Προβλήματα με τα ΤΕΙ


Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να ξεπεράσει τις καθυστερήσεις που αφορούν στην πλήρη προσαρμογή πανεπιστημίων και ΤΕΙ στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου,έχει ήδη βάλει σε λειτουργία νόμους , όπως ο νόμος – πλαίσιο και το Σχέδιο «Αθηνά. Σκοπός της είναι η πλήρης ευθυγράμμιση ΑΕΙ και ΤΕΙ με τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης. Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε και εκλογή νέων οργάνων διοίκησης βάσει του νέου αντιδραστικού πλαισίου λειτουργίας, όπως επίσης και συγκρότηση των Οργανισμών των Ιδρυμάτων.Οι δύο αυτές «κινήσεις» της Κυβέρνησης ολοκληρώνουν, θα λέγαμε, το βηματισμό σε αυτήν την αντιδραστική κατεύθυνση.

Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ είναι χαρακτηριστικές των προσαρμογών που επιχειρούνται συνολικά στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.Με άλλα λόγια, ενισχύεται ο καταρτισιακός χαρακτήρας των σπουδών, αποδυναμώνοντας έτσι περισσότερο το επιστημονικό αντικείμενο και το πτυχίο, διαμορφώνοντας αποφοίτους – εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων και ελάχιστων δικαιωμάτων.

Με βάση και τις εξελίξεις για σχέδιο «Αθηνά 2» , πολλοί φέρνουν στο μυαλό τους παλαιότερες δηλώσεις του ΚΚΕ που αναφέρονταν στην ψευτοανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Σύμφωνα με το Κόμμα, η διαδικασία αυτή είναι μέρος εκτέλεσης συγκεκριμένων στόχων που σχετίζονται με την προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις απαιτήσεις της καπιταλιστικής οικονομίας, με γιγάντωση της ανεργίας στους αποφοίτους, με διδακτικό επιστημονικό προσωπικό «ευέλικτα» προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες από την άποψη του έργου, των δικαιωμάτων, με απολύσεις στους εργαζόμενους, με ιδιωτικοποιημένες τις υποστηρικτικές και εκπαιδευτικές λειτουργίες.

 Ιδιαίτερα οξυμένα φαίνονται τα προβλήματα των ΤΕΙ

Με το άνοιγμα των ιδρυμάτων, τα γνωστά προβλήματα έκαναν την εμφάνισή τους, ακόμα πιο αυξημένα. Χαρακτηριστικά είναι μάλιστα τα πρόσφατα προβλήματα που προέκυψαν σχετικά με τη σίτιση σε πολλά ΤΕΙ της χώρας (Ιονίων, Λαμίας, Καρπενησίου, Χαλκίδας κ.ά.). Σημαντική είναι, επίσης, η έλλειψη διδακτικού προσωπικού και η μη προκήρυξη νέων θέσεων, η λεγόμενη κινητικότητα και οι επιπτώσεις της. Αυτή η κατάσταση αφορά τόσο τους διδάσκοντες, όσο και το υπόλοιπο επιστημονικό, εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό.Φαίνεται μάλιστα πως, για άλλη μια χρονιά, τα εξάμηνα θα ξεκινήσουν με τα ιδρύματα υποστελεχωμένα και υποδομές ανίκανες να εξυπηρετήσουν τον όγκο των σπουδαστών.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει το δικαίωμα της μετεγγραφής για να αντιμετωπίσει την απουσία σπουδαστικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση, μεταφορά κ.λπ.). Από την άλλη, όμως, δεν εξασφαλίζει τους όρους σπουδών ούτε και για τους σπουδαστές που θα καταφέρουν τελικά να πάρουν μετεγγραφή, ενώ οι πρωτοβουλίες του υπουργείου δεν είναι άσχετες με το σχέδιο παραπέρα συρρίκνωσης σχολών.

Μείζον ζήτημα είναι και αυτό της υποχρηματοδότησης. Την περίοδο 2010 – 2014, δηλαδή μέσα στην όξυνση της κρίσης, όταν πραγματοποιήθηκε «αξιολόγηση» των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων προϋπολογίζονταν περίπου 7,5 εκατ. ευρώ.Από αυτά διατέθηκαν περίπου 3,4 εκατ. , ενω έχουν μείνει στα ταμεία περίπου 4,1 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το 2015, ο προϋπολογισμός χρηματοδότησης των διαφόρων δομών διασύνδεσης ιδρυμάτων – επιχειρήσεων μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ για τα ΤΕΙ είναι 12.632.520,47 ευρώ.

Να, λοιπόν, δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το από τα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν κάποιοι έστω πόροι για να βελτιωθεί, έστω και λίγο, η κατάσταση που επικρατεί στα Ιδρύματα. Αυτό όμως δε γίνεται, στερώντας έτσι ακόμα παραπάνω το δικαίωμα των παιδιών να σπουδάσουν αλλά και την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των Ιδρυμάτων.

 

Επιμέλεια : Μαριάννα Αλεξοπούλου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Προβλήματα με τα ΤΕΙ

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format