ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


Βασικό μάθημα η… ασφάλεια στα ξένα πανεπιστήμια

Την ώρα που τα ελληνικά πανεπιστήμια παρουσιάζουν τουλάχιστον προβληματικές εικόνες με την παντελή απουσία ελέγχου σε όλους τους χώρους τους, στο εξωτερικό η ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εδώ και δεκαετίες θεωρείται δεδομένη για την προστασία των φοιτητών όσο και των χώρων διδασκαλίας, ανάγνωσης, γυμναστικής και διαμονής…

Βασικό μάθημα η... ασφάλεια στα ξένα πανεπιστήμια

Η συζήτηση εντός των ελληνικών τειχών για την ασφάλεια ή μη των πανεπιστημίων αντιμετωπίζεται ως ένα αναχρονιστικό θέμα από φοιτητές που σήμερα κάνουν το μεταπτυχιακό τους στο εξωτερικό, και οι οποίοι έχουν μέτρο σύγκρισης τις προπτυχιακές τους σπουδές στην Ελλάδα.

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική η ασφάλεια των πανεπιστημίων είναι κάτι που έχει παγιωθεί δεκαετίες τώρα, καθώς έτσι προστατεύονται οι φοιτητές, οι διδάσκοντες αλλά και οι κτιριακές εγκαταστάσεις…

Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις η ασφάλεια να μην ξεκινάει από την είσοδο -αν και αυτές είναι ελάχιστες-, αλλά σε όλους τους άλλους χώρους των ιδρυμάτων είναι διάχυτη και προσφέρει σιγουριά ειδικά σε φοιτητές που προέρχονται από άλλες χώρες…

Αργυρώ Καρδαρά, Universite de cergy - pontoise, Γαλλία

Αργυρώ Καρδαρά, Universite de cergy – pontoise, Γαλλία

Πανεπιστήμια με ιστορία ετών δεν αναλώνονται σήμερα για το αν θα βάλουν κάμερες στις κεντρικές εισόδους των εστιών ή των αιθουσών διδασκαλίας, ή αν θα υπάρχει μηχάνημα για τον έλεγχο των καρτών στις βιβλιοθήκες όπου τις περισσότερες φορές φυλάσσονται σπάνια συγγράμματα και ακριβές εκδόσεις…
Πέντε Ελληνες φοιτητές από ισάριθμα ιδρύματα του εξωτερικού καταθέτουν στο «Εθνος» τις απόψεις τους.
Αργυρώ Καρδαρά, Universite de cergy – pontoise, Γαλλία
Μετά τις 8 το βράδυ όλες οι πόρτες κλειδώνουν…

Μαρία Παπαδάκη, Swansea University (Ουαλία) - UCL (Λονδίνο)

Μαρία Παπαδάκη, Swansea University (Ουαλία) – UCL (Λονδίνο)

Μπαίνουμε στην κεντρική εστία με μία κάρτα και σε ό,τι αφορά στους χώρους του πανεπιστημίου υπάρχουν υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης που πραγματοποιούν «περιπολίες». Πολύ βασικό για εμάς εδώ είναι ότι τουλάχιστον μετά τις 8 το βράδυ υπάρχουν παντού φύλακες που ελέγχουν και κλειδώνουν τις πόρτες των πανεπιστημιακών χώρων για κάθε εξωπανεπιστημιακή δραστηριότητα.
Οταν πρωτοήρθαμε οι υπεύθυνοι προσαρμογής μάς έδωσαν κάποιες πληροφορίες για την ασφάλειά μας στους χώρους του campus, αλλά κυρίως για μετά το τέλος των μαθημάτων, συνήθως μετά τις 7.

Μάγδα Ντέλλου,πανεπιστήμιο του Ρότερνταμ

Μάγδα Ντέλλου,πανεπιστήμιο του Ρότερνταμ

Να μην περπατάμε μόνοι μας στο προαύλιο, γιατί συχνά μπαίνουν άτομα που δεν σχετίζονται με το φοιτητικό κοινό, να μην έχουμε περιπέτειες κ.λπ. Εχουν ένα αίσθημα ευθύνης, γιατί αυτό το πανεπιστήμιο δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών κάθε χρόνο από ανταλλαγές και φοιτητές Erasmus.

Δεν αποκλείεται με αυτόν τον τρόπο να προσπαθούν να κρατούν ψηλά την αξιοπιστία απέναντι στους φοιτητές.
Στην είσοδο της εστίας έχει μια κάμερα ασφαλείας έξω από την πόρτα της υπεύθυνης υποδοχής που ασχολείται με οτιδήποτε σχετίζεται με τη διαμονή μας εδώ…

Νικόλας Κατσαντώνης, Columbia University - Νέα Υόρκη

Νικόλας Κατσαντώνης, Columbia University – Νέα Υόρκη

Η υπεύθυνη είναι στη θέση της μέχρι τις 5 το απόγευμα, αλλά φαντάζομαι ότι η κάμερα εξακολουθεί να λειτουργεί και μετά…
Μαρία Παπαδάκη, Swansea University (Ουαλία) – UCL (Λονδίνο)
Τίποτα δεν είναι εύκολο να ξεφύγει από τις κάμερες
Μπορεί ο οποιοσδήποτε να μπαίνει στο προαύλιο του πανεπιστημίου αλλά στη βιβλιοθήκη υπάρχει security και μπάρες που ανοίγουν μόνο με φοιτητική κάρτα. Αν τη χάσει κάποιος ή αν δεν την έχει μαζί του μία μέρα, ακολουθείται ολόκληρη διαδικασία για να γίνει διασταύρωση και ταυτοποίηση προκειμένου να μπει στον χώρο. Το ίδιο ισχύει και για τα κτίρια των αμφιθεάτρων. Οχι, όμως, για τα εστιατόρια και το προαύλιο.

Γιώργος Μεζίλης, Cranfield University, Μ. Βρετανία

Γιώργος Μεζίλης, Cranfield University, Μ. Βρετανία

Το σημαντικό είναι ότι κάμερες υπάρχουν παντού και τίποτα δεν είναι εύκολο να ξεφύγει. Εδώ υπάρχει απόλυτη τάξη και οργάνωση, σε αντίθεση με την Ελλάδα που δυστυχώς δεν έχουμε γαλουχηθεί για να φροντίζουμε τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά μας. Δεν είναι τυχαίο που στην Αγγλία και σε κάθε άλλη χώρα, όπου υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, λειτουργούν όλα στην εντέλεια. Γιατί όταν το πληρώνεις το σέβεσαι. Αν και θα έπρεπε να σέβεσαι κάθε τι που σου προσφέρει γνώση και βάσεις για το μέλλον.

Μάγδα Ντέλλου, πανεπιστήμιο του Ρότερνταμ
Υπάρχουν security παντού, αισθάνεσαι μεγάλη σιγουριά

Μπορεί η ασφάλεια να απουσιάζει εντελώς από τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά εδώ είναι διάχυτη παντού. Από την κεντρική είσοδο μέχρι τις επιμέρους εισόδους των κτιρίων, των αιθουσών, της βιβλιοθήκης… Υπάρχουν security παντού και αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι μεγάλη σιγουριά και ασφάλεια, ειδικά όταν βρίσκεσαι σε μια άλλη χώρα.

Κάμερες είναι τοποθετημένες σε όλες τις εισόδους και ανά πάσα στιγμή, αν προκύψει κάτι, μπορεί κάποιος να ανατρέξει στις εγγραφές και να βρει οτιδήποτε τον ενδιαφέρει και τον απασχολεί. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό επιπλέον για τη δουλειά μας εδώ και για τις εργασίες που ενδεχομένως κάποιος αποθηκεύει σε ένα κομπιούτερ του πανεπιστημίου, είναι ότι υπάρχουν προσωπικοί κωδικοί για την πρόσβαση στους υπολογιστές. Η ασφάλεια στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο δεν περιορίζεται μόνο στις κάμερες και στο security, αλλά επεκτείνεται και στην προφορική ενημέρωσή μας… Με ικανοποίησε δηλαδή το γεγονός ότι την ημέρα της εισαγωγής μας μας έγινε μία ενημέρωση από έναν επικεφαλής της αστυνομίας για τη γενική πρόληψη τόσο για τη ζωή μας μέσα στο πανεπιστήμιο όσο και γενικά στην πόλη.

Νικόλας Κατσαντώνης, Columbia University – Νέα Υόρκη
Ολα είναι υπό έλεγχο, δια- κριτικά και αποτελεσματικά

Οι συνθήκες ασφάλειας του συγκεκριμένου πανεπιστημίου με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο και με αφήνουν παραπάνω από ικανοποιημένο… Σε πολλούς χώρους εντός πανεπιστημίου απαιτείται φοιτητικό πάσο το οποίο μπαίνει σε σκάνερ προτού μπεις σε κάποιον χώρο. Υπάρχει αστυνόμευση καθ’ όλο το 24ωρο γύρω από όλους τους χώρους του πανεπιστημίου καθώς και τακτικές ενημερώσεις μέσω email και μηνυμάτων. Επειδή ασφάλεια είναι όλα, υπάρχουν και ασθενοφόρα επίσης 24 ώρες το 24ωρο και σε καθημερινή βάση. Οπως και προσωπικοί ιατροί στο πανεπιστήμιο αλλά και νοσοκομείο συμβεβλημένο. Οι κάμερες είναι αυτονόητες. Κλασικά παντού. Οπως καταλαβαίνεις όλα είναι πάντα υπό έλεγχο… Βέβαια όλο αυτό χωρίς να γίνεται αισθητή η κάθε μορφής ασφάλεια. Εξαιρετικά διακριτικά και αποτελεσματικά. Μας είχαν κάνει και προσωπική ενημέρωση για το πώς να αντιμετωπίζουμε περίεργες συνθήκες και καταστάσεις όταν πρωτομπήκαμε στη σχολή.

Γιώργος Μεζίλης, Cranfield University, Μ. Βρετανία
Κάθε φοιτητής έχει τη δική του κάρτα εισόδου

Μπορεί ο οποιοσδήποτε να μπει στο campus, χωρίς έλεγχο, εφόσον δεν υπάρχει μία κεντρική είσοδος, αλλά για να μπει σε κάποιο από τα κτιριακά συγκροτήματα χρειάζεται να έχει μαζί του τη security card, την οποία έχουν μόνο φοιτητές και το προσωπικό του πανεπιστημίου.

Οι πόρτες είναι πάντα κλειδωμένες και σκανάρεις την κάρτα για να ξεκλειδώσει η πόρτα. Αυτό ισχύει για όλα τα κτίρια, ακόμα και για τη βιβλιοθήκη και το γυμναστήριο. Οχι, όμως, για τα διάφορα καταστήματα και τα εστιατόρια.

Μέσα στους χώρους, από ό,τι έχω δει, δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας, εκτός από κάποιους κεντρικούς δρόμους όπου εκεί είναι εξωτερικές.

Μέσα στο campus βρίσκονται οι εστίες όπου ούτε κάμερες υπάρχουν ούτε κλειδώνουν οι βασικές πόρτες, αλλά υπάρχει διπλή πόρτα σε κάθε όροφο, μία γενική και μία για το κάθε δωμάτιο. Θα μπορούσαν και στην Ελλάδα οι συνθήκες να είναι πιο ασφαλείς και να υπάρχει είσοδος με μπάρες και στις εστίες να υπήρχαν security card για να ανοίγουν οι πόρτες. Εκτός αυτών των χώρων τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι έκλεψαν την τράπεζα του campus.

Βέβαια, εγώ πέρασα και από την ΑΣΟΕΕ, όπου η διαφορά είναι μεγάλη με την υπάρχουσα στο Cranfield. Εδώ είναι όλα πεντακάθαρα. Δέκα χρόνια μπροστά σε οργάνωση. Οι αίθουσες απίστευτες, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και όλες τις ανέσεις. Ολο το campus καθαρό. Εχουν θέσεις εργασίας μέχρι και για να μαζεύει κάποιος τα φύλλα. Τα πάντα είναι αυτόματα. Οι βιβλιοθήκες είναι σύγχρονες, μεγάλες, άνετες με computer και εκτυπωτές. Μπορείς να κάνεις κράτηση μέσω Ιnternet και να επιστρέψεις ένα βιβλίο μέσα σε ένα 24ωρο. Στην κεντρική είσοδο υπάρχουν πάντα 3 αυτοκίνητα ασφάλειας. Και μέσα σε όλα τα κτίρια και τις εστίες -ακόμα και στα δωμάτια- υπάρχουν αισθητήρες καπνού. Και να σε κλέψουν, υπάρχει αριθμός για emergency…

Στέλλα Κεμανετζή

Πηγή:ethnos.gr


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
nick

ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format