Let’s Do It Greece: Μια ιδιαίτερη περιβαλλοντική δράση!


To Let’s Do It Greece ετοιμάζεται για τη δράση του στις 26 Απριλίου και ο Νίκος Κιούσης, μέλος της οργανωτικής ομάδας, μίλησε στο MysStudentpass.gr για το πώς ξεκίνησαν το έργο τους στην Ελλάδα, πόσο έυκολος είναι ο συντονισμός μιας τέτοιας μεγάλης περιβαλλοντικής δράσης και αλλά και τους στόχους τους:

Το “Let’s Do It World” είναι ένα κίνημα για το περιβάλλον, το οποίο πήρε γρήγορα παγκόσμιες διαστάσεις. Πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τι ανταπόκριση είχε από τον κόσμο;

Το Let’s do it World ως εθελοντικό κίνημα ξεκίνησε το 2008 από την Εσθονία, από μια ομάδα εθελοντών που έβαλε στόχο να διαδώσει τον εθελοντισμό σε όλη την έκταση της χώρας με στόχο να ενώσει όλους τους πολίτες για έναν κοινό στόχο. Ένα από τα προβλήματα που ήθελαν να λύσουν είναι τα σκουπίδια στα δάση της Εσθονίας. Έτσι λοιπόν ξεκίνησαν κινητοποιώντας 50.000 εθελοντές μέσα σε μία μέρα. Από τότε, η συγκεκριμένη εθελοντικά ιδέα άρχισε να υιοθετείται από διάφορες χώρες και πλέον σήμερα έχει εξαπλωθεί σε 110 χώρες κάνοντας το Let’s do it World να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εθελοντικά κινήματα στον κόσμο.

Στη χώρα μας η συγκεκριμένη δράση ξεκίνησε να οργανώνεται το 2011 από δύο φορείς που αποφασίσαμε να επικοινωνήσουμε με τους εθελοντές της Εσθονίας για να δούμε πως το οργάνωσαν. Πρόκειται για τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αττικής ‘’ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ’’ τον οποίο και εκπροσωπώ και για τον επιστημονικό φορέα ΕΕΔΣΑ (Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων). Δύο φορείς που δε γνωριζόμασταν μεταξύ μας ούτε είχε τύχει να συνεργαστούμε. Είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε κοντά μέσω της επαφής που είχαμε με τους εθελοντές της Εσθονίας. Έτσι λοιπόν ενώσαμε δυνάμεις, ετοιμάσαμε ένα κοινό πλάνο και αποφασίσαμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα για να ενώσουμε όλη την Ελλάδα για έναν κοινό εθελοντικό σκοπό, για το Let’s do it Greece. Πρώτη ημερομηνία δράσης είχαμε ορίσει τις 29 Απριλίου του 2012, όπου τότε ξεκίνησε και το μεγάλο εθελοντικό μας ταξίδι.

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας έχει λάβει χώρα η δράση του “Let’s Do It Greece”;

Για όλους εμάς και για εμένα προσωπικά, ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Το γεγονός ότι είμαστε όλοι εθελοντές και ότι αποφασίσαμε να μη διαχειριζόμαστε οικονομικούς πόρους για τη συγκεκριμένη δράση, μας έκανε να αγωνιούμε για το αποτέλεσμα. Όμως πιστέψαμε στο όνειρό μας, βάλαμε στόχο να διαδώσουμε τη δράση σε όλη την Ελλάδα και το καταφέραμε. Πλέον συμμετέχουν φορείς, ομάδες, σύλλογοι, δήμοι και σχολεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από το βορειότερο μέχρι το νοτιότερο σημείο της χώρας, από το ανατολικότερο μέχρι το δυτικότερο.

Σε πολλές πόλεις και χωριά της Ελλάδας υπάρχουν ομάδες πολιτών, εθελοντικές οργανώσεις, δήμοι, περιφέρειες, σχολεία, σύλλογοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις που πιστεύουν σε αυτό το όραμα και το προωθούν με ευρηματικότητα και ενθουσιασμό. Οι  συμμετοχές και οι συνεργασίες που  αναπτύσσονται σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας ξεπερνούν κάθε προσδοκία, καθώς και ο ενθουσιασμός, η ευρηματικότητα και το κέφι των διοργανωτών από όλη την Ελλάδα.

Φέτος πολλές περιοχές της Ελλάδας ετοιμάζουν καινοτομίες, τις οποίες σας κρατάμε για έκπληξη! Mας χαροποιεί επίσης το γεγονός ότι συμμετέχουν μαζί μας ομάδες εθελοντών και φοιτητών που ζουν στην Ελλάδα αλλά έχουν καταγωγή από άλλες χώρες όπως από Κύπρο, Αλβανία, Ιταλία, Σερβία. Είναι κάτι τόσο σημαντικό, γιατί δείχνει ότι το περιβάλλον, οι ανθρώπινες σχέσεις και ο εθελοντισμός, δε γνωρίζουν από σύνορα. Το μόνο που γνωρίζουν είναι από αγάπη και σεβασμό.

Είναι εύκολο ο συντονισμός και η οργάνωση ενός τέτοιου εγχειρήματος και με ποιον τρόπο πραγματοποιούνται;

H αλήθεια είναι ότι δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς όλοι είμαστε εθελοντές με διαφορετικά προγράμματα και υποχρεώσεις. Πολλές φορές χρειάστηκε να ξεπεράσουμε τα όριά μας. Χρειάστηκε να μείνουμε ξάγρυπνοι για να στέλνουμε email και ενημερώσεις στους συμμετέχοντες φορείς, για να ετοιμάσουμε πλάνα και σχέδια δράσης, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σωστά. Και επειδή μια τέτοιου είδους καμπάνια χρειάζεται επαγγελματισμό, προσπαθούμε συνεχώς να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, να αφιερώνουμε ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας και το βασικό να μεγαλώνουμε συνεχώς την εθελοντική μας οικογένεια εμπνέοντας και καλωσορίζοντας νέους εθελοντές στην οργανωτική μας ομάδα.

Για μένα τα πάντα ξεκινούν από την ομάδα. Όταν ανήκεις σε μία ομάδα από ανθρώπους που πιστεύουν τόσο πολύ σε αυτό που κάνουν, που δείχνουν εμπιστοσύνη και εκτίμηση στο κοινό έργο, τότε όλα μπορούν να συμβούν. Το πιστεύω πραγματικά και θα ήθελα να δώσω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά, τους μαθητές και τους εθελοντές που πίστεψαν στο όνειρό μας και μας βοηθούν στο να γίνει πραγματικότητα.

Ένα τέτοιο μεγάλο κίνημα, προκειμένου να βγάλει εις πέρας το έργο του απαιτεί και κάποιο κόστος. Από που αντλείτε τους πόρους σας;

Από την αρχή που σχεδιάζαμε τη δράση, το 2011, βάλαμε ένα στόχο. Είπαμε δε θέλουμε να διαχειριστούμε χρήματα για το Let’s do it Greece. Υιοθετήσαμε το σλόγκαν “zero budget – zero print”. Δηλαδή, αποφασίσαμε να μην τυπώνουμε τίποτα κεντρικά, ώστε η δράση μας να έχει χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και επιπλέον να μη ζητάμε χρήματα για την υλοποίηση της δράσης σε κεντρικό επίπεδο.

Ξέραμε ότι θα ήταν δύσκολο, όμως πιστεύαμε ότι αποτελεί θεμελιώδη αρχή για να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με όλους τους φορείς που συνεργαζόμαστε πανελλαδικά και για να δείξουμε ότι δε χρειαζόμαστε πολυτέλειες για να διαδώσουμε και να συντονίσουμε μια δράση πανελλαδικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι πίστη, συνεργασία και καλή διάθεση.

Αξιοποιήσαμε λοιπόν ότι μπορεί να προσφέρει ο κάθε φορέας σε εξοπλισμό, χρησιμοποιήσαμε τις τεράστιες δυνατότητες του διαδικτύου και ζητήσαμε την υποστήριξη μεγάλων εταιρειών για να μας βοηθήσουν σε είδος, με εξοπλισμό, μηχανήματα ή εισιτήρια για τις παρουσιάσεις που κάνουμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Ποιοι είναι οι στόχοι που θέλετε να επιτευχθούν μέσα από τις δράσεις σας;

Η συμμετοχή για το 2015 προβλέπουμε ότι θα ξεπεράσει τους 50.000 εθελοντές από όλα τα μέρη της Ελλάδας, καθώς από παντού λαμβάνουμε θετικά μηνύματα και δηλώσεις συμμετοχής. Κύριος στόχος μας είναι ο συντονισμός μεγάλου αριθμού εθελοντών μία μέρα τον χρόνο αλλά και η οριζόντια συνεργασία με θεσμικούς και εθελοντικούς φορείς όλο τον χρόνο, για την προώθηση του εθελοντισμού και της συνεργασίας της τοπικής κοινωνίας.

Επίσης σκοπός μας για το 2015 είναι η διάδοση εβδομάδας εθελοντισμού «Let’s do it Greece» σε όλα τα σχολεία της χώρας. Είμαστε ευτυχείς καθώς έχουμε λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για τον σκοπό αυτό. Στόχος της θέσπισης της εβδομάδας εθελοντισμού «Let’s do it Greece» στα σχολεία είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή και ευαισθητοποίηση των μαθητών καθώς και η αλλαγή στάσης απέναντι σε θέματα που αφορούν στην καθαριότητα του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του σχολικού περιβάλλοντος, όπου περνούν το περισσότερο χρόνο της ημέρας τους.

Θέλουμε να ενώσουμε τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα για να αναδείξουμε το καλό πρόσωπο της χώρας μας. Το πρόσωπο της χαράς και της συμμετοχής. Το πρόσωπο όλων όσων προσπαθούν για κάτι καλύτερο. Σε αυτό πιστεύουμε και αυτό θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε μαζί με όλους εσάς. 26 Aπριλίου λοιπόν, συντονιζόμαστε σε όλη την Ελλάδα!

Επισκέψου την ιστοσελίδα του Let’s Do It Greece (την οποία μπορείς να βρείς εδώ ) και γίνε κι εσύ εθελοντής στις 26 Απριλίου!
Συνέντευξη από την Έφη Γκαραβέλα

 

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Let’s Do It Greece: Μια ιδιαίτερη περιβαλλοντική δράση!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format