O καθηγητής Δημήτριος Δρόσος μας μιλά για το 2ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο


Το 2ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο με θέμα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, αλλά το Mystudentpass.gr που βρέθηκε εκεί, θέλησε να το επαναφέρει και πάλι στην επικαιρότητα συνομιλώντας με τον καθηγητή Δημήτριο Δρόσο, για την επιτυχημένη διοργάνωση του.

Οι…αριθμοί αιτιολογούν γιατί αξίζει μια πιο διεξοδική συζήτηση για το Συνέδριο: παρουσίαση 55 επιστημονικών εργασιών, συμμετοχή 120 φοιτητών από 15 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, στήριξη 21 επιχειρήσεων.

Συνέντευξη στη Μαριέτα Χριστοπούλου

Δημήτριος Δρόσος B.A – M.B.A Καθηγητής Εφαρμογών, ΑΤΕΙ Πειραιά, Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Εργαστήριο Συστημάτων Πληροφοριών Διοίκησης

Πείτε μας λίγα λόγια για την διοργάνωση του συνεδρίου ;

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2Ου Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο, με Θέμα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα & Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» το οποίο διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακών Ερευνών (Ε.Ε.Ε.Ε) σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι Πειραιά στις 13 – 15 Δεκεμβρίου 2012. Την ευθύνη της οργάνωσης του συνεδρίου είχε το Εργαστήριο Συστημάτων Πληροφοριών Διοίκησης & Νέων Τεχνολογιών – Τ.Ε.Ι Πειραιά.

Πιστεύετε ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία μπορεί να αποθάρρυνε πολλούς ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν;

Θεωρώ ότι όντος η δύσκολή οικονομική συγκυρία αποθάρρυνε αρκετούς ενδιαφερόμενους φοιτητές να συμμετάσχουν στο συνέδριο. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι η Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακών Ερευνών αντιλαμβανόμενη πλήρως την οικονομική συγκυρία που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία και στα πλαίσια της Κοινωνικής Ευθύνης έδωσε τη δυνατότητα σε φοιτητές και φοιτήτριες που αποδεδειγμένα αντιμετώπιζαν οικονομικό πρόβλημα να συμμετάσχουν δωρεάν στο συνέδριο.

Ποίος είναι ο βασικός στόχος του συνεδρίου ;

Στόχος του συνεδρίου ήταν να φέρει κοντά ερευνητές από διάφορους επιστημονικούς τομείς και να δώσει τη δυνατότητα σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές να παρουσιάσουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα επιστημονικές εργασίες, να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν για τα ερευνητικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς ειδικού ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με τα εργαλεία και τις εφαρμογές της επιχειρησιακής έρευνας. Ταυτόχρονα προσπάθησε να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας-συνεργασίας ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις επιχειρήσεις μέσα από τη συμμετοχή στο συνέδριο στελεχών εθνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων. Με την ολοκλήρωση του συνεδρίου θεωρώ ότι οι συγκεκριμένοι στόχοι επιτεύχθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό

Πόσοι φοιτητές συμμετείχαν από πόσα εκπαιδευτικά Ιδρύματα;

Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 120 φοιτητές, προερχόμενοι από 15 Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας

Πόσες ομιλίες δόθηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου και ποιοι ήταν οι ομιλητές;

Παρουσιάστηκαν συνολικά 55 επιστημονικές εργασίες οι οποίες αφορούσαν ενδεικτικά τους τομείς της επιχειρησιακής έρευνας, της επιχειρηματικότητας, της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των νέων τεχνολογιών – καινοτομιών, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, της υγείας, της ικανοποίησης του πελάτη – πολίτη, της αειφόρου ανάπτυξης, του στρατηγικού σχεδιασμού. Εκτός βέβαια από τις 55 επιστημονικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν και 18 παρουσιάσεις από ανώτερα – ανώτατα στελέχη εθνικών – πολυεθνικών επιχειρήσεων με θέματα αιχμής για την λειτουργία των επιχειρήσεων.

Υπήρξε υποστήριξη σε αυτό το εγχείρημα σας από την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας ;

Φυσικά και υπήρξε. Θα έλεγα ίσως και πέραν του αναμενόμενου. Στο κάλεσμα μας ανταποκρίθηκαν σημαντικές επιχειρήσεις, οι οποίες από τη πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό μας, κατανοώντας τη σοβαρότητα του εγχειρήματος μας. Το συνέδριο υποστηρίζεται συνολικά από 21 επιχειρήσεις.

Πότε Ιδρύθηκε η Ε.Ε.Ε.Ε ;

Η Ελληνική Εταιρία Επιχειρησιακών Ερευνών (Ε.Ε.Ε.Ε.) ιδρύθηκε το 1963 από πρωτοπόρους ‘Έλληνες επιστήμονες, με σκοπό να προάγει τη διδασκαλία και τη χρήση της μεθοδολογίας της Επιχειρησιακής ‘Έρευνας προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η εταιρία προωθεί και προβάλλει, με όλα τα μέσα και με κάθε τρόπο, την Επιχειρησιακή Έρευνα / Επιστημονικό Management ως εργαλείο λήψης ορθολογικών και τεκμηριωμένων αποφάσεων. Στα χρόνια που πέρασαν, η Ε.Ε.Ε.Ε. εξελίχθηκε σε επιστημονικό σωματείο με σοβαρή παρουσία στην επιστημονική και οικονομική ζωή της χώρας, με εκατοντάδες μέλη που διακρίνονται για τη θεωρητική κατάρτιση, την επιχειρησιακή προσφορά και τον επαγγελματισμό τους.

Πόσα μέλη αριθμεί ;

Τα μέλη της Ε.Ε.Ε.Ε. σήμερα φτάνουν τα 750. Από αυτά τα 500 είναι τακτικά, ενώ τα 250 έκτακτα. Αυτό το ανθρώπινο δυναμικό -τα μέλη- αποτελούν το σημαντικότερο στοιχείο του “ενεργητικού” της, το ανεκτίμητο κεφάλαιό της. Ο αριθμός των μελών την κατατάσσει 5η σε μέγεθος ανάμεσα στις χώρες – μέλη της IFORS (της διεθνούς ένωσης των εταιριών επιχειρησιακής έρευνας με 51 χώρες – μέλη, στην οποία η Ε.Ε.Ε.Ε. είναι μέλος από το 1966).

Ποίες είναι οι κύριες δραστηριότητες της Ελληνικής Εταιρείας Επιχειρησιακών Ερευνών;

Διοργανώνει συνέδρια και ημερίδες με αντικείμενα που αναφέρονται σε κρίσιμα θέματα της Επιστήμης του management, αλλά και της τρέχουσας οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Συμμετέχει στην οικοδόμηση σχέσεων αναφοράς μεταξύ του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και της κοινότητας των ειδικών επιστημόνων του management. Ταυτόχρονα εκπαιδεύει στελέχη επιχειρήσεων σε θέματα διοίκησης, μάρκετινγκ χρηματοοικονομικής, νέων τεχνολογιών κ.λπ. Με τις δραστηριότητες αυτές η Ε.Ε.Ε.Ε. έχει κατακτήσει σημαντική θέση στον χώρο του επιστημονικού management στη χώρα μας. Σήμερα η Ε.Ε.Ε.Ε. είναι γνωστή σε ολόκληρη τη χώρα και η παρουσία της είναι πολυσχιδής:

Πείτε μας λίγα λόγια τόσο για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τ.Ε.Ι Πειραιά όσο και για το Εργαστήριο Συστημάτων Πληροφοριών Διοίκησης & Νέων Τεχνολογιών ;

Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων λειτουργεί στο κτιριακό συγκρότημα του ΤΕΙ Πειραιά στην Περιοχή του αρχαίου Ελαιώνα, όπου κατά παράδοση λειτουργούσε η περίφημη “Περιπατητική Σχολή” του Φιλόσοφου Πλάτωνα αλλά και στη περιοχή όπου τον ενδέκατο αιώνα μ.χ. κτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και που στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως αποτέλεσε το εφαλτήριο του κρυφού σχολείου. Λειτουργεί από το 1977 στα πλαίσια του τότε ΚΑΤΕ και από το 1983 στα πλαίσια του ΤΕΙ. Το τμήμα είναι ένα δυναμικό και συνεχές αναπτυσσόμενο τμήμα το οποίο προσδοκά να επιτύχει τους σκοπούς του επενδύοντας τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή (Διδακτικά Μέσα, Αίθουσες Εκπαίδευσης, Εργαστήρια) όσο και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Αποστολή του τμήματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης με τη ταυτόχρονη ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, ικανού να ανταπεξέλθει στις σύγχρονές ανάγκες του επιχειρηματικού γίγνεσθαι τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το Εργαστήριο Συστημάτων Πληροφοριών Διοίκησης & Νέων Τεχνολογιών ιδρύθηκε το 1989 με σκοπό την ανάπτυξη εφαρμογών και τη διεξαγωγή εργαστηριακών ασκήσεων στο πλαίσιο θεωρητικών μαθημάτων που εντάσσονται στον ευρύτερο χώρο της Διοικητικής Πληροφορικής. Το Εργαστήριο στα πλαίσια της φιλοσοφίας του προσανατολίζεται στο σχεδιασμό και υλοποίηση σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο τόσο την παροχή γενικών και εξειδικευμένων γνώσεων, όσο και την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων και ικανοτήτων στους σπουδαστές του. Εκτός από την υλοποίηση των σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων υλοποιεί μια σειρά από άλλες δραστηριότητες όπως: Συνέδρια, Ημερίδες, Καλοκαιρινά Σχολεία (Summer School), Αναπτυξιακά – Επιμορφωτικά Έργα, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες.

Θα υπάρξει δημοσίευση τόσο των εργασιών – παρουσιάσεων του συνεδρίου όσο και των συμπερασμάτων αυτού ;

Βεβαίως και θα υπάρξει. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου με το πλήρες κείμενο των εργασιών – παρουσιάσεων θα εκδοθούν σε ειδικό τόμο πρακτικών (proceedings) ηλεκτρονικής μορφής, ο οποίος έχει λάβει επίσημο κωδικό ISBN και θα διανεμηθεί σε όλους τους συμμετέχοντες. Ο τόμος των πρακτικών θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του συνεδρίου (http://2nd-stu-eeee.teipir.gr) έτσι ώστε να είναι διαθέσιμος σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Υπάρχουν κάποιες καινοτομίες οι οποίες υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του συνεδρίου ;

Μια καινοτομία η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Επιχειρησιακών Ερευνών είναι η εξ αποστάσεως παρουσίαση εργασιών με τη χρήση σύγχρονών τεχνολογιών. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν εργασίες σε προγραμματισμένες συνεδρίες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Να περιμένουμε και 3ο Φοιτητικό Συνέδριο από το ΤΕΙ Πειραιά μετά την επιτυχία των 2 πρώτων; Έχετε ήδη αρχίσει διεργασίες;

Σαφέστατα και θα συνεχιστεί η διοργανώσει του συγκεκριμένου συνεδρίου. Μετά από τη μεγάλη επιτυχία την οποία γνώρισαν τα δύο πρώτα συνέδρια είμαστε πεπεισμένη ότι το συγκεκριμένο συνέδριο έχει αγκαλιαστεί θερμά τόσο από την ακαδημαϊκή όσο και τη φοιτητική κοινότητα. Τώρα εάν και το 3ο Φοιτητικό συνέδριο διοργανωθεί από το ΤΕΙ Πειραιά – Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και πιο συγκεκριμένα από το Εργαστήριο Συστημάτων Πληροφοριών Διοίκησης & Νέων Τεχνολογιών είναι μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ε.Ε.Ε. Εμείς πάντως έχουμε όλη τη καλή διάθεση την εμπειρία και το μεράκι να διοργανώσουμε για μια ακόμα φορά το φοιτητικό συνέδριό. Είμαστε έτοιμοι τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι συνεργάτες μου να αντιμετωπίσουμε για μια ακόμα φορά τη πρόκληση της διοργάνωσης ενός τόσο σημαντικού συνεδρίου για την ακαδημαϊκή – φοιτητική κοινότητα.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

O καθηγητής Δημήτριος Δρόσος μας μιλά για το 2ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format