27 Ιανουαρίου:Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος


Το «ξεχασμένο» ολοκαύτωμα των Εβραίων θυμάται η Ελλάδα αλλά κι η διεθνής κοινότητα σήμερα και κάθε 27η Ιανουαρίου-επίσημα- , μετά το 2004. «Ξεχασμένο» γιατί πόσοι γνωρίζουν ή θυμούνται τι ακριβώς είχε γίνει ;
«Ολοκαύτωμα» της μνήμης-ακόμη χειρότερο.
Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία. Η 27η Ιανουαρίου ήταν ημέρα που απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς-Μπίρκεναου. Η μνήμη είναι η ελάχιστη δικαίωση του λαού, που σφαγιάστηκε μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία .

Η σημερινη μέρα , η μέρα της μνήμης ,ίσως να είναι η αφορμή ,όσοι δεν ξέρουν να μάθουν και όσοι ξέρουν να θυμηθούν. Το μίσος και οι θηριωδίες που υπέστησαν οι Εβραίοι ,οφείλονται στην άνοδο του ναζιστικού κινηματος στην εξουσία της Γερμανίας πριν το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Οι διωγμοί και οι δολοφονίες τους ,προμηνύονται στον «Αγών μου». Πουθενά όμως δεν γράφτηκε ότι οι Εβραίοι θα αποτελούσαν αντικείμενα μίσους με τον χείριστο τρόπο αντιμετώπισης .Ο θάνατος των «υπανθρώπων» αποτελούσε επιτακτική ανάγκη και ο αφανισμός τους είχε γίνει αυτοσκοπός, όχι μόνο του Χίτλερ αλλά και ολόκληρης της ναζιστικής Γερμανίας. Το ολοκαύτωμα ήταν το τελευταίο στάδιο του φρικαλέου σχεδίου «καθαρότητας», που οραματίστηκαν οι Ναζί ,αυτή η  αρία φυλή (εκείνοι οι ξανθοί ,επιβλητικοί μεγαλόσωμοι άνδρες ,που αποτελούσαν πρότυπο ανθρώπου και είχαν ως ηγέτη έναν κοντό ,μελαγχρινό, «ρόλο» κόντρα στα πρότυπα του «τέλειου» Γερμανού). Προηγήθηκαν οι μαζικές εκτελέσεις ,οι θάλαμοι αερίων , τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης . Αλλά όλα αυτά ήταν πολύ δαπανηρά για «φθηνούς» ανθρώπους ,που «δεν άξιζαν καν να ζουν». Πώς μπορεί κανείς να συλληφθεί μία τέτοια ιδέα; Ένα τέτοιο έγκλημα με μία «θλιβερή μοναδικότητα» ανά τους αιώνες πώς εκτελείται ; Δεν μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος –λογικός- νους ,ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Όπως αναφέραμε όμως ήταν το αποκορύφωμα της όλης παρανοηκής πολιτικής του Χίτλερ. Αρχικά ,εντοπίζονταν οι «στόχοι», λεηλατούνταν οι περιουσίες τους ,σημαδεύονταν με το αστέρι του Δαυίδ ,σφαγιάζονταν στα γκέτο από τα ειδικά τάγματα SS ,θανατώνονταν στους θαλάμους αερίων και τέλος κλιμακώθηκε με την απάνθρωπη εξόντωσή τους . Το Ολοκαύτωμα αποτελεί την βιαιότερη έκφραση του αντισημιτισμού και μία πράξη που σήμερα ,πιο πολύ από ποτέ ,πρέπει να ανακαλέσουμε στην μνήμη μας, όχι για να γεμίσουμε μίσος ,αλλά για να δούμε που μπορεί να οδηγήσει ο εθνικισμός ,ο ναζισμός αλλά και το τυφλό μίσος . Ας αποτελέσει ,έστω τροφή για σκέψη ,καθώς η μνήμη είναι η πιο σημαντική ηθική δικαίωση.

Λίγα λόγια για την σημερινή ημέρα, την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος , ήταν απαραίτητο να γραφτούν ,για να ενσταλάξουν την μνήμη αυτής της τραγωδίας .
“Η άρνηση ιστορικών γεγονότων ειδικά για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως το Ολοκαύτωμα, δεν είναι αποδεκτή. Ούτε είναι αποδεκτή οποιαδήποτε έκκληση για εξάλειψη οποιουδήποτε κράτους ή λαού. Θα ήθελα να δω το σεβασμό αυτής της θεμελιώδους αρχής τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη από όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας “.
Μπαν Κι-μουν, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, 14 Δεκεμβρίου 2006

Για το Mystudentpass.gr : Κατερίνα Ρούβαλη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

27 Ιανουαρίου:Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format