ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ


Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία” ξεκίνησε το 2008 με στόχο να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνείδησης μεταξύ των νέων ανθρώπων, καθώς και τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά σχέδια ολοκλήρωσης που προωθούν την ευρωπαϊκή και διεθνή κατανόηση, καλλιεργούν ένα κοινό πνεύμα ευρωπαϊκής ταυτότητας, αποτελούν πρότυπο για τους νέους που ζουν στην Ευρώπη και δίνουν ένα πρακτικό παράδειγμα Ευρωπαίων που ζουν μαζί ως μια κοινότητα.
Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος άτομα ηλικίας από 16 έως 30 ετών, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε), είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά, οι οποίοι συμμετέχουν σε δράσεις που αποβλέπουν στην προώθηση κοινής αντίληψης μεταξύ των πολιτών των χωρών της Ε.Ε.

Οι οργανωτές του βραβείου αναζητούν παραδείγματα Ευρωπαίων που ζουν μαζί ως μια κοινότητα, ως σύνολο, τα οποία θα χρησιμεύσουν ως πρότυπα για τους νέους που ζουν στην Ευρώπη. Έτσι, λοιπόν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικεντρωθούν σε δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη νεολαία, ανταλλαγές νέων, καλλιτεχνικά ή διαδικτυακά έργα με Ευρωπαϊκή διάσταση.

Ποιο είναι το βραβείο;

Οι νικητές, πέρα από την προβολή και την αναγνώριση των σχεδίων τους, θα κερδίσουν και χρηματικό έπαθλο για την περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου που θα παρουσιάσουν. Το βραβείο για το καλύτερο σχέδιο ανέρχεται σε 5000 ευρώ, το δεύτερο βραβείο σε 3000 ευρώ και το τρίτο βραβείο σε 2000 ευρώ. Τα βραβεία για τα τρία καλύτερα σχέδια θα απονεμηθούν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από αντιπρόσωπο του Ιδρύματος του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν. Οι τρεις τελικοί νικητές θα προσκληθούν να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο). Επίσης, οι εκπρόσωποι και των 28 επιλεγέντων εθνικών σχεδίων θα προσκληθούν σε τετραήμερο ταξίδι στο Άαχεν της Γερμανίας.

Οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να συμπληρώσουν μία αίτηση με τα προσωπικά τους στοιχεία και το σχέδιο τους, την οποία μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα: http://www.charlemagneyouthprize.eu/

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟ 2014;

Το πρώτο βραβείο κέρδισε το σχέδιο “OurEurope“, από τη Δανία. Οι δημιουργοί του ταξίδεψαν στην Ευρώπη για 12 μήνες , έμειναν και συζήτησαν με νέους ανθρώπους και αργότερα δημοσίευσαν τις συνεντεύξεις στην ιστοσελίδα τους. Το βραβείο τους έδωσε αυτοπεποίθηση και τη βούληση να συγκεντρώσουν χρήματα για ακόμη περισσότερα νέα έργα.

Το δεύτερο βραβείο, απονεμήθηκε στο Συνέδριο Νεολαίας JouwDelft & Co 2012, όπου 55 νέοι από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στην Ολλανδία προκειμένου να σκεφτούν ιδέες και λύσεις για την νεολαία και την ανεργία. Μετά το Συνέδριο, οι διοργανωτές του έγραψαν ένα ψήφισμα με τα συμπεράσματα και το έστειλαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για αυτούς το βραβείο ενθαρρύνει πραγματικά τους νέους να μιλήσουν και να δράσουν.

Το τρίτο Βραβείο, απονεμήθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Employment4U από την Κύπρο. Το σχέδιο αυτό αποτελούνταν από εργαστήρια και σεμινάρια που έδειχναν πώς μπορεί να ψάξει κανείς για εργασία αλλά και πώς μπορεί να αναπτύξει συγκεκριμένες δεξιότητες. Οι δημιουργοί του συνειδητοποίησαν ότι οι νέοι δεν εκπαιδεύονται σωστά στο σχολείο και τα μαθήματά τους δεν τους παρέχουν τα απαραίτητα εφόδια για μια σωστή σταδιοδρομία και θα ήθελαν να δημιουργήσουν μια ΜΚΟ και να διοργανώνουν περισσότερα σεμινάρια όπως αυτό και με μεγαλύτερες προοπτικές.

Χρονοδιάγραμμα Βραβείου Καρλομάγνου Νεολαίας 2015
Έναρξη του διαγωνισμού και διαδικτυακές αιτήσεις :
02/12/14
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 23 Φεβρουαρίου 2015
Επιλογή των 28 έργων από τις εθνικές κριτικές επιτροπές: 13 Μαρτίου 2015
Επιλογή των τριών έργων που θα βραβευτούν από την Ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή: 23 Απριλίου 2015
Τελετή απονομής στο Άαχεν: 12 Μαΐου 2015

Αργυρώ Σαμιώτη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
argiro

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format