Εβδομάδα εξελίξεων: ΑΠΟΨΕΙΣ


Την τελευταία εβδομάδα οι εξελίξεις «τρέχουν» και εμείς δεν τις προλαβαίνουμε . Τα νέα γίνονται όλο ένα και περισσότερα και τα πρόσωπα του πολιτικού σκηνικού αυξάνονται και πληθύνονται . Όλα αυτά ,ωστόσο, όποιος θέλει να έχει λόγο ,άποψη και να ενημερώνεται ,τα παρακολουθεί και είτε τα σχολιάζει είτε απλά δημιουργεί ένα «αρχείο» εξελίξεων ,ώστε να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Πολλές σκέψεις ,πολλές συζητήσεις και πολλές διαφορετικές αποψεις ακούστηκαν από ειδικούς και μη . Ας δούμε λοιπόν, όμως πως βλέπει ένας φοιτητής τις τρέχουσες και ενδιαφέρουσες εξελίξεις.
ΓΙΑΤΙ ΖΥΡΙΖΑ

Οι δημοσκοπήσεις ήδη πολύ νωρίτερα από την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος ,είχαν κάνει σαφή την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ . Οι λόγοι ; Πολλοι! Η αγανάκτηση του ελληνικού λαού, η επιθυμία για αλλαγή ,η ταύτιση του «παλιού» κ.Σαμαρά με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και του «καινούριου» κ.Τσίπρα με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Η ταύτιση αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο ,γιατί η «διαμάχη» ξέφυγε από το κομματικό επίπεδο και μετακινήθηκε στο προσωπικό . Το αποτέλεσμα αυτής της πόλωσης ήταν εμφανές. Ένας ακόμη λόγος μπορεί να θεωρηθεί και η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Μνημονίου ,με το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού λαού να συμφωνεί .

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αριστερή κυβέρνηση (;) Σίγουρα σηματοδοτείται η έναρξη μιας νέας εποχής , καλής ή κακής-ο χρόνος θα δείξει . Ήδη από την πρώτη εβδομάδα έδειξε θετικά δείγματα και έθεσε νέους όρους στο πολιτικό σύστημα . Διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας, προσπάθεια για την προστασία ασθενέστερων ,απόπειρες «συμφιλίωσης» της αστυνομίας μεταξύ των πολιτών, αναμόρφωση φορολογικού συστήματος. Ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει πως οι αριστερές αντιλήψεις σχετικά με οικονομικά ζητήματα ,δεν ευνοούνται ιδιαίτερα. Μέσα στα όσα στριφογυρίζουν στο κεφάλι μου βρίσκεται και η βιασύνη αλλά και η υπερβολική αυτοπεποίθηση της νέας κυβέρνησης ,που δεν ξέρω αν μου προκαλεί σιγουριά ή αν είναι δείγματα μιας ακόμη αποτυχημένης και πρόχειρα σχεδιασμένης προσπάθειας .Ελπίζω πως όχι . Και κάτι ακόμη – μία νέα κυβέρνηση με ριζοσπαστικό προφίλ και υπουργικό συμβούλιο κοντά στα 60.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΡΚΟΣ

Δεν μου προκαλεί καμία ιδιαίτερη εντύπωση ,δεδομένου ότι πρόκειται για μία αριστερή κυβέρνηση με πάγιο αίτημα τον διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος . Είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα ,που όμως δεν αξίζει να χρησιμοποιείται προκειμένου να κατηγορηθεί και να στιγματιστεί η νέα κυβέρνηση . Επιπλέον , κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως θα υπάρξει ρήγμα μεταξύ του κράτους και της εκκλησίας . Ο κ.Τσίπρας μολονότι επέλεξε να ορκιστεί με πολιτικό όρκο, ζήτησε να γίνει παρουσία του προκαθήμενου της Ελληνικής Εκκλησίας . Και στο άκουσμα αυτής της είδησης σκέφτηκα πως όλες οι κινήσεις είναι μελετημένες . Βέβαια αν ο θρησκευτικός όρκος αποτρέπει τους πολιτικούς από το να παραστρατήσουν , να συμμετάσχουν σε οικονομικά σκάνδαλα ή το οτιδήποτε από όλα αυτά που συνέβαιναν κατά παραδοση όλα αυτά τα χρόνια ,τότε κ.Τσίπρα ,κακό του κεφαλιού σας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελικά υπάρχει στην Ελλάδα! Μία κίνηση που κανείς δεν περίμενε από την ελληνική πλευρά. Ο νέος ΥπΕΞ κ.Κοτζιάς , ξεκινά να δημιουργήσει μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ,φέρνοντας στην επιφάνεια το ζήτημα των κυρώσεων ,που έθεσε η Ε.Ε ,κατά της Ρωσίας . Μία τέτοια συμμαχία ,με την Ρωσία αλλά και με τις αναδυόμενες οικονομίες BRICS, ναι μεν για την Ελλάδα θα ήταν ένα δυνατό «χαρτί» ,αρκεί αυτό να μην σηματοδοτούσε την αρχή της ρήξης της με την Ευρώπη. Η κίνηση αυτή δεν είναι κατά της αλληλεγγύης των κρατών-μελών της Ε.Ε ,είναι μία κίνηση με στόχο η Ελλάδα με την «ήπια» ισχύ ,να αρχίσει να παίζει μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο ρόλο στην εξωτερική πολιτική της Ε.Ε . Η σταση των πολιτικών προσωπικοτήτων στην Ευρώπη ,δεν φαίνεται να είναι και τόσο θετική. Η Ελλάδα σαφώς και πρέπει να μετατραπεί σε ενεργό παίκτη ,με βασική προυπόθεση στον ευρωπαικό προσανατολισμό.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΟΧΙ»

Το μισό «ΟΧΙ» , θα έλεγα , δεδομένου ότι ο Υπουργός Οικονομικών κ.Βαρουφάκης αρνήθηκε την συνεργασία με το τμήμα της Τρόικας σχετικά με την Ελλάδα και όχι με τους Ευρωπαίους πολιτικούς συναδέλφους του. Ωστόσο, μία ακόμη κίνηση,που κανείς δεν περίμενε. Το 60% του ελληνικού λαού,για πλήθος λόγων , τάχθηκε υπέρ της κίνησης αυτής ,ενώ πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριξαν πως θα έπρεπε να χειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα,ναι μεν με αξιοπρέπεια και σθένος,αλλά και με λεπτότητα και διπλωματία. Η ένταση ήταν εμφανής ανάμεσα στον κ.Βαρουφάκη και στον κ. Dijsselbloem ,αλλά τα λόγια συγκρατημένα . Αναμένουμε τις εξελίξεις,δεδομένου ότι αυτές οι στιγμές για την χώρα είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ,τόσο κατά την προεκλογική περίοδο ,όσο και τις πρώτες μέρες του στην κυβέρνηση ,έχει δείξει σημαντικά δείγματα έξυπνης επικοινωνιακής στρατηγικής. Πουκάμισα έξω,γραβάτες στα συρτάρια των Υπουργών ,χέρια στις τσέπες του κ.Βαρουφάκη ,μηχανές στο Μαξίμου , αλογοουρά του κ. Κουράκη.( Do it αλά Παπανδρέου ,1981). Όλο αυτό τους κάνει πιο προσιτούς στον λαό και δείχνουν την άνεση τους. Και πάλι δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που γίνεται τόσο μεγάλη συζήτηση . Όσο σχολιάζονται αυτοί για την «προοδευτικότητά» τους ,τόσο σχολιάζονται και όσοι αντιτίθενται σε αυτό για τον συντηρητισμό τους, Για ακόμη μία φορά, ας μείνουμε στην ουσία.
Για το Mystudentpass.gr : Κατερίνα Ρούβαλη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Εβδομάδα εξελίξεων: ΑΠΟΨΕΙΣ

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format