Έμεινες εκτός ΑΕΙ; Όλα όσα θες να ξέρεις για τα ΙΕΚ!


Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) δημιουργήθηκαν με σκοπό την παροχή υπηρεσιών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους Γυμνασίου και Λυκείου. Τη λειτουργία των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, με κύρια αρμοδιότητα τη διαμόρφωση και την εποπτεία του εκπαιδευτικού τους πλαισίου.

Το σύστημα πιστοποίησης της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης των Ι.Ε.Κ. εφαρμόζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π). Στην αρμοδιότητα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ανήκει, επίσης, ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Ι.Ε.Κ.

Το σύνολο της διαχείρισης των εκπαιδευτών, της υλικοτεχνικής υποδομής των Ι.Ε.Κ. και του εκπτωτικού δελτίου ειδικού εισιτηρίου των καταρτιζόμενων (πάσο), έχει ανατεθεί στο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), από τη Γ.Γ.Δ.Β.Μ., με εθνική χρηματοδότηση. Η επιδότηση της επιταγής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης (voucher) και της πρακτικής άσκησης των αποφοίτων, συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο.

Από τις 30.6.2013, τα Δημόσια Ι.Ε.Κ. μεταφέρθηκαν στις Περιφέρειες. Η αρμοδιότητα της οργάνωσης και λειτουργίας τους ανήκει πλέον σε αυτές, ενώ η αρμοδιότητα διαμόρφωσης και εποπτείας του εκπαιδευτικού τους πλαισίου παραμένει στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης.

Η κατάρτιση στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. πραγματοποιείται, τόσο στους χώρους όπου αυτά στεγάζονται (σχολικές μονάδες ή ενοικιαζόμενα κτίρια που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις), όσο και σε νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, τράπεζες, ιδιωτικές επιχειρήσεις και αλλού.

 

Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης

Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) είναι φορείς που παρέχουν αρχική επαγγελματική κατάρτιση σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) , ΣΕΚ, ΙΕΚ ,ή κάποιου τμήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Σημειώνεται εδώ ότι, δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την εγγραφή και τη φοίτηση σε κάποιο ΙΕΚ.

Υπάρχουν τα Δημόσια ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΔΙΕΚ), το ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου Σχολής, τα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, τα ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού, το ΙΕΚ του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και πολλά ιδιωτικά ΙΕΚ, τα οποία αδειοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

Διάρκεια φοίτησης

Η φοίτηση στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) διαρκεί 5 εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνονται 4 εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης (1200 ώρες) και 1 εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας (1050 ώρες). Τα εξάμηνα μπορεί να είναι χειμερινά είτε εαρινά. Στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Δ.Ι.Ε.Κ.) η φοίτηση παρέχεται δωρεάν.

 

Ειδικότητες ΙΕΚ ανά Ομάδα Προσανατολισμού και Τομέα

1

2

3

4

7

Τι τίτλο σπουδών αποκτώ μετά τη φοίτηση στα ΙΕΚ;

Οι απόφοιτοι ΙΕΚ λαμβάνουν :

  • Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 4
  • Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης
  •  Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ειδικότητας έπειτα από επιτυχή συμμετοχή στις Εξετάσεις Πιστοποίησης.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την Πιστοποίηση Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφοίτων ΙΕΚ;

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και αφού έχεις αποκτήσει τη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης μπορείς να συμμετέχεις σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Τι επαγγελματικά δικαιώματα έχουν οι απόφοιτοι ΙΕΚ;

Η νομοθετική κατοχύρωση των διαφόρων επαγγελμάτων τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης αποτελεί αρμοδιότητα των υπουργείων που εποπτεύουν τα επαγγέλματα αυτά. Πληροφορίες για τα επαγγελματικά δικαιώματα διαφόρων ειδικοτήτων της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης μπορείς να βρείς εδώ. Επίσης από τα Επαγγελματικά Περιγράμματα μπορεί να λάβεις συμπληρωματική πληροφόρηση, αφού για κάθε επάγγελμα, αναφέρουν ποιοι πτυχιούχοι μπορούν να τα ασκήσουν, ενώ επίσης παρέχουν πληροφορίες για τις συνθήκες και τις προοπτικές κάθε επαγγέλματος.

 

Επιμέλεια : Μαριάννα Αλεξοπούλου

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Έμεινες εκτός ΑΕΙ; Όλα όσα θες να ξέρεις για τα ΙΕΚ!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format