Πανελλήνιος Διαγωνισμός Καλλιτεχνικού Έργου “TRAnSHformation”


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής αλλαγής, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει Πανελλήνιο διαγωνισμό καλλιτεχνικού έργου για τους φοιτητές(και απόφοιτους του 2012) των Σχολών Καλών Τεχνών της χώρας, με το παρακάτω θέμα.

TRAnSΗformation
Τι είναι απόρριμμα; Πως αντιμετωπίζουμε την έννοια αυτή στη καθημερινή ζωή μας; Τι μπορεί να εμπεριέχει; Τι νοιώθουμε στη θέα των στοιχείων που τη συνιστούν; Πως αντιδρούμε;

Μια απάντηση θα μπορούσε να δοθεί μέσα από τη μελέτη προβλημάτων του περιβάλλοντος που συνδέονται με τις παρεμβάσεις του ανθρώπου σε αυτό. Απόρριμμα όμως είναι μόνο αυτό; Με πόση ευκολία μπορούμε να καθορίσουμε τι εντάσσεται μέσα στα εννοιολογικά όρια αυτής της λέξης;

Παρόλη τη φαινομενικά κοινή αντίληψη και περιγραφή της σε όλο τον πλανήτη, μια πιο προσεκτική έρευνα δείχνει ότι είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πολύπλευρο φαινόμενο, πολιτισμικά και κοινωνικά με πολλές πλευρές προσωπικής ερμηνείας. Το απεχθές και δυσάρεστο, αλλόκοτο και περίεργο ή απάνθρωπο για κάποιον μπορεί να είναι χρήσιμο και διαχειρίσημο ακόμα και διασκεδαστικό ή δημιουργικό για κάποιον άλλον. Το απόρριμμα μπορεί να δημιουργεί αυξημένη ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον, ευαισθησία και κοινωνική δράση, ακόμα και κοινό προβληματισμό, κατανόηση συμπεριφορών και κοινή γλώσσα επικοινωνίας ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες, πράγμα που οδηγεί σε κοινωνική αλληλεγγύη. Κάτι που για πολλούς είναι το ζητούμενο σήμερα. Από την άλλη μπορεί να παραμένει ανερμήνευτο και ακατανόητο, να προκαλεί απέχθεια, θυμό και φόβο, για αυτό που είναι έξω από το μικρόκοσμο των ανθρώπων.

Ζητούμενο: Nα εστιάσετε τη δημιουργικότητα σας (σε όλα τα μέσα, video, τελάρο, αντικείμενο, φωτογραφία) στον συγκεκριμένο προβληματισμό. Γιατί το καλλιτεχνικό έργο μπορεί να ανοίξει νέες απρόσμενες προοπτικές πάνω στα κοινωνικά και πολιτισμικά φαινόμενα της ζωής μας.
Το απόρριμμα μπορεί να αναδειχθεί σε αντικείμενο συγκίνησης.

Τα έργα που θα επιλεγούν θα εκτεθούν στους χώρους του ΕΜΣΤ. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 5 Ιουνίου 2013 Διεθνής Ημέρα Περιβάλλοντος.
Για τα τρία καλύτερα έργα θα υπάρχουν χρηματικά βραβεία (3000€, 2000€ &1000€)

Περισσότερες πληροφορίες


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Καλλιτεχνικού Έργου “TRAnSHformation”

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format