Οι νικητές του “Crazy Business Ideas 2013” μας μιλούν για την…τρελή ιδέα τους!


“Κατέβασαν” μια τρελή ιδέα και με πολλή προσπάθεια και επιμονή κατάφεραν να βρίσκονται ένα βήμα πριν την υλοποίηση της! Ο λόγος για τους νικητές του διαγωνισμού Crazy Business Ideas του IST College, Ιπποκράτη Γιάννη Μουργή, Θεόδωρο Παπαδημητράκο και Άγγελο Μάραντο Νικολακόπουλο.
Με το έπαθλο των 10.000 ευρώ ανά χείρας, μας μιλούν για το διαγωνισμό και την ιδέα τους, και προτρέπουν τους νέους να “μη το βάλουν κάτω”. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα τους, διακρίθηκε ανάμεσα σε συνολικά 161 «τρελές» επιχειρηματικές ιδέες, και προέκυψε έπειτα από 8.127 ψήφους & αξιολόγηση από επιτροπή 8 διακεκριμένων επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών. Η τελετή βράβευσης έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες (φώτο) στο IST College.

Συνέντευξη στη Μαριέτα Χριστοπούλου

Πρώτοι λοιπόν στο διαγωνισμό Crazy Business Ideas. Τι «τρελό» έχει η ιδέα σας και τι πιστεύετε ότι την έκανε να ξεχωρίσει;
Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε –θεωρητικά τουλάχιστον– ότι η συμμετοχή μας σε κάθε διαδικασία που αξιοποιεί τα απορρίμματά μας είναι ωφέλιμη για το περιβάλλον, την κοινωνία, την οικονομία μας και εν τέλει και για εμάς τους ίδιους. Αυτό που φιλοδοξεί η Organery να καταφέρει είναι να δώσει άμεσα κίνητρα σε πολίτες και επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα απορρίμματά τους, ώστε να μην καταλήξουν σε μια χωματερή. Και αυτό είναι το «τρελό» της όλης ιδέας, το ότι ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί για τα απορρίμματα που είναι κατάλληλα, να κοινοποιήσει τις ποσότητες απορριμμάτων που έχει κομποστοποιήσει σε κοινωνικά δίκτυα, να κερδίσει προσφορές από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα και το ότι όλα αυτά έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να θυμίζουν «παιχνίδι». Έχουμε λοιπόν ένα σύστημα που αυτοματοποιεί την επεξεργασία των οργανικών απορριμμάτων και ταυτόχρονα κάνει όλη τη διαδικασία για το χρήστη αρκετά διασκεδαστική και ανταποδοτική.

Πόσος καιρός θα χρειαστεί να μετατραπεί η ιδέα σας σε…επιχείρηση, δεδομένου ότι έχετε στα χέρια σου και το χρηματικό βραβείο των 10.000 ευρώ από τη διοργάνωση;
Ο στόχος μας είναι άμεσα! Έχουμε ήδη αρχίσει την κατασκευή ενός πιλοτικού κάδου και τώρα που το IST College μάς προσφέρει αυτό το ποσό, μόνη καθυστέρηση για εμάς πλέον είναι η ελληνική γραφειοκρατία. Τώρα αν μας ρωτάτε πόσο γρήγορα μπορεί αυτό το εγχείρημα να αποφέρει κέρδη, ελπίζουμε ότι σε βάθος 18 μηνών το πολύ θα έχουμε θετικό ισολογισμό.

Τι συμβουλεύετε τους νέους που έχουν μια ιδέα και δεν προχωρούν στην υλοποίηση της λόγω απουσίας… κεφαλαίου;
Κατ’ αρχάς να διατυπώσουν και να σχεδιάσουν με σαφήνεια την όλη ιδέα τους. Να καταστρώσουν ένα πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο και να βεβαιωθούν ότι οι υποθέσεις τους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι το όλο εγχείρημα είναι βιώσιμο. Έτσι μόνο θα πιστέψουν στην ιδέα τους και θα μπορέσουν να την κυνηγήσουν με πάθος. Στη συνέχεια να ψάξουν για υποψήφιους επενδυτές –ειδικά μέσα από διαγωνισμούς όπως ο Crazy Business Ideas– να παρουσιάσουν την ιδέα τους με ενθουσιασμό και να τη βελτιώνουν συνεχώς, αναλόγως με τα σχόλια και την κριτική που θα εισπράττουν. Και πάνω από όλα να μην το βάλουν κάτω!

Είναι η Ελλάδα τόπος κατάλληλος για να υποδεχθεί φρέσκιες ιδέες ή τελικά η λύση είναι το εξωτερικό;
Σίγουρα μια καλή ιδέα είναι ευκολότερο να αναδειχθεί και να καρποφορήσει στο εξωτερικό, όπου η αξιοκρατία και η ανοικτή σκέψη σε νέα πράγματα είναι καλά ριζωμένες στη νοοτροπία των ανθρώπων. Και στην Ελλάδα όμως έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα και σίγουρα δεν πρέπει να παραιτηθούμε από την προσπάθεια! Αν θέλουμε κάποια στιγμή να αλλάξει αυτό, εμείς οι ίδιοι πρέπει να παλέψουμε. Πρέπει πάντα να κοιτάζουμε το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο όφελος ενός εγχειρήματος και όχι να προσπαθούμε να βγάλουμε άμεσα κέρδη με τρόπο που θα ζημιώσει το όλο εγχείρημα και θα το οδηγήσει σε αδιέξοδο.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Οι νικητές του “Crazy Business Ideas 2013” μας μιλούν για την…τρελή ιδέα τους!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format