Mindspace: Ο σύλλογος που φέρνει τους φοιτητές ένα βήμα πιο κοντά με την Επιχειρηματικότητα και την Τεχνολογία


Η ομάδα του Mindspace μιλάει στο MyStudentpass.gr και μας εξηγούν την πηγή έμπνευσης του συλλόγου, το έργο τους, τα πρώτα τους βήματα, αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Screenshot_2

1. Πώς εμπνευστήκατε την ιδέα για το Mindspace;

Το mindspace γεννήθηκε ως ιδέα το 2013 μέσα από τις συζητήσεις μας (σ.σ. Θανάσης Δημόπουλος, Δημήτρης Μεσσήνης) πάνω στα Ελληνικά πανεπιστήμια και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τους φοιτητές να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντα τους. Χαρακτηριστικά λέγαμε για τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού και την πληθώρα societies που υπάρχουν σε αυτά από το περίφημο cheese and wine society στο Autonomous Underwater Vehicle Society. Γιατί λοιπόν να μην βάζαμε και εμείς ένα λιθαράκι να δημιουργηθεί μια αντίστοιχη κουλτούρα στην Ελλάδα Πιστεύουμε ότι πρέπει να μεταβούμε σε μια νέα εποχή για τα ελληνικά πανεπιστήμια
όπου οι ενώσεις (societies) των φοιτητών κάτω από κοινά ενδιαφέροντα θα τους επιτρέπουν να κυνηγήσουν και να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες σε θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία για δικτύωση και ανταλλαγή ιδεών με άτομα συναφούς τρόπου σκέψης. Τα οφέλη είναι πολλαπλά τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Είναι καιρός να περιοριστούν οι στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις στα πανεπιστήμια και να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα ιδεών και δράσεων από τους ίδιους τους φοιτητές. Σε αυτό το πνεύμα ξεκινήσαμε το mindspace. Έχοντας αποφοιτήσει από τους Μηχανολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ και με πάθος για την τεχνολογία αποφασίσαμε να την συνδυάσουμε με
την επιχειρηματικότητα. Σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία είναι η δημιουργία μιας κουλτούρας επιχειρηματικότητας που θα βοηθήσει στην έξοδο από την κρίση. Και το mindspace επιδιώκει ακριβώς αυτό, να εμπνεύσει τους νέους να προωθήσουν τις τεχνολογικές και όχι μόνο ιδέες τους σε επιχειρηματικό επίπεδο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο συνεργασίας όπου καθένας θα μπορεί να αναπτύξει την ιδέα του και να του παρέχονται εφόδια και γνώσεις ώστε να ξεκινήσει το δικό του startup!

2. Σε τι κοινό απευθύνεται το Mindspace;

Το mindspace απευθύνεται σε νέους φοιτητές και αποφοίτους που τους συναρπάζει η τεχνολογία και θα ήθελαν να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Θέλουμε μέσα από μια σειρά από δράσεις, προγράμματα, ομιλίες, εκπαίδευση και κατασκευές να αναπτύξουμε τα skills των μελών μας και να τους δώσουμε εφόδια που θα τους είναι χρήσιμα, συνδυάζοντας πτυχές από την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα, ανεξάρτητα από αν ένα μέλος θα επιλέξει να δραστηριοποιηθεί με την ιδέα του σε οικονομικό επίπεδο. Στο mindspace μπορείς να έρθεις για διάφορους λόγους. Από απλή ενημέρωση σε θέματα τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας μέχρι συμμετοχή σε ομάδες κατασκευαστικών project και διαγωνισμούς. Όποιος και αν είναι ο λόγος, δομήσαμε το mindspace ώστε και το μέλος και ο σύλλογος να κερδίζουν. Ο σύλλογος προσφέρει στα μέλη του γνώση και εμπειρίες και τα μέλη φέρνουν τις δικές τους ιδέες και τεχνικές. Όπως χαρακτηριστικά λέμε στα μέλη μας. “Όλοι μαζί ξέρουμε περισσότερα απ’ ότι ο καθένας ξεχωριστά”.

Σήμερα έχουμε στον σύλλογο άτομα από το Πολυτεχνείο, την ΑΣΟΟΕ, το ΕΚΠΑ. Όλοι έχουν συνεισφέρει με τις ιδέες και την συμμετοχή τους στις δραστηριότητες του συλλόγου και πολλοί έχουν ηγηθεί προγραμμάτων που οι ίδιοι πρότειναν και προσφέρουμε στα μέλη μας.

3. Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο σας.

Το mindspace σήμερα τρέχει 2 μεγάλα προγράμματα στα οποία περικλείονται όλες οι δραστηριότητές του, το πρόγραμμα Education και το πρόγραμμα HackerSpace.

Σκοπός του προγράμματος Education είναι να δώσουμε τα απαραίτητα εφόδια σε φοιτητές ώστε να μπορούν να ασχοληθούν με την τεχνολογική επιχειρηματικότητα. Αυτό περιλαμβάνει ομιλίες, κυρίως από απόφοιτους του ιδρύματος, ώστε να μεταφέρουν στους φοιτητές την εμπειρία που έχουν αποκτήσει, μέσα από τα mindspace talks. Παράλληλα, δώσαμε στους φοιτητές την δυνατότητα να πουν την ιδέα τους και να δεχθούν κριτική από συμφοιτητές, καθηγητές και ειδικούς στο πολύ πετυχημένο event “Ideas in Progress”. Μια σημαντική επιτυχία το 2014 ήρθε μέσα από την πολύ εποικοδομητική συνεργασία με το MIT Enterprise Forum Greece, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να υποστηρίξουμε την διοργάνωση του StartSmart 2014, μια ημερίδα ομιλιών πάνω στην επιχειρηματικότητα. Παράλληλα προωθήσαμε το Startup Competition του MIT Enterprise Forum Greece στην κοινότητα του ΕΜΠ σε μια εκδήλωση που προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών φοιτητών. Το 2014 τρέξαμε το “NTUA Student Startup Cases” όπου προβάλλαμε στους φοιτητές κάποιες από τις επιτυχημένες startups φοιτητών και αποφοίτων του ΕΜΠ, δίνοντας τους την ευκαιρία να εμπνευστούν αλλά και να μάθουν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κανείς στην δημιουργία ενός startup από ανθρώπους που το έχουνε ήδη κάνει. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την πρωτοβουλία του μέλους μας Δημήτρη Δημοσιάρη για την πολύ πετυχημένη διοργάνωση προβολών όπου παρακολουθήσαμε μαζί και συζητήσαμε πάνω στο μάθημα “How To Start A Startup” που διδασκόταν online στο Stanford.

Το 2014 βάλαμε τα θεμέλια για την δημιουργία ενός Hackerspace στον χώρο του Πολυτεχνείου. Το Hackerspace αντανακλά το τεχνολογικό σκέλος του συλλόγου και περιλαμβάνει όλα τα project μηχανικών κατασκευών. Την οργάνωσή του έχει αναλάβει ο Θανάσης Δημόπουλος και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μικρό εργαστήριο που θα παρέχει τα εργαλεία, τα υλικά και τις τεχνικές γνώσεις στα μέλη μας ώστε να αναπτύξουν τις τεχνικές τους δεξιότητες και να κάνουν τις ιδέες τους πράξη! Ήδη ο Νίκος Καβαλόπουλος τρέχει το project Wearables με μια ομάδα 5 ατόμων με σκοπό την δημιουργία του mindband, ενός 3D printed βραχιολιού που θα ενεργοποιεί την πόρτα στις εγκαταστάσεις του συλλόγου με ασύρματο τρόπο (RFID).

Το έργο του mindspace δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς την δυνατή ομάδα εθελοντών που το αποτελούν. Κάθε μέλος του mindspace φέρνει τις δικές του ιδέες και τις παρουσιάζει στην ομάδα. Πολύ βασική για την ανάπτυξη του συλλόγου είναι η κατανομή των εργασιών σε συγκριμένα άτομα με βάση τις προσωπικές τους προτιμήσεις και φυσικά τις δεξιότητές τους. Όμως δεν είμαστε μόνο δουλειά. Τα μέλη του mindspace οργανώνουν εξόδους με μουσική και φαγητό. Στο μέλλον σχεδιάζουμε να οργανώνουμε και πάρτι στον χώρο της ομάδας. Στην ομάδα αυτή χρωστάμε μερικές από τις καλύτερες στιγμές της χρονιάς και μερικές νέες δυνατές φιλίες.

team

4. Πώς υλοποιήσατε τα πρώτα σας βήματα;

Τα πρώτα μας βήματα αντανακλούν πλήρως το μότο του συλλόγου “think big, start small. But most of all, start”. Μετά τις αρχικές συζητήσεις όπου καθορίσαμε την τεχνολογική επιχειρηματικότητα ως πεδίο δράσης του συλλόγου, αναζητήσαμε άτομα με τις ίδιες ιδέες που θα ήθελαν να επιβιβαστούν και να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια. Ξεκινήσαμε από μια μικρή ομάδα στους Μηχανολόγους του Πολυτεχνείου, με τον Γρηγόρη Τσαγγάρη, τον Νίκο Καβαλόπουλο, τον Αναστάση Κυριακού και την Τέρρυ Τούντα. Στην συνέχεια, βασισμένοι σε μια ιδέα να προωθήσουμε την συνεργασία μεταξύ φοιτητών πολυτεχνικών σχολών και φοιτητών οικονομικής επιστήμης ήρθε στην ομάδα μας η Ιρίνα Σάντου με μία ομάδα φοιτητών από την ΑΣΟΕΕ. Η ιδέα αυτή προήλθε από μια ομάδα καθηγητών και ειδικών που μας στήριξε από την αρχή: ο πρόεδρος του MIT Enterprise Forum Greece κ. Παπακωνσταντίνου, ο Swiss Finance Partners AG General Representative Greece κ. Μάντζαρης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΟΠΑ κ. Πεπελάση, ο καθηγητής ΕΜΠ κ. Παπαδόπουλος, ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ κ. Αντωνίου και ο επίκουρος καθηγής ΕΜΠ κ. Αλεξόπουλος.Τα βασικά θεμέλια του συλλόγου είχαν μπει. Πλέον είχαμε μέλη με γνώσεις τόσο στην Τεχνολογία όσο και στην Επιχειρηματικότητα. Αυτό μας επέτρεψε να οργανώσουμε τα πρώτα μας event και να έχουμε μια πρώτη παρουσία σαν σύλλογος με δραστηριότητες πλέον.

Παράλληλα, ο Θανάσης Δημόπουλος και ο Δημήτρης Μεσσήνης είχαν ξεκινήσει της παρουσιάσεις του συλλόγου σε καθηγητές αλλά και φοιτητές για να αποκτήσουμε μια ευρύτερη στήριξη. Το αμέσως επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία καταστατικού και η έναρξη τη νομικής διαδικασίας για την επισημοποίηση του συλλόγου. Πλέον όλα είχαν μπει σε μια τροχιά.

5. Θεωρείτε ότι στη σημερινή εποχή, λόγω της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, οι νέοι χρειάζονται μια παραπάνω ενθάρρυνση και βοήθεια προκειμένου να υλοποιήσουν τις ιδέες τους;

Πιστεύουμε ότι η σημερινή εποχή, παρόλα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, δημιουργεί ένα γόνιμο περιβάλλον για να αναπτυχθούν νέες ιδέες. Ιδέες όπως η επιχειρηματικότητα και τα startups σε πανεπιστήμια οι οποίες δεν θα προσκρούουν σε αγκυλωμένες νοοτροπίες του παρελθόντος, αλλά θα απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις των νέων και θα τους επιτρέπουν να δράσουν σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο με πολύ θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία μας. Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και παρόλες τις δυσκολίες και τους λιγοστούς πόρους πιστεύουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Αφενός γιατί το mindspace είναι δομημένο έτσι ώστε να συγκεντρώνει ποιοτικό υλικό και να παράγει έργο χωρίς να έχει σημαντικό κόστος, ενώ ανάλογα την διαθέσιμη χρηματοδότηση έχει πλάνα για να αναπτυχθεί αντίστοιχα, χωρίς να χρειάζεται να κάνει συμβιβασμούς ως προς τον βασικό του στόχο που είναι να εμπνεύσει τους νέους να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας. Kαι αυτό ακριβώς χρειάζεται η χώρα, νέες δουλειές, νέες επιχειρηματικές προσπάθειες. Μόνο έτσι θα χτυπηθεί η ανεργία. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε, να ενθαρρύνουμε και να εδραιώσουμε μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας. Η τεχνολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο εδώ, γιατί μπορεί να δώσει πληθώρα επιχειρηματικών προσπαθειών σε αντίθεση με τις παραδοσιακές δουλειές. Ή τεχνολογική επιχειρηματικότητα έχει όμως άλλες προκλήσεις. Πως σχεδιάζεις το τεχνολογικό προϊόν ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς? Πως επιλέγεις και συνεργάζεσαι με τα μέλη της ομάδας που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία? Μέσα από τον σύλλογο και τις προκλήσεις που αναλαμβάνουμε, προσπαθούμε να εισάγουμε τα μέλη μας σε αυτή την λογική και να τους δώσουμε εφόδια που θα τους επιτρέψουν να μπούνε πιο έτοιμοι στον επιχειρηματικό στίβο ή απλά στην τεχνολογική αγορά εργασίας.

6. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

To 2014 επισημοποιήσαμε τον σύλλογο και βάλαμε τις βάσεις δημιουργώντας τις κατάλληλες δομές και μια πολύ δυνατή ομάδα. Για το 2015 η στρατηγική θα είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα του έργου του συλλόγου και να έχουμε μια πιο συχνή παρουσία στον χώρο του ΕΜΠ και του ΟΠΑ. Θέλουμε να σχεδιάσουμε το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών εμπειριών που θα προσφέρουμε στα μέλη μας μέσα από το πρόγραμμα Accelerator, ώστε να εφοδιάζει τον ενδιαφερόμενο κατάλληλα με σκοπό να κάνει την επιχειρηματική του ιδέα πραγματικότητα. Παράλληλα, ένας από τους βασικούς στόχους για το άμεσο μέλλον είναι η δημιουργία και λειτουργία του Hackerspace στον χώρο του Πολυτεχνείου, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στα μέλη μας να υλοποιούν τις ιδέες τους και να κατασκευάζουν τα δικά τους πρωτότυπα. Και φυσικά θα συνεχίσουμε τις παρουσιάσεις από πετυχημένα, αλλά και αποτυχημένα startups. Πιστεύουμε τα case studies είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εισάγουμε έναν νέο στον κόσμο της επιχειρηματικότητας.

Συνέντευξη από την Έφη Γκαραβέλα

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Mindspace: Ο σύλλογος που φέρνει τους φοιτητές ένα βήμα πιο κοντά με την Επιχειρηματικότητα και την Τεχνολογία

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format