Σπουδές στο εξωτερικό : ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ


Εκπαιδευτικό σύστημα :

Η ανώτατη εκπαίδευση στο Λουξεμβούργο παρέχεται από το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου που δημιουργήθηκε το 2003. Στο ίδρυμα αυτό συγχωνεύθηκαν το Centre Universitaire de Luxembourg (Πανεπιστημιακό Κέντρο Λουξεμβούργου), το Institut Supérieur de Technologie (Ανώτατο Τεχνολογικό Ινστιτούτο), το Institut supérieur d’ etudes et de recherches pédagogiques (Ανώτατο Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Σπουδών – Ερευνών) και το Institut d’ études éducatives et sociales (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Σπουδών).

Σε αρκετούς τομείς παρέχει ένα πρώτο κύκλο βασικών σπουδών, όπου για την απόκτηση πτυχίου θα πρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλο κράτος όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Γαλλία με την οποία έχει παρόμοιο σύστημα σπουδών και ίδιους τίτλους στα πτυχία τους.

Τίτλοι Σπουδών :

Οι πανεπιστημιακές σπουδές διαρκούν κυρίως ένα-δύο έως τέσσερα χρόνια στους εξής τομείς όπου οι φοιτητές λαμβάνουν πιστοποιητικό ή δίπλωμα που τους επιτρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές του σε άλλα ξένα ιδρύματα :

  • Certificat d’ Études Scientifiques : 1 χρόνος σπουδών σε ιατρική – φαρμακευτική.
  • Certificat d’ Études Literaires et de Sciences humaines : 2 χρόνια σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις γλώσσες.
  • Certificat d’ Études Economiques : 2 χρόνια σπουδών στα οικονομικά.

Υπάρχουν δύο τριετείς κύκλοι σπουδών για εκπαιδευτικούς της προσχολικής-πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και για πτυχιούχους εκπαιδευτικούς όπου απονέμονται οι τίτλοι σπουδών Certificat d’ Études pedagogiques και Diplôme d’ Éducateur gradué. Η τεχνολογική πανεπιστημιακή εκπαίδευση διαρκεί 4 χρόνια όπου παρέχει στους φοιτητές το Diplôme d’Ingénieur Industriel.

To πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου παρέχει μεταπτυχιακές σπουδές DESS (Diplôme d’ Études Superieurs Specialisées) στους τομείς όπως η νομική, εκπαίδευση, ευρωπαϊκές σπουδές και MBA (Master Business Administration) στη σχολή οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Εκτός από το Πανεπιστήμιο υπάρχει, επίσης, διετής επαγγελματική εκπαίδευση που οδηγεί στην απονομή Ανώτερου Διπλώματος Τεχνικού BTS (Brevet de technicien supérieur) στις εμπορικές επιστήμες και τις τέχνες.

Ακαδημαϊκό έτος :

Οι σπουδές κάθε πανεπιστημιακού έτους διαρκούν από τον Οκτώβριο έως τις αρχές του Ιουλίου.

Προϋποθέσεις εισαγωγής :

Οι υποψήφιοι φοιτητές για όλους τους κύκλους σπουδών θα πρέπει να κατέχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Περιορισμοί υπάρχουν μόνο στην εισαγωγή τους στις σχολές εκπαίδευσης όπου οι φοιτητές γίνονται δεκτοί κατόπιν εξετάσεων για τις γνώσεις στις εθνικές γλώσσες (γαλλική, γερμανική, λουξεμβουργιανή) και βάσει των αποτελεσμάτων τους στις απολυτήριες εξετάσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι αιτήσεις κατατίθενται απευθείας στο Ινστιτούτο Σπουδών που έχει επιλέξει ο υποψήφιος φοιτητής. Απαραίτητη είναι η γνωστή των γλωσσών κυρίως της γαλλικής και γερμανικής. Για τη φοίτηση σε μεταπτυχιακές σπουδές απαιτείται πτυχίο βασικών σπουδών αναγνωρισμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δίδακτρα :

Η φοίτηση στο πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου είναι δωρεάν και δεν υπάρχουν ούτε έξοδα εγγραφής σε αυτό.

Κόστος διαμονής :

Για την διαμονή τους οι φοιτητές μπορούν να απευθύνονται στην Ένωση Εξυπηρέτησης Φοιτητών που θα τους βοηθήσει στην εύρεση στέγης. Υπάρχει η δυνατότητα διαμονής σε φοιτητικές εστίες ή ιδιωτικά δωμάτια σε ιδιωτικές κατοικίες όπου τα έξοδα κυμαίνονται από 200 έως 380 €. Για όσους επιθυμούν να μείνουν σε δικό τους χώρο η ενοικίαση διαμερίσματος αυξάνει σημαντικά τα έξοδα διαμονής τους.

Χρηματοδοτήσεις-υποτροφίες :

Το Υπουργείο Πολιτισμού-Παιδείας-Έρευνας παρέχει υποτροφίες στους φοιτητές για την παρακολούθηση των προγραμμιάτων σπουδών τους, καθώς και για την εφαρμογή έρευνας σε διάφορους τομείς.

Ιατρική μέριμνα :

Σε όλους τους φοιτητές που προέρχονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους παρέχεται ιατρική περίθαλψη εφόσον είναι ασφαλισμένοι σε κάποιο Δημόσιο Φορέα Υγείας της χώρας προσέλευσής τους, ή έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Υπηρεσίες για φοιτητές :

Πηγή : Frapress


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Σπουδές στο εξωτερικό : ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format