Όταν το διάβασμα γίνεται παιχνίδι


Πλησιάζει η εξεταστική –αυτό το «πλησιάζει» μου δημιουργεί μία μικρή κρίση πανικού- και όλοι ψάχνουμε μέρη,τρόπους,άτομα για να καταφέρουμε επιτέλους να συγκεντρωθούμε και να διαβάσουμε 2,3 , 789 σελίδες, εν τέλει.  Ίσως κάποιοι σκεφτούν ότι αυτό το άρθρο ανέβηκε πριν την ώρα του ,όμως δεν είναι έτσι .Το χρονοδιάγραμμα ας μπει από τώρα και ας καταστραφεί στην εορταστική περίοδο ,αλλά μέχρι τότε έχουμε κάποιες μέρες –δεν νομίζετε;  Εξάλλου είναι και η συναισθηματική μας κατάσταση ,φωτάκια, δεντράκια ,μπλα μπλα ,όλα στολισμένα και φωτεινά –πώς να διαβάσουμε; Άρα ας εκμεταλλευτούμε αυτές τις μέρες . Και επειδή κάτι μου λέει πως αυτό δεν θα γίνει ,ψάξαμε και βρήκαμε τρόπους και μεθόδους που θα κάνουν το διάβασμα αποτελεσματικότερο .

1) ΣΥΣΧΕΤΙΣΕ ΤΑ

Κάθε τι που θα μαθαίνεις προσπάθησε να το  συσχετίζεις με όσα έχεις ήδη διδαχθεί . Σύγκρινέ τα ,βρες που ταιριάζουν και κατηγοριοποίησέ τα . Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος κινητοποιείται και βρίσκεται σε εγρήγορση ,καθώς καλείται να συνδυάσει πληροφορίες ,νέες και παλιές.

2)ΚΡΑΤΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ… ΑΛΛΙΩΣ

Απέφυγε τα τετριμμένα και κράτησε σημειώσεις με διαφορετικό τρόπο .Βάλε φαντασία και ξεκίνα να σχεδιάζεις κουτάκια ,στήλες και κύκλους .Κατηγοριοποίησε τις σημειώσεις σου εκεί .Έρευνες έχουν δείξει πως με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται καλύτερα το καινούριο υλικό ,που καλείται να επεξεργαστεί .

+Για όσους έχουν φωτογραφική μνήμη ,αυτό θα είναι μια μεγάλη βοήθεια !

3)ΝΙΩΣ’ ΤΟ

Με το που θα διαβάζεις κάτι προσπάθησε να γίνεις ένα με αυτό . Αυτό πιάνει πολύ με την ιστορία-αλλά όχι απαραίτητα μόνο με αυτή . Μπες στην θέση εκείνου που δρα –έτσι θα αντιληφθείς καλύτερα τα όσα διαβάζεις αλλά και θα τα θυμάσαι με μεγαλύτερη ευκολία.

4) ΔΩΣΕ ΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΟΥ

διατροφή και καλή υγεία του εγκεφάλου ,συμβαδίζουν !
ΔΕΣ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

5)ΒΡΕΣ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΟΥ

Το σπίτι δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για διάβασμα . Συχνά στριφογυρίζουμε και δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε με τίποτα . Η λύση εδώ βρίσκεται έξω από το σπίτι . Πολλές καφετέρειες ,ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες- σου προσφέρουν αυτή την δυνατότητα . Όμορφος χώρος, ο αγαπημένος σου καφές , «απαλή» μουσική και το βιβλίο σου ! Ο χώρος που θα επιλέξεις να διαβάσεις παίζει μεγάλο ρόλο στην αποδοτικότητά σου.

6)ΚΑΝΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τι πιο κλισέ από το «προγραμμάτισε το διάβασμά σου !» ; Δεν θα μπορούσε να λείπει όμως . Δεν θέλεις να βρεθείς εξ απροόπτου! Κινήσου με βάση τις δικές σου προτεραιότητες και ανάγκες . Το πρόγραμμα θα είναι μόνο δικό σου και για σένα ,ώστε να αποδίδεις καλύτερα . Εσύ είσαι αυτός που ξέρει πως λειτουργεί !

7)ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Και ποιος δεν έχει απομνημονεύσει κάτι χρησιμοποιώντας ακρωνύμια ; Πραγματικά αυτό μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο- όχι σε σκονάκι- αλλά στο να το θυμηθείς .

8)ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Κάθε μέρα ,μέρα παρά μέρα –δεν έχει σημασία αρκεί να γίνεται ! Η επανάληψη βοηθά στο να μην ξεχνά ο εγκέφαλος ,να τα φέρνει ξανά και ξανά στο προσκήνιο ,να μην επιτρέπει να γίνονται «παλιές» οι πληροφορίες.

Σε αυτή την εξεταστική οι 8 αυτοί τρόποι θα είναι MUST !

Για το mystudentpass.gr : Κατερίνα Ρούβαλη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Όταν το διάβασμα γίνεται παιχνίδι

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format