Ερευνητικό πρόγραμμα του ΑΠΘ για την έκθεση των κατοίκων μεγάλων πόλεων σε αιωρούμενα σωματίδια


aristoteleio.gif

Με στόχο τη σωστή εκτίμηση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου από την έκθεση των κατοίκων των μεγάλων πόλεων σε αιωρούμενα σωματίδια, το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. συντονίζει το ερευνητικό έργο, με τίτλο «Μελέτη της βιοδραστικότητας των αιωρούμενων σωματιδίων της ατμόσφαιρας σε σχέση με το μέγεθος, τη μορφολογία και τη χημική τους σύσταση».

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα Εργαστήρια Βιοχημείας και Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας Α.Π.Θ., το Εργαστήριο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ., το Εργαστήριο Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ., τα Εργαστήρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας και Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. καθώς και τα Εργαστήρια Γενετικής και Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Ιατρικής του Δ.Π.Θ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μίας μεθοδολογίας ελέγχου της επικινδυνότητας των αιωρούμενων σωματιδίων της ατμόσφαιρας για την ανθρώπινη υγεία. Βασικοί στόχοι είναι ο προσδιορισμός της βιοδραστικότητας των εισπνεόμενων σωματιδίων, δηλαδή της ικανότητάς τους να προκαλούν άμεσες ή μακροχρόνιες επιδράσεις (μεταλλάξεις, καρκίνο, οξειδοααναγωγικό stress, πνευμονική φλεγμονή, βλάβες στο DNA των κυττάρων, κ.ά.) και η συσχέτιση της βιοδραστικότητας με τη χημική τους σύσταση και τα φυσικοχημικά τους χαρακτηριστικά. Για το σκοπό αυτό, θα εφαρμοσθεί ένας συνδυασμός από φυσικοχημικές μετρήσεις σε αιωρούμενα σωματίδια της ατμόσφαιρας, in vitro βιολογικές δοκιμές, καθώς και πειράματα έκθεσης πειραματόζωων.

Η έρευνα πραγματοποιείται σε αιωρούμενα σωματίδια της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης από περιοχές με διαφορετικές ανθρωπογενείς επιδράσεις (κυκλοφορία, οικιακή θέρμανση, βιομηχανία). Οι πρώτες δειγματοληψίες σωματιδίων ξεκίνησαν, τον Ιανουάριο 2013, στο κέντρο της πόλης, στο Σταθμό Εγνατίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.Το έργο BIOACTAIR θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2015 και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος της Πράξης «ΘΑΛΗΣ».

H παρούσα έρευνα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) – Ερευνητικό Χρηματοδοτούμενο Έργο: Θαλής. Επένδυση στην κοινωνία της γνώσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Ερευνητικό πρόγραμμα του ΑΠΘ για την έκθεση των κατοίκων μεγάλων πόλεων σε αιωρούμενα σωματίδια

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format