«Μικροί» επαναστάτες στο Χονγκ Κονγκ


Αναστάτωση επικρατεί στο Χονκ Κονγκ με την «Επανάσταση της Ομπρέλας» να συνεχίζεται από φοιτητές και μαθητές εδώ και ένα μήνα.Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν με αφορμή την απόφαση των επικεφαλής των οργανώσεων των σπουδαστών να μη συμμετάσχουν στον διάλογο με την κυβέρνηση.Έκτοτε, με τις ομπρέλες ανά χείρας χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύνονται καθημερινά στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ.

Οι φοιτητές αιτούνται δημοκρατικότερη επιλογή των υποψήφιων κυβερνητών του Χονγκ Κονγκ χωρίς την ανάμειξη του Πεκίνου, ενω φαίνεται πως οι διαδηλώσεις παίρνουν άλλη τροπή μετά τα βίαια περιστατικά που σημειώθηκαν την Παρασκευή, εξοργίζοντας τους μαθητές.

Ο Άλεξ Τσόου, σημαντική προσωπικότητα για το κίνημα, αλλά και οι Ηγέτες της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ (HKFS) αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στον διάλογο με τη γενική γραμματέα της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ.Στην απόφαση αυτή τους οδήγησαν οι επιθέσεις που δέχθηκαν οι διαδηλωτές από καταστηματάρχες και κατοίκους της συνοικίας Μονγκ Κοκ.

Οι φοιτητές θεωρούν ότι οι επιτιθέμενοι ήταν μπράβοι της κινεζικής μαφίας που πληρώθηκαν για να προκαλέσουν ταραχές, ενω κατηγορούν την αστυνομία επειδή δε στάθηκε ικανή να αποτρέψει τις βιαιότητες.Σημειώνεται ότι, οι επιθέσεις εναντίων των διαδηλωτών συνέπεσαν με την απόφαση του κυβερνήτη Λέουνγκ Τσουν Γινγκ να δεχθεί το αίτημα για διάλογο, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους των φοιτητών, εκτιμώντας ότι τα συμβάντα δεν ήταν τυχαία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Άλεξ Τσόου, δεν είχε προηγούμενη εμπειρία στην οργάνωση διαδηλώσεων και κοινωνικών αγώνων.Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τις Αρχές ενω, έχει δηλώσει στα Κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης ότι, έχει δεχθεί την επίσκεψη των ανδρών της ασφάλειας.

Ο Τσόου κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα στην Ομοσπονδία Φοιτητών του Χονκ Κονγκ (HKFS), θέση που, κατά τον ίδιο κατέλαβε λόγω ιστορικών συγκυριών.Στο πλευρό του βρίσκεται ο Λέστερ Σαμ, ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος βρίσκεται από την αρχή στο κέντρο των εξελίξεων.Και ο Σαμ, με τη σειρά του έχει δηλώσει πως, δεν έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τέτοιου είδους διαδηλώσεις και ότι άρχισε να ασχολείται με την πολιτική μέσω ενός διαδικτυακού φόρουμ.Πλέον, όμως, υποστηρίζει σθεναρά το κίνημα για δημοκρατικότερη διακυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ και δύσκολα θα σταματήσει.

Οι δυό τους,(Σαμ και Τσόου) έχουν βρεθεί στο κρατητήριο για περισσότερες από 30 ώρες, μετά από προσαγωγές των αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, όπως αναφέρουν οι ίδιοι.

Πέραν αυτών, κεντρικό πρόσωπο της διαμαρτυρίας φαίνεται πως είναι ο 17χρονος Τζόσουα Γουόνγκ, ο οποίος έχει κεντρίσει το διεθνές ενδιαφέρον, παρά την ηλικία του.Καί αυτός με τη σειρά του έχει απασχολήσει και πάλι τις Αρχές, ενω χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, έχει μεγαλύτερη εμπειρία αγώνα από τους δύο ηγέτες των φοιτητών.

Το 2012, ο Γουόνγκ ίδρυσε το μαθητικό κίνημα Scholarism, το οποίο στοχεύει στην ανατροπή της πολιτικής της «πατριωτικής εκπαίδευσης» που αποφάσισε να εισαγάγει στα σχολεία η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ πριν από δύο χρόνια.Εκείνη την εποχή, οι διαμαρτυρίες διήρκησαν ένα μήνα, με τους διαδηλωτές να φτάνουν τους 120.000 στην καλύτερη περίπτωση.

Πρόσφατα, ο Γουόνγκ, μεταξύ άλλων συνελήφθη από την αστυνομία στην προσπάθειά του να πηδήξει τον προστατευτικό φράχτη της αυλής ενός κυβερνητικού κτιρίου και να προχωρήσει στην κατάληψή του μαζί με τους υπόλοιπους.

Εκτός από τον Γουόνγκ, στις ηγετικές φυσιογνωμίες του Scholarism ανήκει επίσης και η 17χρονη Αγκνες Τσόου, η οποία συμμετέχει ενεργά στις διαδηλώσεις και έχει κάνει πολλές δηλώσεις σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης.Σε δηλώσεις της αναφέρει η ίδια πως, αν ο Λέουνγκ Τσουν Γινγκ δεν παραιτηθεί, οι διαδηλωτές θα σκληρύνουν τη στάση τους, γεγονός που φαίνεται να επαληθεύεται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Την περασμένη Παρασκευή, όπως προαναφέρθηκε, σημειώθηκαν επιθέσεις κατά των διαδηλωτών πό κατοίκους και καταστηματάρχες της συνοικίας Μονγκ Κοκ, τους οποίους όμως οι διαδηλωτές χαρακτηρίζουν ως ανθρώπους της κινεζικής μαφίας. Η μεγάλη συμμετοχή στις διαδηλώσεις τη νύχτα της Παρασκευής οφείλεται επίσης στις διάφορες μαρτυρίες περί σεξουαλικών επιθέσεων στα σοκάκια του Χονγκ Κονγκ εναντίον διαδηλωτριών, αλλά και στη σκληρή ανακοίνωση από πλευράς κυβέρνησης κατά των διαδηλωτών για τις συγκρούσεις.

Κατά καιρούς έχουν σταλθεί «προειδοποιήσεις» στους διαδηλωτές για να σταματήσουν τις κινήσεις του, πράγμα που δε φαίνεται να τους πτοεί.Χαρακτηριστικά, μια νέα ανακοίνωση που αποτελεί μια τέτοιου είδους «προειδοποίηση» αναφέρει πως «η συμπεριφορά των διαδηλωτών είναι παράνομη, εξαιρετικά παράλογη και απάνθρωπη. Είναι ακόμη χειρότερη από αυτή των ριζοσπαστών κοινωνικών ακτιβιστών και είναι σχεδόν η απόλυτη αναρχία. Οι ανόητες πράξεις της παρακώλυσης της αστυνομίας και άλλων δημόσιων λειτουργών από το να εκτελούν τα καθήκοντά τους και να υπηρετούν την κοινότητα δεν θα γίνουν ανεκτές. Οσοι συγκεντρώνονται κοντά στα κυβερνητικά κτίρια θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τον νόμο».

Μετά τις πρώτες συγκρούσεις με τους «κατοίκους» και τους καταστηματάρχες της Μονγκ Κοκ, ο Τζόσουα Γουόνγκ και ο συνιδρυτής του Occupy Central Μπένι Τάι που ήταν παρόντες προσπάθησαν να πείσουν τους διαδηλωτές να φύγουν από τη Μονγκ Κοκ και να πάνε προς άλλα σημεία διαμαρτυρίας. Αντ’αυτού, όμως, ο κόσμος στην περιοχή των συγκρούσεων ολοένα και αυξάνονταν.

Σημειώνεται τέλος, ότι, πριν τις επιθέσεις η συμμετοχή στη διαμαρτρία ήταν σχετικά μικρότερη, καθώς ο κόσμος ήταν σε αναμονή της έναρξης του διαλόγου μεταξύ των αντιπροσώπων του κινήματος και της γενικής γραμματέως της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ που είχε συμφωνηθεί από το βράδυ της Πέμπτης.

 

Επιμέλεια : Μαριάννα Αλεξοπούλου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

«Μικροί» επαναστάτες στο Χονγκ Κονγκ

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format