέφαλος και οι ικανότητές του αιτιώνται την ανάγκη μας να κατανοήσουμε την φύση της ψυχής.

Ενισχυτικό της προηγούμενης θέσης είναι το γεγονός ότι σε σοβαρές βλάβες του εγκεφάλου, σε βλάβες ειδικά του μετωπιαίου λοβού, αλλά και όταν η καταχωρημένες μνήμες έχει σβηστεί, το άτομο παρουσιάζει έντονες διαφοροποιήσεις του χαρακτήρα, της προσωπικότητάς του, που αποτελούν σημαντικές συνιστώσες του ψυχισμού του.

Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτηματικά είναι πολλά και υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές απορίες για την ψυχή. Όπως ήδη σας είπα, η επαγγελματική μου ιδιότητα είναι θεραπευτής ψυχών, όταν δεν γνωρίζουμε τί είναι η ψυχή. Αρκετά ενδιαφέρον και προκλητικό, δε νομίζετε?

Ευχαριστούμε τον Ευάγγελο Κατσιούλη για την συνέντευξη που μας παραχώρησε.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Συνέντευξη: Ο Έλληνας με την υψηλότερη νοημοσύνη στον κόσμο μιλάει στο MyStudentpass.gr!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format