Αν οι αλγόριθμοι τα ήξεραν όλα..


Στρατιές από τα καλύτερα μυαλά στην επιστήμη υπολογιστών έχουν αφιερωθεί τα τελευταία χρόνια στην επίτευξη πωλήσεων και κέρδους μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Η αφθονία δεδομένων απο το ιντερνετ και τα έξυπνα λογισμικά έχουν ανοίξει για τα καλά τις πόρτες για το marketing μέσω στοχευμένων διαφημίσεων και εξατομικευμένων συστάσεων προιόντων.

Αυτή η αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων έχει σχεδιαστεί να κρατά τον άνθρωπο έξω απο την ‘εξίσωση’ και να είναι απλά ο θεατής όλων αυτών των έτοιμων μηνυμάτων.
Είναι μια νέα επιστήμη που αναμένετε να βοηθήσει όλους τους τομέις και είναι χαμηλή σε κίνδυνο.

‘Άν κάνω λάθος στη καμπάνια μου τι;Απλά θα το δεί κάποιο άλλο στοχευμένο κοινό το μήνυμα μου..θα το δεί όμως δεν θα πάει χαμένο’ λέει η επιστήμονας δεδομένων Claudia Perlich.

Οι συμμετέχοντες διαρκώς αυξάνονται, όπως και οι μέθοδοι και η νοοτροπία της επιστήμης δεδομένων σε ολόκληρη την οικονομία καθώς και τη κοινωνία.
Οι μεγάλες εταιρίες και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν αρχισει να χρησιμοποιούν την τεχνολογία σε θέματα διγνώσεων υγείας, πρόληψης της εγκληματικότητας ακόμα και εγκρίσεις δανείων.

Η εφαρμογή δεδομένων σε αυτό το στάδιο γεννά πλέον ερωτήματα για το πόσο αναγκαίος είναι ο άνθρωπος και η συμβολή του.

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνουν πανεπιστήμια του εξωτερικού και ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι μελετούν εξωνυχιστικά τη νέα αυτή μέθοδο και κατα πόσο θα ωφελήσει τα άτομα,τις κοινωνίες, την οικονομία ακόμα και την πολιτική.

‘Οι αποφάσεις παίρνονται για σένα και εσύ δεν έχεις ιδέα γιατί πάρθηκαν’ είναι η φράση που κατά τον Rajeev Date,ειδικό επιστήμονα,περιγράφει καλύτερα την επιστήμη.
Ο Rajeev συνεχίζει και αναφέρεται σε κάποιες εταιρίες οι οποίες μέσω δεδομένων κατάφεραν να εξελιχθούν στους τομείς τους.

Μερικά παραδείγματα τέτοιων είναι στο κλάδο της υγείας όπου εταιρίες με διάφορες εφαρμογές που έμοιαζαν με παιχνίδια εγκεφάλου, αποκόμιζαν δεδομένα από τους χρήστες και τα χρησιμοποιούσαν προς όφελος τους.
‘Τέτοια συμβαίνουν καθημερινά υπό την άγνοια μας’ συνοψίζει.

Όλα θα ήταν ευκολότερα και πιο ασφαλή. Αναπτυγμένες και μη κακές κοινωνίες. Ασφάλεια παντού και για όλα αν είχαμε δεδομένα για όλους και οι αλγόριθμοι εισχωρούσαν τόσο βαθιά στη ζωή μας λένε οι εκτιμήσεις.

Τα σχόλια δικά σας.

Γράφει: Βλαντή Κατερίνα


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
kate

Αν οι αλγόριθμοι τα ήξεραν όλα..

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format