Κρατώντας τις σωστές σημειώσεις | Μέρος 2ο


Στο πρώτο μέρος του άρθρου (το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ ), αναλύσαμε την σημασία και την χρησιμότητα των σωστών σημειώσεων για τον μαθητή και τον φοιτητή, καθώς και τις πληροφορίες στις οποίες πρέπει να εστιάσουμε προκειμένου να τις εξασφαλίσουμε για τη δική μας ευκολία στην εξεταστική και τις εργασίες.

Σε αυτό το μέρος, θα σας παρουσίασουμε τεχνικές με τις οποίες μπορούμε να κρατήσουμε σημειώσεις. Δεν χρειάζεται να είναι φανταχτερές ή με επιστημονική ακρίβεια για να είναι και αποτελεσματικές.

  • Η τεχνική του σχεδιαγράμματος: Είτε χρησιμοποιώντας βουλίτσες, γραμμούλες, αστεράκια, νούμερα, χαρακτήρες κλπ. , η τεχνική του σχεδιαγράμματος είναι ένας πολύ καλός τρόπος να “αιχμαλωτήσεις” τις κύριες πληροφορίες από μια διάλεξη, μάθημα ή βιβλίο. Συνόδεψε την λέξη – κλειδί που θα σημειώσεις με μια μικρή περιγραφή, ώστε να θυμάσαι περισσότερα για αυτή. Έτσι, οι σημειώσεις σου θα αποκτήσουν μια δομή και θα είναι ευανάγνωστες.
  • Η τεχνική της χαρτογράφησης: Μια τεχνική που θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα στο μάθημα και στα σεμινάρια, διότι έτσι μπορείς να διακρίνεις τις σχέσεις ανάμεσα σε ιδέες, θεωρίες, ονόματα, γεγονότα κ.α. Στη μέση ενός άδειου φύλλου χαρτιού γράφεις το κύριο θέμα του μαθήματος ή του σεμιναρίου. Καθώς περνάει η ώρα, όλο και περισσότερα θέματα θα προστίθενται στο χαρτί σου και θα δημιουργείς γραμμές μεταξύ  σε αυτά που συνδέονται με κάποιο τρόπο. Πάνω στις γραμμές αυτές θα γράφεις το λόγο συνδεσής τους. Επειδή, ίσως, μέχρι το τέλος της διάλεξης μπορεί να έχει δημιουργηθεί απλά μια μάζα πληροφοριών σου προτείνουμε να το ξαναφτιάξεις το διάγραμμα αυτό αργότερα σε ένα πιο καθαρό.
  • Το σύστημα Cornell: πρόκειται για ένα σύστημα είναι ναιμεν απλό, αλλά και πολύ ισχυρό ταυτόχρονα για να βελτιώσεις την ικανότητά σου στο να κρατάς τις σωστές σημειώσεις. Σχεδίασε μια οριζόντια γραμμή λίγα εκατοστά πριν τελειώσει το φύλλο κατά μήκος του τετραδίου σου. Τώρα σχεδίασε μια κάθετη γραμμή στην δεξιά πλευρά του φύλλου σου,από πάνω μέχρι κάτω. Έτσι,έχεις χωρίσει το χαρτί σου σε 3 μέρη. Στο μεγαλύτερο μέρος, θα κρατάς κανονικά τις σημειώσεις που πιστεύεις ότι χρειάζονται. Μετά από το μαθημα, διάλεξη, ανάγνωση βιβλίο κλπ., γράψε μια σειρά από ατάκες – τίτλους ή ερωτήσεις στην δεξιά στήλη που έχεις δημιουργήσει δίπλα από το σημείο που αφορούν οι ατάκες αυτές.Με αυτόν τον τρόπο, φτιάχνεις ένα εργαλείο εύκολης ανάγνωσης των σημειώσεων σου. Στο κάτω μέρος της σελίδας σου, τώρα, θα γράφεις μια μικρή περίληψη του περιεχομένου των σημειώσεών σου. Voila! Τώρα, έχεις δημιουργήσει μια μικρή μηχανή αναζήτησης για τις σημειώσεις σου και μπορείς να βρεις ο,τιδήποτε χρειαστείς πολύ πιο γρήγορα.

Έχεις κάποια συμβουλή πάνω στο θέμα της εξασφάλισης καλών σημειώσεων; Μοιράσου την μαζί μας!

Διαβάστε το πρώτο μέρος του άρθρου ΕΔΩ

Επιμέλεια: Έφη Γκαραβέλα


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Κρατώντας τις σωστές σημειώσεις | Μέρος 2ο

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format