Όλες οι εξελίξεις σχετικά με τις μετεγγραφές!


Νέα τροπολογία κατέθεσε στη Βουλή σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με τις μετεγγραφές των φοιτητών.

Βάσει των τελευταίων ρυθμίσεων, εξειδικεύεται ανά κατηγορία η δυνατότητα μετεγγραφών για τους επιτυχόντες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι δικαιούνται μεταφορά σε αντίστοιχη σχολή που βρίσκεται στην περιφέρεια κατοικίας των γονιών τους ή της μόνιμης κατοικίας των ιδίων. Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τις θρησκευτικές κοινότητες και αφορά κατηγορίες όπως αυτές των πολυτέκνων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις της εξειδίκευσης, οι σπουδαστές επρόκειτο να μετακινηθούν σε σχολή στον τόπο κατοικίας ή φοίτησης του αδελφού τους, ενώ δεν επιτρέπεται η μεταφορά θέσης σε σχολή ή τμήμα του ίδιου ΑΕΙ ή σε τμήμα ΑΕΙ της ίδιας περιφέρειας. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί κάποιος που εισήχθη στον Πειραιά να ζητήσει μετεγγραφή στην Αθήνα, παρότι ζει εκεί .Σε αυτές τις περιπτώσεις, εισάγεται το κριτήριο του βαθμού των Πανελλαδικών εξετάσεων ενω, η προϋπόθεση της βαθμολογικής επίδοσης στις πανελλαδικές αναμένεται να «βάλει» στα κεντρικά περιζήτητα όσους συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία.

Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι, αν οι αντίστοιχες σχολές που θα δηλώσουν οι φοιτητές είναι περισσότερες από μια ανα περιφέρεια , τότε θα πρέπει να τις δηλώσουν όλες κατά σειρά προτίμησης και η επιλογή να γίνει βάσει των μορίων εισαγωγής τους και τη σειρά προτίμησης. Ο κάθε υποψήφιος για μετεγγραφή θα μπορεί εν τέλει να δηλώσει μόνο μία σχολή ανα περιφέρεια.Επισημείνεται ότι, ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του αριθμού εισακτέων ανά σχολή.

Παράλληλα, καταργείται για τους έμμισθους δημόσιους λειτουργούς και τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ, η δυνατότητα μεταφοράς της θέσης φοίτησής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ στην έδρα που υπηρετούν ή διαμένουν ή έχουν εκλεγεί ή σε πλησιέστερο σε αυτήν ΑΕΙ ενω, το μέτρο δεν θα ισχύσει αναδρομικά για τους φοιτητές παλαιότερων ετών, ούτε και για όσους μπήκαν στα ΑΕΙ με το 10%.

 Η διαδικασία της μετεγγραφής έχει ως εξής : 

Ο εκάστοτε φοιτητής θα πρέπει να προσκομίσει τον προσωπικό Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής του (ΑΜΚΑ), όπως επίσης και τον ΑΦΜ στον οποίο έχει συμπεριληφθεί ως τέκνο στη δήλωση φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014, (δηλαδή η φορολογική δήλωση αφορά το οικονομικό έτος 2014 -με τα οικονομικά στοιχεία του 2013-), καθώς και όλα τα προσωπικά του στοιχεία.Στη συνέχεια θα εκτυπώσει την αίτηση και θα την καταθέσει στη σχολή που επιθυμεί να μετεγγραφεί.

Τέλος, ορίζεται πως, ο νόμος αυτός θα ισχύσει μόνο για φέτος, ενώ το σύστημα που θα ισχύσει για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα ανακοινωθεί μέσα στον Οκτώβριο.

 

Γράφει : Μαριάννα Αλεξοπούλου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Όλες οι εξελίξεις σχετικά με τις μετεγγραφές!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format