Erasmus: Οδηγός Σπουδών!


Αγαπητοί αναγνώστες πολλοί από εσάς μπορεί να σκέφτεστε να σπουδάσετε στο εξωτερικό για ένα μικρό χρονικό διάστημα, άλλα διστάζετε γιατί οι άγνωστοι παράγοντες είναι πάρα πολλοί. Σε αυτό το άρθρο θα σας κάνω κάποιους από τους αγνώστους παράγοντες γνωστούς και ελπίζω να σας βοηθήσω να πάρετε την απόφαση να το δοκιμάσετε και εσείς.

Πρώτα, λοιπόν, θα σας πω τους λόγους που με έκαναν να αποφασίσω να κάνω αίτηση για το πρόγραμμα. Ήθελα να έχω διαφορετικές εμπειρίες από τους περισσότερους συμφοιτητές μου, ήθελα κάτι καινούργιο για τη δική μου ζωή, πριν πάω δεν είχα ταξιδέψει καν εκτός της χώρας. Οι σπουδές σε μια ξένη χώρα με επιδότηση είναι μια ευκαιρία, η οποία δεν μας εμφανίζεται συχνά.tumblr_lmc4g8qs4d1qezonpo1_500_large

Για να καταφέρει κανείς όμως να κάνει το πρόγραμμα Erasmus χρειάζεται να προετοιμαστεί μήνες πριν. Αυτή η προετοιμασία αφορά το να αποφασίσετε σε ποια χώρα και σε ποιο πανεπιστήμιο θέλετε να πάτε, να μιλήσετε με τον συντονιστή καθηγητή του τμήματος σας, να κάνετε μια αίτηση για το πανεπιστήμιο που έχετε διαλέξει καθώς και ταυτόχρονα μια αίτηση στο τμήμα σας για να δεχτούν να σας στείλουν. Η επιλογή για να πάτε σε κάποιο πανεπιστήμιο στο εξωτερικό γίνεται μέσω της βαθμολογίας, μόνο όταν οι θέσεις σε αυτό το πανεπιστήμιο είναι περιορισμένες, οπότε αν έχετε χαμηλές βαθμολογίες μην το αφήσετε να σας αποθαρρύνει. Σε αυτές τις αιτήσεις θα σας ζητηθεί και μια αντιστοιχία μαθημάτων, οπότε καλό είναι να έχετε κοιτάξει ποια μαθήματα προσφέρονται από το πανεπιστήμιο του εξωτερικού άλλα και να ξεκινήσετε όσο το δυνατών γρηγορότερα τις διαδικασίες για να έχετε περισσότερες επιλογές μαθημάτων.

Αφού έχετε εγκριθεί από το πανεπιστήμιο σας και το πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα πρέπει να αποκτήσετε την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης και να συμπληρώσετε την τελική αίτηση για τη χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση είναι διαφορετική από χώρα σε χώρα, άλλα κυμαίνετε από 400 μέχρι 500 ευρώ τον μήνα και με επιπλέον χρηματοδότηση 100 ευρώ ανά μήνα για συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες. Εφόσον έχει εγκριθεί και η τελευταία αίτηση είστε έτοιμοι να φύγετε.erasmus_02

Σίγουρα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε και δικά σας χρήματα για να καλύψετε το ταξίδι και κάποια παραπάνω έξοδα. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε πως οι χρηματοδοτήσεις συνήθως αργούν, στη δική μου περίπτωση σχεδόν δύο μήνες, οπότε να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα. Το κόστος ζωής διαφέρει αρκετά από χώρα σε χώρα, άλλα στη δική μου περίπτωση η διαμονή στην εστία κόστιζε περίπου 110ευρώ το μήνα και τα γενικά έξοδα περίπου 350ευρώ στη Τσεχία. Όσον αφορά το συνάλλαγμα ο καλύτερος τρόπος είναι να τραβήξετε χρήματα από το λογαριασμό σας μέσω ΑΤΜ της χώρας σε μεγάλα ποσά με το σύστημα Maestro ή κάποιο άλλο παρόμοιο.

Πολλές σχολές προσφέρουν επιλογή για να μείνετε σε εστία και σχεδόν πάντα συμφέρει οικονομικά. H πιο κλασσική μορφή εστίας είναι με δύο δίκλινα-κουζίνα-μπάνιο, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές εστίας. Μπορεί να σας απασχολεί το ζήτημα συγκατοίκησης με άλλους φοιτητές που δεν γνωρίζετε, άλλα τις περισσότερες φορές δεν είναι όσο άσχημο όσο ακούγεται, αντιθέτως μπορεί να κάνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα τη διαμονή σας.

Τώρα που έφυγε η χαρτούρα μπορούμε να περάσουμε στα ευχάριστα του Erasmus, όπου ξεκινάει η εμπειρία. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι το ξένο πανεπιστήμιο θα έχει ορίσει κάποιον ή κάποιους φοιτητές να σας υποδεχτούν στο αεροδρόμιο και να σας μεταφέρουν στην εστία ή σε κάποια κατοικία που έχετε βρει από πριν. Τις πρώτες μέρες θα σας βοηθήσουν να βολευτείτε και θα σας ξεναγήσουν στη πόλη τους, μπορεί να σας δείξουν και το δρόμο για τη σχολή όπως και καλά μέρη για ωραίο και φθηνό φαγητό. Μέσα στις επόμενες μέρες θα συναντηθείτε με τον υπεύθυνο καθηγητή πού θα σας λύσει ό,τι απορίες έχετε σχετικά με τη μετακίνηση, τη διαμονή, τα τυχόν προβλήματα που έχετε διαπιστώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή και φυσικά το πρόγραμμα τις σχολής.

Σημαντικό κομμάτι των σπουδών στο εξωτερικό είναι η γλώσσα, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι περισσότεροι γνωρίζουν τα βασικά αγγλικά. Σε κάποιες, όμως, μπορεί οι περισσότεροι να μην γνωρίζουν ή να αρνούνται να μιλήσουν αγγλικά. Σε αυτή τη περίπτωση η επικοινωνία και η εξερεύνηση της πόλης/χώρας γίνεται δυσκολότερη. Τα μαθήματα όμως συνήθως γίνονται στα αγγλικά και είναι αρκετά εύκολα να τα περάσεις,απλά αν τα παρακολουθείς. Οι ώρες συνήθως δεν είναι πολλές και έχεις τη περισσότερη μέρα ελεύθερη για να δεις τη πόλη. Σε αυτό το πρόγραμμα, θα γνωρίσεις άλλους φοιτητές είτε από άλλες χώρες που κάνουν και αυτοί Erasmus, είτε από το την χώρα που πήγες και είναι φοιτητές στο πανεπιστήμιο.

LaVitaErasmus-Cropped-510x220

Σας προτείνω αν σας ενδιαφέρει να πάρετε ως μάθημα τη γλώσσα της χώρας γιατί θα μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα το χώρο γύρω σας, άλλα και να συνενωθείτε καλύτερα με τους ανθρώπους της χώρας . Μη περιμένετε να γίνετε ειδικοί στη γλώσσα άλλα μπορείτε να φτάσετε σε ένα επίπεδο Α2 με λίγη απασχόληση.

Τις τελευταίες μέρες θα έχετε μάλλον ανάμικτα συναισθήματα, γιατί θα ανυπομονείτε να γυρίσετε στο σπίτι σας άλλα θα ξέρετε ότι θα πρέπει να αφήσετε αυτό που ζούσατε τους τελευταίους μήνες. Ελπίζω να σας βοήθησα να δείτε περίπου πως είναι τα πράγματα σε γενικές γραμμές και να θελήσετε να δοκιμάσετε μια τέτοια εμπειρία. Τη δική μου εμπειρία θα τη γράψω σε επόμενο άρθρο με περισσότερες λεπτομέρειες για τη Τσεχία και πως είναι το να κάνει κάποιος Erasmus εκεί .

By Alkis Gkogkas


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Erasmus: Οδηγός Σπουδών!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format