Γιατί βάφουμε τα αυγά το Πάσχα;


Κάθε χρόνο, όπως το ΄χει το έθιμο, κάθε Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αυγά μας κόκκινα, κίτρινα, μπλε, πράσινα… Αλλά από πού και πώς ξεκίνησε αυτή η παράδοση; Θα σε απογοητεύσω και θα σου πω ότι δεν υπάρχει εξακριβωμένη απάντηση σε αυτό. Υπάρχουν πολλές θεωρίες καταγωγής και εμείς σας παρουσιάζουμε τις 5 πιο γνωστές – επικρατέστερες.

1. Για τον εορτασμό της Άνοιξης:

Tα αυγά είναι συνδεδεμένα με πολλές παγανιστικές και ανοιξιάτικες γιορτές. Συμβολίζουν την αναγέννηση της καινούργιας ζωής, κάνοντάς τα ιδανικά για τον μεταφορικό συμβολισμό της αναγέννησης της ζωής μετά το χειμώνα. Ο εορτασμός του ερχομού της Άνοιξης μπορεί να συνδυαστεί και με τον εορτασμό της Ανάστασης του Ιησού, καθώς το βάψιμο των αυγών υιοθετήθηκε από τους Χριστιανούς για τον εορτασμό του Πάσχα.

2. Παράδοση από τη Μεσοποταμία:

Σύμφωνα με το περιοδικό Donahoe’s Magazine, ένα μηνιαίο καθολικόγενικού ενδιαφέροντος περιοδικό που εκδιδόταν από το 1878 έως το 1908, οι πρωτοι Χριστιανοί της Μεσοποταμίας έβαφαν τα αυγά κόκκινα για να συμβολίσουν το αίμα του Χριστού κατά τη σταύρωσή του. Βάσει αναφορών, η Εκκλησία κράτησε αυτό το έθιμο από τότε. large

3. Μια βασιλική παράδοση:

Ο Βασιλιάς Edward I της Αγγλίας μπορεί επίσης να έβαλε το χεράκι του στην καθιέρωση της παράδοσης με το βάψιμο των αυγών για τον εορτασμό του Πάσχα. Κατά τον 13ο αιώνα, ο βασιλιάς Edward παρήγγειλε 450 αυγά προκειμένου να χρωματιστούν και να διακοσμηθούν με χρυσό. Τα παρουσίασε στον υπόλοιπο βασιλικό κόσμο σαν πασχαλινά δώρα και τους τα προσέφερε.

4. Η Μαρία η Μαγδαληνή και το κόκκινο αυγό:

Σε πολλούς μύθους, η Μαρία η Μαγδαληνή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του εθίμου με το βάψιμο αυγών. Μια εκδοχή αυτών των μύθων λέει πώς κατά το ταξίδι της Μαρίας Μαγδαληνής στον τάφο του Ιησού τρεις μέρες μετά τη στάυρωσή του, κουβαλούσε ένα καλάθι με βραστά αυγά για να τα μοιραστεί με τις υπόλοιπες που την συνόδευαν. Όταν έφτασε εκεί, είδε την πέτρα του τάφου μετακινημένη και τον ίδιο τον τάφο άδειο, τότε τα αυγά πήραν μια κόκκινη απόχρωση.

Ένας άλλος μύθος λέει πώς, η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε να μιλήσει στον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Tiberius μετά την Ανάσταση του Ιησού. Όταν τον αντίκρισε για πρώτη φορά του είπε “Ο Χριστός αναστήθηκε!”. Και ο Tiberius της απάντησε “Ο Χριστός αναστήθηκε τόσο, όσο αυτό το αυγό είναι κόκκινο.” δείχνοντάς της ένα λευκό αυγό που κρατούσε η Μαρία στα χέρια της. Και μόλις της έδειξε το αυγό – καλά το μάντεψες – το αυγό έγινε κόκκινο.

5. Η Παναγία και το κόκκινο αυγό:

Στην ανατολική Ευρώπη, δεν κυριαρχεί η ιστορία με την Μαρία Μαγδαληνή, αλλά με την Μαρία, την μητέρα του Χριστού, όσον αφορά το έθιμο με το κόκκινο αυγό. Όταν πήγε η Παναγία την Μεγάλη Παρασκευή να δει τον σταυρωμένο υιό της, όπου σύμφωνα με το μύθο, είχε φέρει και αυγά μαζί της. Σε μια έκδοση, σταγόνες αίματος από τον Χριστό έπεσαν πάνω στα αυγά βάφωντάς τα κόκκινα, ενώ σε μια άλλη έκδοση λέει πώς όταν η Παναγία παρακάλεσε τους στρατιώτες να μην είναι τόσο σκληροί με τον Χριστό προσφέροντάς τους αυγά, τα δάκρυά της που έπεσαν πάνω τους έβαψαν τα αυγά με κόκκινο χρώμα.

tumblr_inline_nlsbyqGDm01rzt02y

Εσένα ποια έκδοση σε έπεισε περισσότερο;

Επιμέλεια: Έφη Γκαραβέλα

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Γιατί βάφουμε τα αυγά το Πάσχα;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format