Μπορείς να πεθάνεις από την βαρεμάρα;


Πιθανότατα αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το άρθρο, στηρίζεις το κεφάλι σου με το χέρι γιατί απλά βαριέσαι ακόμα και αυτό να κρατήσεις στην θέση του! Περνάμε απίστευτες ώρες χωρίς να κάνουμε τίποτα γιατί βαριόμαστε να κουνηθούμε. Μήπως η βαρεμάρα είναι μία θανάσιμη συνήθεια; Κατά κάποιο τρόπο ναι. Μην τρομάζεις όμως δεν μπορεί αυτή καθ’αυτή η πλήξη να σε οδηγήσει στο θάνατο αλλά κάποια πράγματα που συνοδεύονται και προκαλούνται από αυτή.

Σε μία έρευνα που έγινε στα τέλη του 1980 στο Λονδίνο, περίπου 7500 δημόσιοι υπαλλήλοι ηλικίας από 33-55 ετών, ερωτήθηκαν κατά πόσο βαριόντουσαν στην δουλειά το τελευταίο μήνα και πόσο υγιείς και σωματικά δραστήριοι νόμιζαν ότι ήταν. Περίπου το 7% απάντησε ότι βαρέθηκε “πάρα πολύ” τον προηγούμενο μήνα και το 2% είπε ότι βαρέθηκε σε “ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό” και επίσης αυτοί που είπαν ότι βαρέθηκαν πάρα πολύ, ανέφεραν πως είχαν χαμηλότερη σωματική δραστηριότητα και πως δεν ήταν τόσο υγιείς.

Το 2009, σχεδόν 3 δεκαετίες μετά την παραπάνω έρευνα, ερευνητές την Δημόσιας Υγείας έψαξαν τα στοιχεία της έρευνας και το Κεντρικό Μητρωό της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας για να βρουν ποιοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν πεθάνει και ποιοί ήταν ακόμα ζωντανοί. Ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι που βαριούντουσαν περισσότερο στην δουλειά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει, και συγκεκριμένα να έχουν πεθάνει από κάποια θανατηφόρα καρδιαγγειακή νόσο. Διάφορα στοιχεία από έρευνες που έγιναν κατά την διάρκεια των ετών έδειξαν ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι βαριόντουσαν πολλές φορές είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει από εκείνους που είχαν αναφέρει ότι βαρέθηκαν μόνο μία φορά.

Οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι η βαρεμάρα και ο θάνατος πιθανότατα συνδέονται γιατί οι άνθρωποι που βαριούνται πολλές φορές νιώθουν κενοί, χωρίς κίνητρο και δυστυχισμένοι, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε ανθυγιεινούς τρόπους ζωής όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση τροφίμων και η χρήση ναρκωτικών. Οι συνήθειες αυτές με την σειρά τους μπορούν να οδήγησουν στην πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

Κάποια άλλη έρευνα έχει συνδέσει την βαρεμάρα με άλλες καταστάσεις που είναι επικίνδυνες για την υγεία των ανθρώπων. Ερευνητές της Δημόσιας Υγείας στην Βαλτιμόρη, βρήκαν πως ανάμεσα στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, εκείνοι που βαριόντουσαν περισσότερο, ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και να συμμετέχουν σε επικίνδυνες σεξουαλικές πράξεις.

Εν τω μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ψυχολόγος και ένας πολιτικός μηχανικός κάνοντας έρευνα για τους οδηγούς, ανακάλυψαν ότι εκείνοι που ήταν πιο επιρρεπείς στην πλήξη, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε συνήθειες που μπορούσαν να τους οδηγήσουν σε ατύχημα, όπως η υπερβολική ταχύτητα, η υπνηλία και η απροσεξία κατά την διάρκεια της οδήγησης.

Ο ψυχολόγος Peter Suedfeld είχε πει πως οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν απερίσκεπτα και τελείως ανόητα πράγματα όταν πάσχουν από χρόνια πλήξη. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι επιστήμονες σε ένα απομονωμένο ερευνητικό κέντρο στην Ανταρκτική, έβγαιναν για περίπατους μόνοι τους ακόμα και όταν η θερμοκρασία ήταν 40 βαθμούς κάτω του μηδενός.

Επομένως, η πλήξη μπορεί να μην σκοτώνει αλλά μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες καταστάσεις. Οπότε μην βαριεσ…

Boring-gif

 

Επιμέλεια: Αργυρώ Σαμιώτη

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
1
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
argiro

Μπορείς να πεθάνεις από την βαρεμάρα;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format