Πανελλήνιες 2015: Νομική Σχολή: Ένα τμήμα με μεγάλη ζήτηση


Τα τμήματα της Νομικής Σχολής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή είναι από τα πιο δημοφιλή για την Θεωρητική Κατεύθυνση. Τα τρία Τμήματα της Νομικής εκπαιδεύουν τους φοιτητές τους στην επιστήμη του Δικαίου. Τα Προγράμματα Σπουδών των Τμημάτων περιλαμβάνουν γνωστικά αντικείμενα (μαθήματα) που καλύπτουν όλο το εύρος της Επιστήμης του Δικαίου και αποσκοπούν στην κατάρτιση επιστημόνων, που θα μπορούν να ερμηνεύουν και εφαρμόζουν τη νομοθεσία και να συμβάλλουν στην υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την ορθή απονομή του δικαίου. Πρόκειται για μία κατεύθυνση με μεγάλο κύρος και γι’αυτό είναι από τα πιο αρεστά τόσο στους μαθητές όσο και στους γονείς τους. Η Νομική είναι ένα υψηλής βαθμολογικής κλίμακας τμήμα αφού απαιτούνται αρκετά μόρια για μπορέσουν να εισαχθούν οι μαθητές σε αυτή. Το 2014 συνολικά 13632 μαθητές δήλωσαν τη Νομική Σχολή ενώ 3674 την δήλωσαν ως πρώτη επιλογή, όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε αναλυτικότερα στον παρακάτω πίνακα.

ΤΜΗΜΑ ΒΑΣΕΙΣ 2014 ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΑΝ ΤΟ ΤΜΗΜΑ 90% ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ 90%
Νομική Αθήνας 18714

4166

2144

Νομική Θεσσαλονίκης 18615

4793

1266

Νομική Κομοτηνής 18303

4673

264

ΕΡΓΑΣΙΑ:

Οι απόφοιτοι της Νομικής Σχολής μπορούν να εργαστούν στο δημόσιο τομέα ως νομικοί σύμβουλοι, υποθηκοφύλακες, συμβολαιογράφοι ή δικαστικοί λειτουργοί και στον ιδιωτικό τομέα ως νομικοί σύμβουλοι, δικηγόροι κ.λπ., ως ελεύθεροι επαγγελματίες ανοίγοντας δικό τους δικηγορικό γραφείο αλλά και σε εξωνομικά επαγγέλματα. Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι ο ανταγωνισμός είναι πολυ μεγάλος.

Για να αποκτήσουν την άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος και την εγγραφή στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο, μετά την απόκτηση του Πτυχίου οι απόφοιτοι των Τμημάτων Νομικής πρέπει να ασκηθούν για 18 μήνες σε δικηγορικό γραφείο και στη συνέχεια να συμμετάσχουν σε σχετικές εξετάσεις. Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν οι Πτυχιούχοι Νομικού Τμήματος (Ελληνικού ή ξένου Πανεπιστημίου, που θεωρείται ισότιμο με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια),εφόσον έχουν πραγματοποιήσει την 18μηνη προβλεπόμενη άσκηση σε δικηγορικό γραφείο και η ηλικία τους δεν υπερβαίνει τα 35 χρόνια.

Για την θέση του συμβολαιογράφου πρέπει οι ενδιαφερόμενοι με συμμετάσχουν σε ειδικές εξετάσεις, όμως οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες αφού υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συμβολαιογράφων στην περιφέρεια κάθε Εφετείου, οπότε ο διαγωνισμός διενεργείται όταν κενωθούν υπάρχουσες θέσεις συμβολαιογράφων.

Οι απόφοιτοι της Νομικής Σχολής για να ακολουθήσουν το επάγγελμα του Δικαστή / Εισαγγελέα πρέπει να συμμετάσχουν επιτυχώς στον διαγωνισμό εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δικαστών . Οι προϋποθέσεις για να μπούν στην Εθνική Σχολή Δικαστών είναι η προηγούμενη 2ετής άσκηση δικηγορίας και να είναι από 28 εως 40 ετών. Υπάρχουν δύο κατευθύνσεις, της Διοικητικής και της Πολιτικής – Ποινικής Δικαιοσύνης. Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο στάδια, προκριματικό (γραπτός) και τελικό (προφορικός). Η φοίτηση διαρκεί 16 μήνες και είναι αμειβόμενη. Για την αποφοίτηση, ακολουθείται ένα σύνθετο σύστημα αξιολόγησης του σπουδαστή, το οποίο περιλαμβάνει την αξιολόγησή του κατά τη φοίτηση, το βαθμό που έλαβε στις εξετάσεις αποφοίτησης (γραπτές και προφορικές) και την αξιολόγησή του στο στάδιο της πρακτικής άσκησης.

Άλλη μία διέξοδος για τους Πτυχιούχους της Νομικής είναι να γίνουν δικαστικοί επιμελητές. Οι δικαστικοί επιμελητές είναι ελεύθεροι επαγγελματίες στους οποίους η πολιτεία αναθέτει ένα έργο όπως η εκτέλεση των αποφάσεων και εν γένει των εκτελεστών εγγράφων και την ενέργεια διαδικαστικών πράξεων (επιδόσεων και κοινοποιήσεων) και παντός άλλου καθήκοντος που τους ανατίθεται με νόμο. Για να εργαστεί κάποιος ως δικαστικός επιμελητής θα πρέπει να εξεταστεί γραπτώς σε κάποια μαθήματα (Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών και την Πολιτική Δικονομία, Ποινικό Κώδικα και Ποινική Δικονομία, Αστικό Κώδικα και το Εμπορικό Δίκαιο) ενώ για να χαρακτηριστεί ως επιτυχών πρέπει να έχει συνολικό βαθμό τουλάχιστον 5.

Μπορούν να εργαστούν επίσης ως διοικητικοί υπάλληλοι, είτε στο δημόσιο (μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ) είτε στον ιδιωτικό τομέα. Εντάσσονται στην κατηγορία ΠΕ διοικητικών, ΠΕ νομικών, ΠΕ διοικητικού/οικονομικού αλλά και στο Διπλωματικό Σώμα ύστερα από εξετάσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών. Απαραίτητη προϋπόθεση η καλή γνώση όσο το δυνατόν περισσότερων ξένων γλωσσών. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο. Τέλος, μπορούν να είσαχθούν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ύστερα από εισαγωγικό διαγωνισμό, πολλά από τα μαθήματα του οποίου είναι νομικού περιεχομένου. Η Ε.Σ.Δ.Δ. διαθέτει διάφορα Τμήματα (Δημόσιας Διοίκησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εμπορικών Ακολούθων, Ακολούθων Τύπου), οι απόφοιτοι των οποίων καταλαμβάνουν ανώτερες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, κάποιες από τις οποίες προϋποθέτουν θητεία στο εξωτερικό, με υψηλές αποδοχές.

 Επιμέλεια: Αργυρώ Σαμιώτη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Πανελλήνιες 2015: Νομική Σχολή: Ένα τμήμα με μεγάλη ζήτηση

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format