Αναγκαιότητα η ύπαρξη ψυχολόγων στα σχολεία


Η αφορμή για αυτό το άρθρο ,προφανής –ωστόσο τέτοια θέματα ας μην τα αγγίζουμε τόσο πολύ ,όσο είναι ακόμα νωπά στην μνήμη . Δεν ωφελεί γιατί σημασία έχει η πρόληψη και αφού δεν υπάρχει Undo στην ζωή ,κάτι πρέπει να γίνει για να μην υπάρξει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο.
Η λύση μπορεί να μην είναι η ύπαρξη ψυχολόγων στα σχολεία και στα πανεπιστήμια ,αλλά είναι ένα σημαντικό λιθαράκι στην όλη προσπάθεια.
Στο εξωτερικό η λεγόμενη ,σχολική ψυχολογία ανθίζει εδώ και χρόνια ,είναι σύνηθες και απόλυτα φυσιολογικό . Ας δώσουμε όμως έναν σύντομο ορισμό αυτής . Η Σχολική Ψυχολογία αποτελεί έναν από τους βασικότερους κλάδους της εφαρμοσμένης Ψυχολογίας. Aφορά στην παροχή υπηρεσιών σε όλα τα μέλη της ευρύτερης σχολικής κοινότητας, δηλαδή, στους μαθητές όλων των ηλικιών (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), στις οικογένειές τους, στους εκπαιδευτικούς, καθώς επίσης και στους υπόλοιπους φορείς και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Οι ψυχολόγοι στα σχολεία σε συνδυασμό με την προθυμία δασκάλων αλλά και μαθητών θα αποβεί σωτήρια στο να εντοπιστούν , να αναδειχθούν και να λυθούν διάφορα προβλήματα . Οι ψυχολόγοι μπορούν να εντοπίσουν τα «λάθη» στην συμπεριφορά των παιδιών –όχι τα διαφορετικά ,αλλά εκείνα τα στοιχεία που καταδεικνύουν μια προβληματική συμπεριφορά ,λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, ως ειδικοί. Η ψυχολογία βασίζεται στην παρατήρηση και βλέπει πράγματα που εμείς μπορεί να προσπερνάμε ή να θεωρούμε φυσιολογικά . Αν ένα παιδάκι δεν τρώει , μένει μόνο του , δείχνει εξασθενημένο ή το οτιδήποτε , ο ψυχολόγος το ανιχνεύει ,το ερμηνεύει και ξεκινάει μία παρεμβατική διαδικασία ώστε να μην ξαναεμφανιστεί κάτι παρόμοιο στο παιδί. Επιπλεόν μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή των παιδιών σε ένα νέο περιβάλλον ή μια νέα κατάσταση . Ξέρει πως η προσωπικότητα και η ιδιοσυγκρασία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προσαρμογή του παιδιού και χειρίζεται αντίστοιχα το κάθε θέμα ξεχωριστά . Το άγχος που εμφανίζεται στις νεαρές ηλικίες λόγω του ότι καλείται το παιδί να επεξεργαστεί γρήγορα τόσες πολλές πληροφορίες ,είναι άλλο ένα θέμα που ο ψυχολόγος μπορεί να επιλύσει .Πίεση ,άγχος και στρες για τις εξετάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πανελλήνιες εξετάσεις , όπου ο καθένας από εμας τις έχει βιώσει διαφορετικά.

Θα θεωρήσει κανείς πως είναι αναγκαια η ύπαρξη ψυχολόγων στα νηπιαγωγεία , στα δημοτικά, γυμνάσια και στα λύκεια , προαιρετική όμως στα ανώτατα ιδρύματα . Η απάντηση είναι αδιαμφισβήτητα ΑΡΝΗΤΙΚΗ! Η ύπαρξη ψυχολόγων στα ανώτατα ιδρύματα είναι απαραίτητη και ιδιαίτερα σημαντική. Στα χρόνια που ξεφεύγουμε από τα προβλήματα των μικρών και αποκτάμε τα προβλήματα των μεγάλων είναι βασική η στήριξή μας από κάποιους ειδικούς . Πόσο μάλλον όταν ο φοιτητής είναι σε άλλη πόλη από αυτήν που έχει μεγαλώσει. Προσαρμογή ,παρέες ,απογοητεύσεις ,εξεταστική ,εργασία ,θέματα υγείας,οικονομικά ζητήματα ,είναι λίγα από θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ο ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο δεν θα είναι σε άμεση επαφή με τους γονείς ,όπως θα ήταν με στο σχολείο ,αλλά θα μπορεί να επικοινωνεί κυρίως με τον φοιτητή ,πράγμα που δίνει την δυνατότητα στον φοιτητή να ανοιχτεί και να μην κρύψει ενδεχομένως σημαντικά πράγματα . Ο ειδικός θα βοηθήσει τον φοιτητή και θα χτίσει μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης μαζί του . Γιατί όσο μοναχικοί και να είμαστε ,ανοιγόμαστε πιο εύκολα σε έναν άγνωστο-αρχικα- ,πόσο μάλλον όταν ξέρουμε πως αυτός ο άγνωστος ,έχει απαντήσεις ,που εμείς δεν γνωρίζουμε.

Για το Mystudentpass.gr : Κατερίνα Ρούβαλη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Αναγκαιότητα η ύπαρξη ψυχολόγων στα σχολεία

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format