Οι φοιτητές γράφουν για την Κύπρο (μέρος Β): «Κύπρος 2013»


647698925cyprus-flag.gif

Τραγική η κρίση… τραγική για τα κυπριακά δεδομένα. Φαίνεται τραγική, γιατί μέχρι στιγμής οι Κύπριοι ζούσαν, μπορώ να πω, στη καλοπέραση. Βέβαια αυτό δεν αφορά όλους, αλλά τους περισσότερους. Δηλαδή, σκέψου, ποια είναι η πρώτη εικόνα που σου έρχεται στο νου όταν σκέφτεσαι Κύπρια/Κύπριο; Πάτα «Print screen». Τώρα, ποια είναι η πρώτη σου εικόνα για παράδειγμα για μία/έναν Ολλανδέζα/Ολλανδό; Ξαναπάτα «Print screen». Παίρνω το θάρρος να ισχυριστώ, όχι για την εικόνα του Κύπριου, αλλά για την εικόνα του Ολλανδού: μάλλον κάποιος λιτά ντυμένος… ίσως πάνω σε ποδήλατο;; Συνδέω λοιπόν τη κρίση με την ευρωπαϊκή συνείδηση, και πιστεύω πως η Κύπρος ολοένα και περισσότερα, έρχεται πιο κοντά στην συνείδηση αυτή. Ίσως αυτή η κρίση να φέρει και κάποια θετικά στοιχεία;

Το ότι θα μειώνονται οι μισθοί, έχει βέβαια αντίτυπο και στη ζωή πολλών φοιτητών, των οποίων οι γονείς αδυνατούν να δώσουν όσα χρήματα είχαν στη διάθεση πριν από τη κρίση, γιατί πολύ απλά τώρα αυτά τα χρήματα, είναι άφαντα ή μειώθηκαν. Παρεπόμενο είναι λοιπόν, πολλοί φοιτητές να «αναγκάζονται» να περιοριστούν. Σιγά σιγά οι φοιτητές, αρχίζουν να σκέφτονται πιο συνειδητά το χρήμα. Τονίζω πως δεν αφορά όλους τους Κύπριους φοιτητές, αλλά τολμώ να πω πως, αφού οι ίδιοι οι γονείς αγοράζουν στα παιδιά τους Mercedes και Audi, πως οι ίδιοι οι φοιτητές να μην έχουν δεδομένο το αυτοκίνητο, το ρευστό χρήμα, την ίδια στιγμή που ένας μέσος φοιτητής σε άλλες χώρες, χρησιμοποιεί το ποδήλατο, το μετρό, το τρένο, το λεωφορείο, με λίγα λόγια ζει φοιτητικά; Γιατί στην ουσία, ένας φοιτητής που δε δουλεύει, δεν έχει το χρήμα για να χρησιμοποιεί αυτοκίνητο, πόσο μάλλον για να αγοράζει Gucci, Rayban, κτλ.

Σίγουρα, ο καθένας ζει όπως θέλει και είναι δικαίωμά του να ξοδεύει το χρήμα όπως γουστάρει, αν και εφόσον έχει την οικονομική άνεση· εξάλλου η χλιδή είναι γι’ αυτούς που έχουν χρήματα. Όλο αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα, αν δεν υπήρχαν τώρα τόσα χρέη που πρέπει να ξεπληρώσουν οι γονείς εκείνοι, που δεν έχουν, είχαν και ούτε θα έχουν ποτέ αυτά τα χρήματα. Ένας από τους λόγους, είναι οι υλικές υποτιθέμενες «ανάγκες» των παιδιών τους. Δυστυχώς, αυτός ο τρόπος ζωής, αυτή η νοοτροπία, αφορά τους περισσότερους Κύπριους.  Ίσως, μέσω αυτής της κρίσης, συνειδητοποιήσουν οι Κύπριοι, πως δεν είναι αυτονόητο, ένας φοιτητής να νοικιάζει διαμέρισμα 500 ευρώ μόνος του, δεν είναι αυτονόητο να κρατά τσάντα 200 ευρώ και ούτε, να παίρνει κάθε μέρα λεφτά από τους γονείς του. Επίσης, δεν είναι καθόλου αυτονόητο, όλοι να οδηγούν Mercedes.  Ίσως όλη αυτή η κατάσταση, να ήταν ένα σοκ για τους Κύπριους, που θα τους αφυπνίσει από το όνειρό τους, που μοιάζει με αυτές τις σαπουνόπερες του Μεξικό και της Αργεντινής, που βλέπουν οι γιαγιάδες μας τα βράδια, και όπου όλα περιτριγυρίζονται γύρω από το μέγεθος τις σπιταρόνας τους και το πόσες υπηρέτριες έχει το κάθε σπίτι.

Με άλλα λόγια, τι είναι αυτό που ευθύνεται για όλη αυτή την κατάσταση, την οικονομική κρίση;  Μήπως οι Έλληνες που μας έπεισαν να αγοράσουμε τα ομόλογά τους; Μήπως οι Γερμανοί που μας δανείζουν με υψηλό επιτόκιο; Μήπως οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί μας ; Ή μήπως, λέω μήπως φταίει η νοοτροπία μέσα στην οποία μεγαλώσαμε και γίναμε ένα μ’ αυτή; Σίγουρα η τελευταία ερώτηση δεν πέρασε καν από το μυαλό μας. Γιατί στο μυαλό όλων μας η κρίση είναι μόνο οικονομική. Κι αν δεν είναι; Κι αν είναι κρίση αξιών; Κι αν αυτό που φταίει είναι ότι εγώ και όλοι μας ιεραρχήσαμε λανθασμένα τις αξίες στη ζωή μας; Μπα, όχι!  Μάλλον φταίει κάτι από τα προηγούμενα. Ναι σίγουρα, αυτό είναι. Φταίει κάποιος άλλος.

Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω πως αυτό που φταίει είναι ότι μάθαμε να κατηγορούμε πάντα τους άλλους για τις δικές μας αδυναμίες και λάθη.

Και τώρα; Τώρα τι γίνεται; Ποιος θα παίξει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου για να μας βοηθήσει να αποποιηθούμε τις ευθύνες μας;

Η Κύπρος του 2013 δε μοιάζει σε τίποτα με την εικόνα της Κύπρου που είχαμε τόσα χρόνια στο μυαλό μας. Είναι μια χώρα που δεινοπαθεί οικονομικά και πρέπει να σταθεί εκ νέου στα πόδια της. Όπως κλήθηκε να κάνει τόσες πολλές φορές μέσα στην ιστορία της.

Η λύση όμως, δεν είναι να γεμίσουν και πάλι τα ταμεία του κράτους μας. Η λύση είναι να αδειάσει  το μυαλό μας από όλες αυτές τις ξεπερασμένες και ξεπεσμένες τολμώ να πω αντιλήψεις περί ζωής. Από στερεότυπα και προκαταλήψεις που το μόνο που κάνουν είναι να με απομακρύνουν από την αληθινή ζωή και την αξία της.  Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η νοοτροπία όλων μας. Η στάση που έχουμε απέναντι στον κόσμο. Γιατί ο κόσμος δεν είναι κάτι που μπορώ να αγοράσω με πολλές χιλιάδες ευρώ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω κάτι ακόμα. Δε μιλάω εκ του ασφαλούς. Η κρίση επηρέασε και μένα και όλους μας. Απαντώντας όμως, στο ερώτημα που τέθηκε αρχικά, αν δηλαδή μπορεί όλο αυτό να βγει σε καλό, μπορώ να πω διατηρώντας κάθε επιφύλαξη, αλλά με πολύ αισιοδοξία, πως ναι! Θα είναι για καλό. Θα είναι για καλό δικό μου, και όλων μας. Εγώ ήδη έμαθα πολλά από αυτή την κατάσταση, και νομίζω πως υπάρχουν κι άλλοι σαν εμένα.

Μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας. Αρκεί να το θέλουμε. Γιατί η ζωή, σε αντίθεση με το χρήμα μας ανήκει.

Ελιάνα Χασούρα και Ράνια Νεάρχου από Ευρωπαϊκό Όμιλο Πανεπιστημίου Κύπρου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Οι φοιτητές γράφουν για την Κύπρο (μέρος Β): «Κύπρος 2013»

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format